VadeVi
Vins catalans per a l’estiu: frescor, alegria i ganes de festa

Quan el termòmetre puja, el vi demana un altre ritme. L’estiu no vol tanins densos ni fustes pesants, sinó vins que respirin llum, que refresquin, que es beguin en bona companyia i que convidin a omplir copes sense gaire cerimonial. A les terrasses, als festivals, a les cales de la Costa Brava o als sopars al jardí, hi ha una nova generació de vins catalans que encaixen perfectament amb aquest esperit: frescos, vius, alegres i amb ganes de festa.

L’estiu és el moment ideal per deixar-se sorprendre. Provar un escumós natural en una platja del Garraf, un rosat intens al capvespre d’una festa major o un blanc vibrant en una barbacoa entre amics. Els vins catalans tenen molt a dir quan arriba la calor, i cada vegada més, parlen un llenguatge fresc, festiu i amb ganes de fer-nos somriure.

Vins blancs: lleugeresa i expressivitat

Els blancs són els reis de l’estiu, i a Catalunya tenim una paleta àmplia per jugar amb la varietat, el territori i l’estil. Un exemple magnífic és el “Pardas Rupestris” (DO Penedès), un vi elaborat amb xarel·lo, que mostra com la vinya tradicional pot donar lloc a blancs de gran personalitat, lleugers però amb caràcter. Té una fruita subtil i una acidesa que el fa ideal tant per un aperitiu com per a un bon arròs mariner.

Si el que preferim és una explosió aromàtica, el “Alta Alella PB” (Celler Alta Alella, DO Alella) és una entrada perfecta per descobrir blancs joves amb molta frescor. És fàcil de beure, net, amb fruita blanca i una acidesa molt ben integrada.

Rosats: el retorn de la moda amb identitat

El vi rosat ha deixat de ser una categoria menor. Ha tornat per quedar-se, i l’estiu és el seu escenari preferit. A Catalunya, hi ha molts cellers que han apostat per rosats amb més profunditat i personalitat, lluny de la dolçor i superficialitat d’alguns rosats comercials.

Un bon exemple és el “L’Abrunet Rosat” del Celler Frisach (DO Terra Alta), un rosat elaborat amb garnatxa negra, blanca i gris que té cos i ànima. És un vi amb cos mitjà, però manté una frescor deliciosa. Ideal per a plats estiuencs com amanides amb formatge de cabra, embotits suaus o fins i tot peixos a la brasa.

També destaca el “La Rosa” de Can Sumoi (Conca del Riu Anoia), un vi rosat amb una finor i elegància brutals. Elaborat amb sumoll i xarel.lo, és perfecte per una copa de tarda, un brindis al vespre o una festa amb música de fons i sabates fora.

Activitats d'estiu a les DO catalanes
Activitats d’estiu a les DO catalanes

Escumosos: bombolles per celebrar l’aire lliure

Les bombolles són les grans aliades de l’estiu. Refresquen, alegren i converteixen qualsevol moment en una celebració. I a Catalunya, el moment que viu el món dels escumosos és apassionant.

Els escumosos del projecte Corpinnat han ajudat a revalorar l’espumós català de qualitat. El “Llopart Rosé Brut Reserva”, per exemple, combina elegància i gust estiuenc: amb un cupatge de monastrell, garnatxa i pinot noir, ofereix fruita vermella fresca, una bombolla fina i un final sec que el fa molt versàtil.

Si volem res més fresc, jove i de preu assequible, el “Mas Candí Brut Nature” del celler Mas Candí és una opció ideal. Elaborat amb xarel·lo, macabeu, sumoll i parellada, amb criança curta, mostra una fruita neta i una acidesa viva. Perfecte per prendre al migdia o per acompanyar una fideuà a la vora del mar.

Per als més atrevits, hi ha també escumosos “ancestrals” (pet-nats) que connecten amb un públic jove i amb ganes de descobrir. El “Ancestral Dues Ales” del celler Dues Ales (Berguedà) és lleuger, cítric i ideal per trencar tòpics.

Negres lleugers: quan el vi negre també refresca

Tot i que sovint els vins negres queden fora del radar estiuenc, hi ha negres catalans pensats per gaudir-se lleugers, frescos i, fins i tot, una mica freds. Fugint de la fusta i buscant la fruita, el “Opositor Noir” de Celler Les Acàcies (DO Pla de Bages) és un vi jove, de picapoll negre, molt viu i amb tanins suaus.

També cal parlar del “Cara nord” i el seu Trepat (DO Conca de Barberà), elaborat amb únicament amb trepat, que ofereix fruita negra fresca i una textura amable. Si el refresquem lleugerament, pot ser una gran alternativa per sopars d’estiu amb carns a la brasa o plats vegetarians contundents.

Vins amb ganes de festa

El fil conductor d’aquests vins no és només la frescor, sinó també el seu esperit lúdic. L’estiu convida a compartir, a tastar, a encetar ampolles sense excuses. Cada vegada més, els cellers catalans -grans i petits- busquen aquesta connexió més directa amb el bevedor: vins menys pretensiosos però igualment honestos, elaborats amb respecte cap a la vinya i pensats per gaudir sense complicacions.

Hi ha vins amb etiqueta colorista, amb noms simpàtics, amb cupatges innovadors o amb varietats antigues recuperades. Des de l’Empordà fins al Priorat, passant pel Pla de Bages o la Conca de Barberà, la creativitat es nota. I aquesta vitalitat arriba directa a la copa.

Més notícies
Notícia: Dos Déus Origins Red amb Musclos del Delta en escabetx sobre patates xip
Comparteix
Un maridatge no només ressalta el caràcter gastronòmic del vermut, sinó que també ofereix una experiència d’aperitiu completa
Notícia: Matar l’assassí de la vinya sense química
Comparteix
El projecte MALFUVI vol reduir els fitosanitaris mitjançant l’ús de microorganismes locals que protegeixin la fusta de les plantes per evitar malalties
Notícia: Un tast itinerant presenta les joies del celler Baronia de Talamanca
Comparteix
Un passeig pels racons de la vinya, una ermita o la sala de bótes, els decorats d'aquest vinyataire del Bages que s'ha reinventat
Notícia: Llista | Els millors vins joves dels Premis Vinari 2025
Comparteix
Els Premis Vinari guardonen els vins blancs, rosats, negres, escumosos rosats i blancs amb menys criança que s'han presentat en la 13a edició

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa