Els amants del vi que resideixen a un dels territoris vinícoles més importants del nostre país, com és el Penedès, ja coneixen i han passat a visitar a Fran Ortiz i Laura Herrera, propietaris del Mil nou-cents, el bar de vins de Sant Sadurní d’Anoia. L’any 2019, la parella va decidir emprendre l’aventura d’obrir el seu propi bar de vins perquè tenien ganes de què hi hagués un bar a Sant Sadurní on es poguessin degustar diferents vins de qualitat.
En aquell moment van iniciar el seu primer projecte en comú en un local just al costat de les Xocolates Simón Coll, un edifici del mil-nou-cents. Precisament, d’aquesta proximitat a un edifici emblemàtic va sorgir el nom del seu bar, tot i que un any més tard es van veure obligats a frenar en sec la seva activitat per culpa de la pandèmia. En aquell moment la seva oferta gastronòmica no els donava opció a fer servei a domicili i, per tant, van haver de tancar. Ara bé, a causa d’aquella frenada en sec van tenir l’oportunitat de replantejar diferents aspectes del negoci i un d’ells va ser la ubicació.
El nou local el van inaugurar ara fa cosa d’uns quatre anys i està situat al carrer Pi Margall, 4 del mateix municipi. Ortiz reconeix en una conversa amb Vadevi, que els va costar molt situar-se en aquest nou espai, ja que hi havia “diferències amb l’anterior local”. No obstant això, a poc a poc “se’l van anar fent seu”, i ara veuen que “és molt millor el local”, sobretot per la seva ubicació.
Actualment, compten amb una carta de vins aproximadament d’unes 400 referències on intenten combinar tant els productors locals -ja que es troben en un territori totalment involucrat en el sector vinícola- i també diferents regions mundials que ells consideren “mítiques”. A més, d’ençà que estan a la nova ubicació, Ortiz confessa que els és “molt més funcional la part de botiga”. Totes les ampolles que tenen al local tenen un preu de mercat, però a la vegada són la seva pròpia carta de vins i poden encetar qualsevol ampolla amb un suplement per obertura, cosa que suma molts més productes a la seva ja àmplia carta de vins a copes.

En l’àmbit gastronòmic, als inicis del projecte només es limitaven a servir plats freds, diferents embotits o formatges, passant per la seva coneguda sobrassada fins a potenciar el menjar en llauna i demostrar al públic final que moltes vegades pot sorprendre molt. Actualment, a causa de l’augment de la demanda dels seus clients han ampliat la carta i es poden trobar plats molt més elaborats com mandonguilles o estofat de vedella. Ara bé, els propietaris expliquen que el seu punt fort continua sent l’horari de vermuts i prèvies de sopars.
La parella compagina el Mil nou-cents amb les seves respectives feines que ja portaven a terme abans d’iniciar el projecte familiar. Ortiz porta la part comercial del celler Maria Rigol Ordi i, per tant, la seva feina principal està molt relacionada amb el sector vitivinícola. Herrera, en canvi, treballa en una gestoria, res a veure amb el món del vi.
Nou cicle de sopars maridatge
El passat mes de novembre van inaugurar una nova activitat al local, que consisteix en un cicle de sopars maridatge, on entren en joc diferents cellers de la comarca i de comarques veïnes. En el primer sopar van comptar amb la participació d’Agustí Torelló, enòleg d’AT Roca, i Anaïs Manobens, propietària del celler Maria Rigol Ordi. El cicle continuarà de cara al mes de febrer amb la participació de Martí Torrallardona, propietari de La Fita – Vins Personals i d’Albert López, propietari del celler Esteve i Gibert.
Uns cicles de sopars maridatge que consistiran a degustar sis vins de cada un dels cellers que fa la presentació acompanyats de sis tapetes elaborades pel Mil nou-cents i un segon a triar de carn o peix per acabar l’àpat. Tots ells pensats fins a l’últim detall per al maridatge amb els vins de cada celler.






