VadeVi
El vi supera gener amb un augment del 2% del consum a l’Estat

El consum de vi a l’Estat continua creixent. Al final del 2024, ja es podia entreveure que l’elaborat anava a l’alça a escala nacional, una tendència que ara s’ha traslladat al 2025, on en acabar gener, el consum de vi ha augmentat un 2%, fins als 9,9 milions d’hectolitres. Segons les dades de l’INFOVI, aquesta estimació de consum creix en uns 191.400 hl, en comparació a les mateixes dades de l’any anterior, el que podria indicar que cada vegada hi ha més espanyols disposats a consumir vi del territori. De fet, des de l’interanual a novembre del 2023, només ha caigut el consum en l’interanual setembre 2024 (-0,1%), augmentant la resta dels mesos. Tal com indiquen les dades d’enguany, Catalunya representa al voltant del 10,3%, el segon percentatge més alt en volum. A més, és un dels tres territoris amb més vendes de vi dins d’Espanya, i juntament amb Castella la Manxa i La Rioja, sumen gairebé el 60% de les vendes totals. Amb 1,06 milions d’hectolitres venuts, els vins catalans tenen un gran èxit, especialment dins de la mateixa regió, però també en l’àmbit nacional.

L’augment del consum del vi a l’estat espanyol és el resultat de diversos canvis en les xifres de producció i existències, així com la caiguda de les exportacions. En aquest sentit, de l’informe es desprèn la conclusió que no és només una causa directament lligada al creixement del consum d’aquest elaborat per part del consumidor, sinó que han variat les existències així com les sortides de vi per fer altres elaboracions. Amb tot, s’ha creat una tempesta perfecta que continua fent créixer la xifra de consum aquest 2025. En línies generals, l’informe de l’INFOVI assegura que augmenta la producció de vi (+9,6%), fins als 31 milions d’hectolitres i es redueixen un 2,6% les existències finals de vi fins als 44,5 milions d’hl. L’estimació de consum nacional de vi guanya un 2% respecte a l’interanual de gener del 2024, situant-se en els 9,9 milions d’hectolitres. A més segons les dades que aporta l’estudi, extretes de l’Agència Tributària (AEAT), també el gener del 2025, l’estat espanyol va reduir un 9,7% el volum de vi exportat, però va augmentar un 1,3% la seva facturació.

La producció és un dels pilars essencials de l’augment del consum, ja que l’ampliació del nombre d’ampolles que s’elaboren, pot ser decisiva a l’hora de ser consumides. En altres paraules, si hi ha més producció, és més probable que el consumidor tingui més producte per escollir i els cellers en puguin vendre més. Si bé és cert que en els últims tres anys la sequera ha marcat el descens de la producció, sembla que enguany la predicció dels experts és més optimista i així ho confirmen les dades. Segons l’estudi, durant la primera meitat de la campanya 2024/25, la producció se situa en els 31 milions d’hectolitres, xifra un 9,6% superior a la registrada en el mateix període de la campanya anterior, que es tradueix en 2,7 milions d’hl més. Així, tot i que amb prou feines hi va haver producció el mes de gener (11.843 hectolitres), la tendència és positiva.

Pel que fa al desglossament de les dades de l’últim període de la campanya 2024/2025, en aquests 31 milions d’hectolitres s’inclou la producció dels productors de menys de 1.000 hl que, segons la declaració ampliada del passat mes de novembre del 2024, arribava fins als 550.362 hl. També augmentava de manera considerable la producció de most que va ser de 5,7 milions d’hectolitres, davant dels 3,7 milions d’hl de la campanya anterior (+56,1%). Aquest últim també ha tingut un bon comportament el primer mes de l’any, amb un creixement del 14,9% de la producció, fins a arribar als 36,8 milions d’hectolitres. Per colors, tenint en compte la producció dels productors de més de 1.000 hectolitres 12,6 milions d’hectolitres corresponen a vins negres i rosats (-1,8%) i els 17,9 milions restants, a vins blancs (+20,3%).

Raïm negre | Foto: DO Catalunya

Reducció de les existències en magatzems i cellers

L’altre gran tret que demostra l’augment del consum és la liquidació de les existències a cellers i magatzems. Segons les dades de l’estudi de l’INFOVI també es redueixen de manera moderada les ampolles de vi i most en mans de productors. En concret, cauen un 0,8% fins als 49,78 milions d’hectolitres. Si es té en compte la mitjana de les cinc últimes campanyes, que és de 55,2 milions d’hectolitres, les existències finals de vi i most el 31 de gener del 2025, són un 9,8% inferiors. D’aquests 49,78 milions, 44,5 milions d’hectolitres corresponen a existències finals de vi (-2,6% o 1,19 milions d’hl) i 5,27 milions d’hl, a most sense concentrar (17,5% o 0,78 milions d’hl). Pel que fa als territoris de l’Estat, Castella-la Manxa es manté amb el nombre més gran d’existències finals, aconseguint els 20,7 milions d’hl (42%), seguida de La Rioja, amb 5,5 milions d’hectolitres i finalment Catalunya, amb 5 milions d’hectolitres.

Segons els colors, de les existències finals de vi a final de campanya, que van sumar un total de 44,5 milions d’hectolitres en mans de productors amb menys de 1.000 hectolitres i d’emmagatzemadors, es va observar una distribució notable entre els diferents tipus de vi. D’aquesta quantitat, 24,7 milions d’hectolitres corresponen a vins negres i rosats, que van experimentar una caiguda del 10,7% respecte a l’any anterior. En canvi, els vins blancs van sumar 19,8 milions d’hectolitres, amb un augment del 9,9%, destacant-se per la seva bona evolució al llarg de la campanya. Pel que fa al most sense concentrar, les existències també van mostrar tendències diverses: els mosts negres i rosats van assolir els 1,2 milions d’hectolitres, amb un augment del 43,6%. D’altra banda, els mosts blancs es van situar en 4 milions d’hectolitres, amb un increment més moderat de l’11,3%.

Disminueix el vi per altres usos

El gener del 2025, la quantitat de vi destinada a destil·lació va disminuir un 4,3% respecte al mateix mes de l’any anterior, situant-se en 77.784 hectolitres, la qual cosa representa una reducció de 3.478 hectolitres. En canvi, el vi destinat a vinagrera va experimentar un creixement notable del 24%, arribant als 30.657 hectolitres, és a dir, 5.908 hectolitres més que en el mateix mes del 2024. En la primera meitat de la campanya 2024/25, els destinats a processos de destil·lació van ser 699.668 hectolitres, una caiguda del 14,3% que equival a una reducció de 116.879 hectolitres en comparació amb el mateix període de la campanya anterior. Aquesta baixada s’explica principalment pel descens en la destinació del vi a la destil·leria, que va disminuir un 17,8%, fins als 557.115 hectolitres. D’altra banda, el vi destinat a vinagrera va tenir una pujada més moderada del 2,6%, aconseguint els 142.553 hectolitres, és a dir, 3.551 hectolitres més que en la primera meitat de la campanya passada.

Més notícies
Notícia: COAG exigeix més pressió governamental als EUA en defensa dels viticultors
Comparteix
L'entitat demana a la Unió Europea i el govern espanyol que protegeixin els interessos del sector del vi davant les amenaces aranzelàries del president Donald Trump
Notícia: La DO Cava anima a persistir en el mercat estatunidenc: “No és moment d’abandonar”
Comparteix
Les vendes d'aquest escumós cauen un 13,4% durant el 2024 per l'escassetat de producte provocat per la sequera | La Denominació d'Origen factura 2.200 milions d'euros, un 4,2% menys que el 2023
Notícia: Tret de sortida del tast de la cinquena edició dels premis Barcelona Rosé
Comparteix
Una vintena de sommeliers de tota Catalunya assaboreixen els possibles guanyadors de la nova del concurs en un tast a cegues des de l'espai d'Euroselecció a Barcelona, WITO
Notícia: Celler Artadi: retorn a les arrels i defensa de la viticultura històrica
Comparteix
Carlos López de Lacalle, enòleg de l'empresa vitícola de La Rioja, reflexiona sobre la importància de recuperar les tècniques tradicionals i la sostenibilitat en els cultius, mantenint l'essència dels vins de qualitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa