Família Torres fa anys que inverteix temps i recursos a recuperar algunes de les varietats de raïm ancestrals, aquelles que han tingut tradició a Catalunya i que, per diversos motius, han anat desapareixent del panorama vinícola actual.
El Clos Ancestral 2021 neix precisament d’un cupatge on destaca una d’aquestes varietats recuperades, la moneu, plantada a la finca del Castell de la Bleda. “Són varietats minoritàries que si no fos per aquest projecte s’haurien perdut”, apunta Albert Llopart, enòleg de Torres. I en el cas de la moneu, dirà, es va trobar fa una vintena d’anys prop de Querol i des d’aleshores s’hi ha estat treballant i investigant fins que van considerar que la seva vinificació podia donar els resultats esperats.
Les varietats recuperades, la moneu i el Castell de la Bleda són elements clau d’aquesta conversa que recollim a continuació amb l’enòleg Albert Llopart.
El Castell de la Bleda
Fa més de 2.000 anys que es practica la viticultura al voltant del Castell de la Bleda, prop de la vinya de Mas La Plana, al Penedès, i ho demostren vestigis ibers, romans, medievals i de just abans de la fil·loxera que s’hi ha localitzat. Família Torres apunta que des de principis dels anys 80, treballa en la recuperació de varietats ancestrals “per contribuir a recuperar el patrimoni vitícola de Catalunya i cercar solucions enfront del canvi climàtic”. A més a més, diuen, el temps ha anat demostrant que algunes d’aquestes varietats recuperades, a més de mostrar un “gran potencial enològic“, són “extremadament resistents a les altes temperatures i a la sequera”. Aquest seria per exemple el cas de la moneu, varietat ancestral originària del Penedès, que han reintroduït plantant-la a la finca del Castell de la Bleda, i que incorporen al cupatge del Clos Ancestral.

Fitxa tècnica del vi
- Anyada actual al mercat: 2021
- Vi negre ecològic
- DO Penedès
- Varietats: Ull de llebre, Garnatxa i Moneu
- Criança: Aproximadament un 50% del vi en bota de segon ús durant deu mesos, la resta en acer inoxidable. Una part de la criança de la varietat moneu es realitza en tenalles i àmfores.
- Grau alcohòlic: 14% vol.
- Conservat en bones condicions mantindrà el seu potencial en els propers 5 anys.