VadeVi
El vi català conquista el paladar del consumidor britànic

El Regne Unit és un mercat molt importat en termes d’exportacions agroalimentàries. Des de fa anys els anglesos s’han convertit en grans consumidors de productes catalans i formen part del pòdium d’exportacions del país. El Fine Food és sense cap mena de dubte el producte català que més importa el Regne Unit i el segueix la carn i la fruita. Més enllà de les exportacions de productes de primera necessitat, el Regne Unit també té una gran estima pels vins i escumosos catalans, fins al punt d’haver-se convertit en un gran defensor de la seva qualitat. Tot i que encara es troben en cinquena posició en el rànquing d’exportacions agroalimentàries catalanes, és una xifra que no deixa de créixer. Amb els aranzels de Trump a l’horitzó i la voluntat institucional d’obrir-se a nous mercats, sembla que el Regne Unit tindria possibilitat d’esdevenir la gallina dels ous d’or per les exportacions de vins catalans.

Un nou informe de Prodeca posiciona el Regne Unit com un dels destins més importants de les exportacions agroalimentàries. En l’anàlisi de l’entitat es demostra no només que els anglesos compren productes catalans, sinó que cada vegada ho fan amb més mesura. Si bé és cert que el vi no entra dins el top tres productes que més importen, es troba entre els cinc primers. En concret, s’importen 27.092,61 tones de vi i escumosos catalans, cosa que suposa un 9,76% del total de les exportacions de Catalunya en aquest país. A diferència d’altres països, els anglesos són més aficionats als vins, ja que un 5,97% del volum total forma part d’aquest grup. Pel que fa als escumosos, ocupen un 3,78% del volum total, amb una gran preferència pel cava, que s’emporta el 2,88% de les importacions d’escumosos.

El vi català és un producte ben valorat al Regne Unit. De fet, tot i no ser considerat un dels països on més vi es beu, el consum general del mercat és 1,2 milions de tones de vi i escumosos. Segons les dades de Prodeca, de tot el vi que es consumeix al Regne Unit, un 2,17% prové de les vinyes i cellers catalans, un percentatge prou alt tenint en compte la gran varietat de països productors de vi que hi ha actualment a escala mundial. També cal tenir en compte, però, que el mateix Regne Unit és productor de vi, la qual cosa fa que les importacions d’aquest producte aglutinin només el 41,47% del consum total. Una dada que podria fer baixar la presència de vins i escumosos catalans a les estanteries de botigues especialitzades i supermercats anglesos, ja que tots els països productors de vins competeixen per menys de la meitat del pastís. Així i tot, Catalunya concentra el 5,24% del consum de vins importats al Regne Unit.

Copa de vi
Copa de vi

El creixement de la sostenibilitat

Els hàbits de consum han canviat al món. Cada vegada hi ha més persones que busquen consumir de manera responsable i d’acord amb criteris que tingui en compte la cura del medi ambient. Els cellers catalans són grans impulsors de la sostenibilitat i la superfície de vinyes ecològiques al país és molt significativa. A més, la DO Penedès s’ha convertit en la primera regió d’Europa on a partir de la verema del 2025 tot el raïm s’obtindrà de vinyes ecològiques. És per això que l’informe de Prodeca destaca aquest compromís amb la sostenibilitat com un dels motors que fa que el Regne Unit tingui en compte Catalunya a l’hora de comprar vins i escumosos. El mateix estudi també remarca que des de Catalunya hi ha plans i objectius que posen sobre la taula nous formats innovadors per gaudir del vi, així com investigació per a aconseguir productes amb menys quantitat d’alcohol. Amb tot, doncs, sembla que gràcies al seguiment i compromís amb aquestes noves tendències, Catalunya és cada vegada més atractiva.

Els productes agroalimentaris catalans triomfen arreu

El Regne Unit s’ha consolidat com un dels principals destins per a les exportacions agroalimentàries catalanes, ocupant la cinquena posició global i convertint-se en el primer mercat de fora de la Unió Europea per al sector. Aquesta rellevància situa el país britànic immediatament darrere de França, Itàlia, Portugal i Alemanya, i reflecteix la capacitat d’adaptació i la competitivitat dels productes catalans en un entorn comercial globalitzat i exigent. En altres paraules, Catalunya guanya posicions i arriba a competir amb les grans potències del món en matèria d’exportacions agroalimentàries.

Segons les dades que ha fet públiques Prodeca, les exportacions de productes agroalimentaris catalans al Regne Unit han superat els 290 milions d’euros, cosa que representa un 4,5% del total exportat pel sector. Entre 2023 i 2024, el creixement va ser especialment significatiu, amb un increment del 10,39% en valor i un 6,36% en volum. Aquestes dades confirmen una demanda creixent i una valoració sostinguda dels productes catalans al mercat britànic. En una perspectiva més àmplia, el valor de les exportacions ha crescut un 59,57% en els darrers cinc anys, consolidant una tendència a l’alça que evidencia la fortalesa i el potencial del sector agroalimentari català a escala internacional.

Més notícies
Notícia: El celler Kripta s’incorpora a les files de Corpinnat
Comparteix
L'emblemàtica cava del Penedès abandona la DO Cava per convertir-se en el setzè celler de la marca col·lectiva europea
Notícia: Els catalans exclouen el vi del boom del consum ecològic
Comparteix
Malgrat els esforços del sector i l'augment de la superfície de vinyes ecològiques només un 18% dels consumidors assegura prendre productes vitivinícoles eco
Notícia: Arrenca la verema a Montilla-Moriles, la primera de la temporada a Europa
Comparteix
Les primeres observacions apunten que la producció esperada serà d'un 50% menys del normal, estimant-se en 18 milions de quilos aproximadament
Notícia: Rosa Domènech: “Cal mostrar la vida que salva els paisatges”
Comparteix
Entrevista a l’enòloga, copropietària de Cellers Xavi Clua i presidenta de l’Associació de Dones del Món Rural

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa