VadeVi
L’OMS reclama la fi a l’exempció d’impostos sobre el vi

El vi és un producte envoltat de polèmica. Mentre el sector demana de manera constant que es consideri com un aliment combinable amb qualsevol dieta saludable, els alarmants efectes nocius de la ingesta d’alcohol el converteixen en una d’aquelles begudes que s’haurien d’evitar segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Actualment, l’estat espanyol no aplica cap impost extra als vins i escumosos que s’elaboren i es comercialitzen en el territori, sota la ferma creença que forma part de la tradició i la cultura de l’Estat. Una situació que altres països productors repliquen i que fa anar de corcoll a l’OMS que en última instància ha emès un nou informe que recorda les malalties i conflictes que provoca l’abús de begudes alcohòliques. Unes afirmacions que el sector del vi no neguen i a través de diverses organitzacions reforcen el consum moderat; tot i això, alguns experts reconeixen la no diferenciació entre begudes alcohòliques com una caça de bruixes que afecta de ple a una de les joies culturals de bona part del sud d’Europa: el vi.

“El concepte sempre ha estat gaudir del vi amb moderació”, assegura José Luís Benítez, director general de la Federación Española del Vino (FEV) en una conversa amb Vadevi. Amb aquestes paraules reitera que el vi no hauria de formar part d’aquesta demonització de les begudes alcohòliques que fa l’OMS i sense negar l’evident conflicte que hi ha amb el consum abusiu d’alcohol, Benítez afegeix que “el vi no és la beguda predilecta per aquells que abusen de l’alcohol”. En aquest sentit, el director general de la FEV llança un dard contra l’OMS i titlla l’organisme de no ser del tot coherent amb les seves afirmacions, ja que “el vi no és el mateix que els alcohols destil·lats”, remarca. Unes declaracions que no només defensen des de la FEV, sinó que altres entitats catalanes com la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN), de la qual forma part la DOQ Priorat, o la DO Catalunya, amb la seva afiliació a la Wine in Moderation, una organització dedicada a contraatacar amb informes veraços aquestes afirmacions que engloben tota mena de begudes alcohòliques sense miraments.

L’últim informe que al maig va presentar l’OMS parlava de l’augment dels impostos en begudes alcohòliques. En concret, l’estudi aconsellava els governs del món que calia incrementar els gravàmens d’aquestes begudes per millorar la salut dels habitants. L’organització advertia que, en molts països europeus, l’alcohol és més assequible que fa 20 anys, la qual cosa augmenta els problemes o les malalties com a càncer, cirrosi, accidents de trànsit i morts prematures. “Europa continua sent la regió amb major consum per càpita del món”, remarcava l’estudi. Unes declaracions alarmants que Benítez no desmenteix, però matisa que en molts casos l’increment dels impostos no sempre és directament proporcional a la reducció del consum abusiu. “Es tracta d’ensenyar i educar en la moderació, no en fer pujar els preus de manera desorbitada”, reflexiona l’expert, qui lamenta que un preu més alt no farà que els consumidors abusius deixin de prendre alcohol, però sí que farà perdre els consumidors ocasionals.

Més enllà de l’eficàcia dubtosa de les propostes de l’OMS, Benítez també concreta que no hi ha cap indici que l’estat espanyol vulgui augmentar els impostos al vi. “L’impost actual és del 0% perquè s’estima la importància de la tradició”, recorda el director general de la FEV, qui a més reconeix que un bon grapat de territoris de l’estat espanyol deuen part del seu PIB al sector vitivinícola. No obstant això, Benítez també admet que si aquestes declaracions de l’OMS acabessin per convèncer el govern espanyol d’apujar els impostos, la gent continuaria comprant vi, la qual cosa “reforça la tesi que no són mesures que funcionin a l’hora de fer baixar el consum”, admet l’expert.

Copa de vi | Shutterstock

Sortir del cafè para todos del sector

Si bé és cert que el vi no és una de les begudes més perilloses en el consum abusiu, l’OMS alerta que ha estat la beguda que surt més a compte comprar en l’època moderna. Segons les dades de l’organització, en dues dècades, el salari mitjà europeu permet comprar un 46% més de cervesa, un 76% més de vi i un 37% més d’espirituosos. Així doncs, el vi és la beguda més barata (1,13 dòlars internacionals per 10 g d’alcohol pur, menys a la UE). L’OMS sosté que els impostos especials són més eficaços que l’IVA per a reduir consum i danys, i recomana fixar-los segons el contingut alcohòlic i ajustar-los amb el temps. Una opinió que la FEV qüestiona i assegura que el vi sigui la beguda més barata no és sinònim de ser la més consumida de manera abusiva. De fet, Benítez sosté que afirmacions com aquestes acaben fent mal a la imatge d’una beguda i confonen als consumidors donant per fet que totes les begudes alcohòliques són iguals.

“A Europa no funciona el café para todos en qüestions d’alcohol”, expressa el director general de l’organisme espanyol. En aquest sentit, Benítez explica que si s’han de fer estudis i afirmacions a escala europea, s’haurien de mirar país per país. “Els espanyols no beuen tant de vi com els escandinaus, però l’impost hauria de ser el mateix per tots?”, reflexiona l’expert. Per altra banda, també recorda que les begudes alcohòliques tenen diferents graduacions i parlar d’alcohol en termes generals pot danyar sectors minoritaris, però de molt valor com pot ser el vitivinícola.

Wine in Moderation, la lluita contra la demonització

Wine in Moderation és una iniciativa que va néixer l’any 2008 precisament per “defensar el consum moderat de vi”, descriu Benítez. Va sorgir en un moment en què el sector vitivinícola buscava una veu pròpia davant del debat creixent sobre els riscos associats a l’alcohol. D’aquesta manera, l’organització va sorgir per contrarestar l’allau d’informació que existia sobre els efectes devastadors del consum d’alcohol, oferint un relat més matisat i centrat en la responsabilitat individual. Així doncs, aquesta entitat dona suport al control del consum d’alcohol i no nega els evidents efectes nocius de les begudes alcohòliques, però s’especialitza en el vi i demostra que “no hi ha res que t’impedeixi gaudir del vi amb moderació”, reconeix el director general de la FEV. La seva tasca combina missatges de sensibilització amb activitats formatives i divulgatives, sempre amb l’objectiu de promoure una cultura del vi vinculada a la qualitat, el plaer gastronòmic i l’estil de vida saludable: “Una manera de combatre tot allò que sempre diu l’OMS i no sempre és veritat”, conclou Benítez.

Més notícies
Notícia: Inici prometedor per a la verema 2025 tot i la incertesa en els preus
Comparteix
Després d’anys de sequera, la collita d’enguany podria marcar un punt d’inflexió per al sector vitivinícola català | Malgrat les bones perspectives, el preu del raïm continua envoltat d’incertesa
Notícia: Els vins europeus perden força als EUA pels aranzels
Comparteix
Les importacions de vi cauen un 16,8% en valor i un 5,4% en volum el mes de maig del 2025 | L'estat espanyol ocupa la quarta posició entre els països exportadors al país
Notícia: El fals mite del vi negre a temperatura ambient
Comparteix
Cristina M. Figuero, tercera generació del celler Figuero, confirma que per tastar un bon vi no sempre cal fer cas a la cultura popular
Notícia: Tret de sortida a la verema 2025 del celler Raimat amb bones perspectives
Comparteix
L'empresa vitivinícola preveu una collita "normal", d'uns 6 milions de quilos de raïm per als vins del celler i d'uns 12 milions per a l'elaboració de cava

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironi. a agost 09, 2025 | 15:34
    Gironi. agost 09, 2025 | 15:34
    Vaja, que a més del tabac i la uralita hi ha un tercer enemic públic nº 1: el vi. Home...!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa