Durant els últims anys el vi ha deixat de percebre’s com a part de la dieta Mediterrània i s’ha categoritzat -erròniament per molts professionals del sector- en la columna de begudes nocives per contenir alcohol. Aquesta nova realitat, lligada a un pensament social modern que busca consumir productes més saludables, fa que el vi perdi adeptes, sobretot entre els més joves. Lluny de blanquejar el consum d’alcohol, el sector vitivinícola català vol retornar el vi en el seu lloc en la dieta catalana. Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN) és una organització sense ànim de lucre que crea consciència social a través d’estudis que corroboren que un consum moderat de vi, pot arribar a ser beneficiós. Un gran nombre d’empreses i entitats del sector ja formen part d’aquesta iniciativa i la seva última incorporació ha estat la DOQ Priorat, des d’on volen fer un pas més en la lluita contra la demonització del vi, només pel seu contingut alcohòlic.
“No n’hi ha prou amb demanar un consum responsable, hem de fonamentar-lo amb estudis i coneixement”, assegura a Vadevi, Salustià Alvarez, president de la DOQ. Des del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat han formalitzat la seva adhesió a la FIVIN, amb la voluntat de sumar-se a la promoció d’un missatge rigorós i responsable sobre el consum moderat de vi dins d’un estil de vida saludable. “El vi forma part de la dieta Mediterrània”, insisteix el president del consell regulador qui reconeix que sempre amb moderació “també pot tenir efectes beneficiosos per a la salut”. En aquest sentit, Alvarez afirma que els últims anys han estat durs pel sector i recorda que “s’està fent una campanya molt agressiva contra l’alcohol sense fer distincions”.
Amb aquesta iniciativa, la DOQ Priorat es posiciona al costat d’altres entitats i institucions del sector vitivinícola que comparteixen la necessitat de fomentar una comunicació clara i basada en l’evidència científica sobre el consum de vi. Alvarez explica en un comunicat que “la denominació representa un territori amb una forta tradició i una identitat pròpia vinculada al vi” i per tal de conservar el seu consum creuen que “cal informar bé i amb rigor perquè el consumidor pugui gaudir del vi amb consciència i respecte cap a la mateixa salut”. En altres paraules, amb aquesta adhesió, la Denominació d’Origen Qualificada no exigeix que es deixi d’alerta contra el consum d’alcohol, però sí que es faci d’una altra manera, sense “tanta agressivitat”, especifica el president de la DOQ Priorat.

Campanyes d’alcohol 0%
El sector vitivinícola defensa només el consum moderat d’alcohol, és a dir, prendre’s el vi amb tranquil·litat, però no abusar-ne. Tot i això, el president de la DOQ Priorat admet que en molts moments s’ha arribat a extrems quan es parla de reduir dràsticament el consum de certes begudes, únicament perquè contenen alcohol. “És bo fer campanyes, però haurien de ser contra l’excés d’alcohol, no d’alcohol 0″, concreta Alvareza aquest diari. D’aquesta manera, és completament conscient de la perillositat de l’alcohol en moltes situacions, com per exemple en la conducció de vehicles, però també argumenta que a vegades es demonitza l’alcohol per la reacció que s’obté en combinar-lo amb alguns fàrmacs. “Pot ser el dolent són aquesta gran quantitat de medicaments”, reflexiona el president de la DOQ catalana.
Els beneficis del vi
Des de FIVIN també han valorat molt positivament la incorporació de la DOQ Priorat a la seva xarxa, ja que segons comenten en un comunicat “la suma de consells reguladors amb forta projecció i prestigi en l’àmbit vitivinícola contribueix a ampliar l’impacte dels missatges de comunicació responsable que la fundació treballa des de fa més de tres dècades”. L’adhesió del Consell Regulador de la DOQ Priorat suposa, a més, un pas rellevant per ampliar l’abast d’aquest tipus d’iniciatives en la societat, on cada vegada és més evident la necessitat de sensibilitzar sobre la importància del consum responsable de vi.
En l’actualitat existeix evidència científica que demostra que el vi, consumit amb moderació, pot formar part d’un estil de vida saludable i el seu consum té contrastats beneficis en la salut, sempre parlant d’adults sans. Aquesta reflexió no és una porta oberta al consum desmesurat, però sí que dona les ales a organitzacions com FIVIN per fer divulgació responsable sobre els productes del sector vitivinícola. No obstant això, des de FIVIN també recorda els perills per a la salut d’un consum abusiu i els seus efectes perjudicials en la societat. En aquest sentit, la fundació treballa per fer valdre la importància de la moderació i la prevenció del consum abusiu. “Qualsevol estudi sobre el vi i la salut no reemplaça el consell mèdic d’un professional”, conclouen des de l’entitat.