VadeVi
L’OMS manté el pols contra les begudes alcohòliques

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no cessa amb la seva persecució a les begudes alcohòliques. La setmana passada, Nacions Unides (ONU) va donar el no definitiu a apujar els impostos sobre aquesta classe de begudes, que també inclou el vi. Tot i que va aprovar diferents accions per prevenir els problemes amb l’alcohol, no van admetre ni les pretensions de l’OMS i ni les conjectures sobre la demonització de totes les begudes alcohòliques, ja que no anaven alineades amb el que pensava l’ONU. Malgrat això, l’entitat mundial de la salut torna a carregar amb els seus informes favorables a l’augment impositius sobre l’alcohol i presenta la normativa 3 per 35, una nova taxa que busca que els països elevin el preu real d’aquests productes almenys un 50% de cara el 20235. Des del sector vitivinícola europeu s’enfronten a les declaracions alarmistes de l’OMS i, tot i que no neguen els efectes nocius de l’alcohol, reconeixen que hi ha altres maneres d’intentar vetllar per una vida més saludable que no passen per la prohibició o l’augment de les taxes.

Les begudes alcohòliques són un dels grans objectius de l’OMS des de fa uns anys. En repetides ocasions, l’organització ha assegurat que cal tenir polítiques més dures contra l’alcohol i fins i tot ha afirmat que alguns impostos haurien d’augmentar. Aquesta lluita també inclou el vi, ja que en països com l’estat espanyol, l’impost per beguda alcohòlica del vi és zero. Aquesta és una decisió governamental per fer valdre el sector, que no només mou molts diners, sinó que és el principal model de producció i negoci d’algunes de les regions de dins l’Estat. Si bé és cert que el teixit empresarial de Catalunya no està format majoritàriament per cellers, hi ha una estima forta cap al sector, fins al punt que es considera un producte lligat a la cultura. Aquesta no és una creença específica dels catalans, altres països com França o Itàlia veuen el vi de la mateixa manera, la qual cosa els posiciona molt en contra de l’OMS quan afirmen que totes les begudes alcohòliques s’haurien de penalitzar.

En un últim intent per augmentar els impostos de l’alcohol, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, presentava la normativa 3 per 35 durant l’obertura de la 77a Sessió del Comitè Regional de l’OMS per a les Amèriques, celebrada a la ciutat de Washington, els Estats Units. Segons l’OMS, “aquest tipus d’impostos poden ajudar a reduir el consum de productes que afecten la salut i, al mateix temps, generar recursos interns per als sistemes sanitaris”. Tedros explicava que diversos països ja han posat en marxa mesures similars i que existeixen exemples a Amèrica Llatina i altres regions. En aquest sentit, el director general assenyala que els impostos sobre l’alcohol, el tabac i les begudes ensucrades “són una eina eficaç per a millorar la salut pública i augmentar la recaptació nacional”. Aquesta última part té certa vinculació amb el moment pel qual està passant l’OMS actualment. L’organització es troba en un punt de finançament fràgil després de la sortida dels Estats Units i l’Argentina. Una situació crítica que podria millorar amb l’augment de la recaptació dels països, i per tant una raó interna de pes per pressionar contra les begudes alcohòliques.

Imatge d’una persona bevent vi

Cal precisar que l’OMS no va del tot errada en assenyalar les begudes alcohòliques com quelcom dolent. És evident que la ingesta d’alcohol de manera desmesurada i regular pot provocar problemes greus de la salut. No obstant això, pel sector vitivinícola el pitjor és la generalització. De fet, el mateix director de la Federación Española del Vino (FEV), José Luís Benítez, recordava en una entrevista a Vadevi que cal aprendre a diferenciar i sobretot reconèixer que quan el sector parla de consum, ho fa des de la moderació. El cas és que hi ha estudis que proven que beure vi de manera moderada pot afavorir a la salut i pot prevenir d’algunes malalties cardiovasculars. De fet, l’organització FIVIN ha fet carrera d’intentar demostrar que el vi és un producte cultural que s’ha de deslligar de l’alcohol. Per això, les declaracions de l’OMS tensen el sector vitivinícola, ja que sí que obtenen el vistiplau dels països i aquests comencen a aplicar polítiques més dures, el món del vi es veurà afectat, sense ser el principal responsable.

Un pas endavant per la vida saludable

Mentre l’OMS continua capficada amb l’alcohol i l’augment de la recaptació, Nacions Unides ha aprovat algunes normatives a favor d’una vida més saludable. Unes declaracions que el Comitè Europeu d’Empreses de Vins (CEEV) -que representa el sector vitivinícola europeu- ha celebrat. En aquest sentit, el CEEV ha declarat el seu ferm suport a la Declaració Política acordada durant la IV Reunió d’Alt Nivell sobre la prevenció i el control de les malalties no transmissibles (NCD). El text, establert per a l’adopció formal en l’Assemblea General de les Nacions Unides a l’octubre, destaca un enfocament equilibrat per a reduir els riscos per a la salut, al mateix temps que promou el benestar mental i el desenvolupament sostenible. La Declaració Política també es basa en compromisos anteriors com l’Estratègia Mundial de 2010 per reduir l’ús perjudicial de l’alcohol i el Pla d’Acció Mundial d’Alcohol de 2022. Aquestes iniciatives ja han mostrat impacte: entre el 2010 i el 2019, les morts relacionades amb l’alcohol van disminuir més d’un 20% a tot el món, mentre que la discapacitat relacionada va disminuir al voltant d’un 17%.

El CEEV subratlla en un comunicat que aquestes millores demostren el valor de les polítiques basades en la ciència, l’evidència i la col·laboració. A part, el comitè també reconeix que són aquestes les normatives que marquen la diferència i que tenen dades que les sostenen. En concret, a través d’iniciatives com Wine in Moderation, llançada el 2008, el sector vitivinícola europeu ha intentat fomentar l’alcohol responsable i les opcions informades dels consumidors. De cara al futur, el CEEV reafirma el seu compromís amb la reducció del consum nociu, la salvaguarda del patrimoni vitivinícola d’Europa i la garantia de la sostenibilitat a llarg termini del sector, tot això dins del marc inclusiu defensat per l’ONU. Una declaració d’intencions que confirma la preocupació del sector pels problemes amb l’alcohol, però que deixa en evidència l’OMS i la seva necessitat de mantenir l’alcohol en el punt de mira.

Més notícies
Notícia: Xa estan aquí
Comparteix
Es presenta a Barcelona la DO Monterrei, la més representativa dels vins de la Galícia seca
Notícia: Els Premis Vinari estrenen un guardó dedicat a la promoció internacional del vi català
Comparteix
El premi, amb la col·laboració de Prodeca, distingirà una figura clau a l’estranger i s’anunciarà el 3 d’octubre durant la gala
Notícia: Demost s’uneix a Corpinnat i esdevé el 17è celler de la marca col·lectiva
Comparteix
El microceller català és propietat de Pep Bages i serà una de les empreses vitivinícoles més petites del grup
Notícia: Carlos Latre: “S’ha de tastar molt per poder dir que un vi t’agrada”
Comparteix
Entrevista a l'humorista, actor, showman, amant dels vins i nou presentador de la tretzena gala dels Premis Vinari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa