Catalunya és país de vins, sense cap mena de dubte. Se n’elabora de punta a punta de territori amb una diversitat i riquesa tant àmplies que permet beure’s Catalunya de moltes maneres. Avui, ho farem passejant per onze dels seu paisatges vitivinícoles.

1. Alella

El territori amb DO Alella està situat a les muntanyes del Parc de la Serralada Litoral entre el Vallès i el mar Mediterrani, i més enllà de ser terra de mar i muntanya, també és regió de vins. Hi ha documentada la seva vinculació amb la vinya i el vi des de èpoques remotes i entre les varietats de vi més reconegudes i emprades en les seves vinificacions hi ha la pansa blanca. També hi trobareu vins de garnatxa blanca, garnatxa negra, mataró o monestrell.

2. Costers del Segre

Ponent també té una vinculació històrica amb el vi des de fa segles. I actualment és un dels territoris més diversos pel fet que hi fan vi des de vàries comarques, amb sòls i climes dispars, que poden néixer per sobre dels mil metres d’altitud. Hi ha moltes singularitats amb els vins i s’hi poden tastar productes fets amb varietats locals com la garnatxa i el macabeu i d’altres d’internacionals com la sauvignon blanc, la chenin o la gewürstraminer.

3. Conca de Barberà

Estem en territori de trepat, així que aquells qui vulguin conèixer com es mima i es cuida aquesta varietat, trobaran la millor opció a la comarca de la Conca de Barberà. La plana vertebrada pels rius Francolí i Anguera està protegida per les muntanyes que l’envolten, especialment la serra de Prades. Més enllà de la varietat estrella, també s’hi elaboren vins de garnatxa, macabeu i sumoll blanc, entre d’altres.

4. Empordà

Si visitem les vinyes de l’Empordà, tindrem l’ocasió, des d’alguns espais únics, de gaudir d’imatges de postal on el mar estarà dibuixat al fons. Zona també de mar i muntanya que s’autodefineix a partir de dos conceptes: el caràcter d’un vent i l’esperit d’una gent. Allí, se sent a parlar de xefles i de tramuntana. I tot plegat, mentre es gaudeix d’uns vins molt singulars on no hi falten el lledoner blanc, negre o roig. Zona també de negres. I si us plau, quan hi aneu, no us oblideu de tastar una garnatxa dolça.

5. Montsant

Al territori de vins del Montsant hi arribem entrant a la comarca del Priorat. I enguany, el seu consell regulador està d’aniversari perquè tot just fa 20 anys que es van constituir com a entitat del vi. Zona on hi gaudireu també paisatges bells i unes elaboracions que saben com sorprendre fetes amb garnatxa i carinyena, dues de les varietats locals més compartides en els diversos cellers.

6. Penedès

El Penedès també té moltes coses a dir en quant a vins. Es un territori divers que s’estén al llarg d’una gran franja entre mar i muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona, que es caracteritza per aquesta diversitat de microclimes conseqüència de la proximitat litoral i de l’altitud. És zona de xarel·los, i així n’han volgut fer bandera per promocionar-se, tant des del treball com a monovarietal, com a part d’un cupatge com el tradicional dels vins escumosos, també nascuts en bona part d’aquest territori, amb la parellada i la macabeu. Doneu una oportunitat als negres, que també us donaran més d’una sorpresa.

7. Pla de Bages

Potser no sabem del cert quan es va començar a cultivar la vinya al Bages, però l’autor del manuscrit medieval Miracula Sancti Benedicti interpretà que el nom de la comarca venia de Bacus, el déu pagà del vi. De Bacus vindria Bacasis i d’aquest Bages. El territori del Bages té les muntanyes de Montserrat abraçant bona part de les seves vinyes. Al Bages, es pot gaudir de vins de picapoll, una de les varietats insígnia, però també d’un paisatge ple d’història on s’hi conserven (i han recuperat) milers de barraques de vinya que han tingut un paper cabdal en el seu desenvolupament econòmic i vitivinícola.

8. Priorat

Què dir del Priorat. Que s’ha erigit com un dels territoris de vi catalans més internacionals. Que els seus vins surten al mercat sota una denominació d’origen qualificada (DOQ) i que els seus paisatges de terrassa fan que l’entorn sigui tan bell com el que es pot servir des d’una ampolla. Tenen història, origen i molts petits projectes que embotellen aquest trosset de serralada del Montsant, de microclima i d’aquesta influència mediterrània, de la qual només la separen pocs quilòmetres. Les garnatxes i carinyenes són dues de les varietats més presents en les elaboracions que naixen d’aquest territori.

9. Tarragona

Les comarques tarragonines són les que agrupen un major nombre de denominacions d’origen de vi a Catalunya; també les comarques centrals del territori, que en aquest cas, treuen vins sota la protecció de la DO Tarragona. S’hi acullen vins nascuts en quatre comarques: Tarragonès, Alt Camp i Baix Camp i Ribera d’Ebre i malgrat treballen diverses varietats i tipus d’elaboracions, estan buscant la seva singularització a través de la macabeu.

10. Terra Alta

El territori vitivinícola més meridional de Catalunya. Terra Alta, terra teua, en diuen, i és territori de garnatxa. Però també ho és el de la carinyena i dels macabeus de vinyes velles que fan emocionar. Recentment s’ha acceptat els vins de morenillo, varietat històrica, i embotella algunes garnatxes peludes que, com passa amb totes aquestes elaboracions, permeten assaborir un territori ple d’història i tradicions.

11. Els vins escumosos

Els vins escumosos neixen en diversos punts de Catalunya, i si triem aquesta manera de beure’ns el país, podrem destapar bombolles nascudes al cor del Penedès, a Ponent, a Alella o a la Terra Alta. En diuen vins escumosos per diferenciar-los dels vins tranquils, que serien per exemple els blancs, negres o rosats. I s’elaboren, en àmbit català, seguint diversos mètodes, el tradicional o de segona fermentació, també anomenat champenoise, o l’ancestral, on només hi ha una única fermentació que comença en dipòsit i finalitza en ampolla. Ideals per brindar en qualsevol moment, per celebrar la vida, però els escumosos són productes molt gastronòmics, i ens poden acompanyar -i fer-nos gaudir- de tot un àpat sencer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa