La caiguda de la producció és una qualitat que comparteixen bona part de les veremes d’enguany a les grans zones vitivinícoles de l’estat espanyol. Tant a la Denominació d’Origen Qualificada (DOCa) Rioja com al Marco de Jerez, a Cadis, els primers dies de collita han deixat la mateixa sensació entre productors i cooperatives. En aquest sentit tot apunta que hi haurà menys raïm que en altres anys. Ara bé, la qualitat també canviarà i podria arribar a ser de les millors de les últimes temporades, el que permetria elaborar vins encara més excepcionals.
A La Rioja, tradicionalment una de les primeres denominacions a iniciar la verema, la primera zona en recollir el raïm va ser Aldeanueva de Ebro a primera hora del matí, amb la recol·lecció de les primeres parcel·les d’ull de llebre blanc. El gerent de la cooperativa local, Abel Torres, descrivia una situació inèdita: “Hi ha bastants menys quilos que altres anys, la minva serà històrica i major del que esperàvem”. Les previsions inicials apuntaven a una reducció del 15% o 20%, però després del primer dia de collita la percepció és que podria ser encara més pronunciada.
Tot i aquest escenari, Torres destacava l’estat de salut impecable del raïm. L’onada de calor que va patir La Rioja a finals de juliol havia accelerat la maduració, situant les graduacions alcohòliques per sobre del previst. No obstant això, el lleuger descens de temperatures coincidint amb l’inici de la verema ha permès collir en condicions més òptimes, amb màximes al voltant dels 30 graus i mínimes per sota dels 20. Aquest contrast tèrmic és clau per generar sucre durant el dia i donar respir a la planta a la nit. “El raïm està molt sa i la qualitat que arriba al celler és espectacular”, assegurava Torres, convençut que, tot i la reducció de quilos, el 2025 podria deixar una collita “d’extrema qualitat”.

En paral·lel, a més de 700 quilòmetres al sud, el Marco de Jerez també afronta una campanya marcada per la caiguda de producció. Segons les primeres estimacions del Consell Regulador, enguany es podria collir al voltant d’un 30% menys de raïm que el 2024, quan es van recollir 62 milions de quilos. Això situaria la collita d’aquest 2025 prop dels 43 milions. La principal causa és el míldiu. Malgrat això, els tècnics coincideixen que el fruit que arriba als cellers és de molta qualitat, un element que podria compensar la reducció de volum.
Una verema més curta i de qualitat
El president del Consell Regulador de Vinos de Jerez i Manzanilla de Sanlúcar, César Saldaña, ja havia advertit que calia esperar una verema més curta. Tot i això, el sistema tradicional de criança i envelliment en soleres i criaderas aporta al sector un marge de seguretat: encara que enguany hi hagi menys raïm, el mercat no notarà un descens immediat en l’oferta de vins, ja que hi ha un “matalàs” d’existències en barriques.
La campanya a Jerez s’ha iniciat amb retard respecte a anys anteriors. Si les altes temperatures dels darrers estius havien avançat la collita fins a finals de juliol, enguany els cellers no han començat fins al 4 d’agost en les zones més interiors. A data del 13 d’agost ja s’havien collit 12,7 milions de quilos en 20 almàsseres actives a la província, amb Jerez de la Frontera al capdavant (10,4 milions). Trebujena, Chipiona, Sanlúcar, Lebrija i El Puerto de Santa María completen el mapa de localitats on la verema ja és a ple rendiment, mentre que Chiclana i Rota encara esperen iniciar-la.