VadeVi
Vins Naturals: l’intent més pur d’expressió del territori català

Els vins naturals han guanyat protagonisme en els últims anys com a alternativa als vins convencionals. Són vins elaborats amb una mínima intervenció humana, sense additius químics i amb fermentacions espontànies, fet que permet que expressin de manera més genuïna les característiques del seu territori. Catalunya, amb la seva diversitat de sòls i microclimes, s’ha convertit en una regió de referència per a la producció de vins naturals, amb cellers que treballen de manera artesanal per oferir productes autèntics i amb molta personalitat.

Els vins naturals es diferencien dels convencionals pel fet que la seva elaboració es fa amb la mínima intervenció possible. Això implica que es treballen amb raïm procedent de vinyes gestionades amb pràctiques ecològiques o biodinàmiques, evitant pesticides i químics sintètics. Aquestes vinyes solen ser treballades de manera manual, respectant els cicles naturals de la terra i potenciant la biodiversitat per garantir una qualitat òptima del raïm. A més, durant el procés de vinificació, no es fan servir llevats comercials, enzims ni altres additius, i els sulfits només s’utilitzen en quantitats mínimes. La fermentació es realitza de manera espontània, gràcies als llevats autòctons presents en la pell del raïm, fet que contribueix a una expressió més autèntica i única del vi. Aquesta pràctica permet que cada ampolla reflecteixi l’essència de la seva anyada i del seu terroir, donant lloc a vins més imprevisibles, però també més vius i dinàmics.

Aquesta manera de fer hi ha qui diu que permet que el vi reflecteixi de manera pura el seu origen, sense alteracions artificials. Això també significa que poden ser vins més canviants i inestables, però amb una gran capacitat d’expressió i autenticitat. En molts casos, la seva elaboració retorna a pràctiques tradicionals, amb fermentació en àmfores de fang, dipòsits de ciment o foudres de fusta, materials que respecten la identitat del vi sense alterar-ne el caràcter.

Imatge del saló dels Vins Naturals / Foto: PVN

Els vins naturals presenten una gamma de sabors i aromes menys estandarditzada, sovint amb notes més salvatges, rústiques o fins i tot oxidatives, depenent de com hagin estat elaborats. La seva acidesa sol ser més marcada, fet que els converteix en vins molt gastronòmics, frescos i donant molt joc als sommeliers a l’hora d’elaborar maridatges. A més, l’absència d’additius fa que moltes persones els percebin com a més digestius i menys agressius per a l’organisme. En l’àmbit ecològic, aquests vins són una aposta per la sostenibilitat. No només es respecta el cicle natural de la vinya, sinó que es redueix la petjada de carboni associada a la seva producció. La filosofia que hi ha darrere d’aquests vins és també una manera de donar valor a varietats autòctones i tècniques ancestrals, cosa que permet recuperar vinyes velles i preservar la diversitat vitivinícola del territori.

Els vins naturals a Catalunya

Catalunya és una de les regions més actives en la producció de vins naturals a l’estat espanyol. Amb una gran diversitat de sòls i climes, els elaboradors catalans han sabut aprofitar aquesta riquesa per crear vins amb molta personalitat. Des del Penedès fins a l’Empordà, passant per zones com la Conca de Barberà o el Priorat, s’hi poden trobar vins que expressen al màxim l’essència del seu terroir. Tot i que cada celler té la seva pròpia filosofia, els vins naturals catalans solen caracteritzar-se per la frescor, la lleugeresa i una sensació de puresa al paladar. Molts productors han decidit recuperar varietats autòctones, com el sumoll o el xarel·lo vermell, que aporten singularitat als seus vins.

Per què triar vins naturals?

Més enllà del seu caràcter autèntic, els vins naturals tenen una filosofia que aposta per la sostenibilitat, el respecte pel territori i una mínima intervenció en el procés de vinificació. Són vins que reflecteixen l’essència del lloc on s’elaboren i que poden oferir experiències úniques al paladar. La seva consolidació fa que s’hagin convertit en l’alternativa als vins convencionals, sobretot per aquells consumidors que volen descobrir una nova manera d’entendre el vi. L’excepcionalitat d’aquests vins fa que cada ampolla sigui una expressió irrepetible de la vinya i de l’anyada, i una oportunitat per explorar sabors i textures que desafien les convencions tradicionals del món del vi.

Més notícies
Notícia: Els aranzels de Trump tallen les ales al vi català
Comparteix
Distribuïdors i botiguers dels Estats Units reconeixen que el mercat vitivinícola de Catalunya viurà una reducció de vendes i demanda per l'augment de preus
Notícia: La Barcelona Wine Week tanca l’edició amb nou rècord d’assistència
Comparteix
L'esdeveniment ha aglutinat al voltant de 25.700 assistents en tres dies plens de tasts, xerrades i reunions | L’impacte econòmic de la celebració del saló sobre Barcelona se situa al voltant dels 17 milions d’euros
Notícia: Catalunya aspira a formar part de l’elit mundial de l’enoturisme
Comparteix
El Fòrum Internacional d'Enoturisme pretén posicionar els cellers catalans a la cúspide del turisme de vins | L'esdeveniment es fixa en casos com els de Bordeus, Porto, Geòrgia o la Xina
Notícia: Hong Kong, la porta d’entrada al mercat asiàtic pels vins catalans
Comparteix
La lleugeresa dels impostos i la facilitat per fer negocis fan del país una peça clau per a la venda de productes a l'Àsia

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep M Albet a febrer 09, 2025 | 00:13
    Josep M Albet febrer 09, 2025 | 00:13
    Per ami, mes de 80% dels vins auto-anomenats naturals son l’antitesi de l’expressió dels terres , perquè els seus gustos i aromes oxidats i amb acideses avinagrades els omogeinitzen i fan que perdin cualsevol traça que podien tenir del seu terrer d’origen i de la seves varietats de procedència . De veritat crec que son una burla i una manca de respecta pel consumidor, per la cultura del vi i pels milers d’enòlegs i viticultors que han treballat tot l’any per fer arribar als consumidor quelcom planet i que reflecteixi el seu treball i esforç . No mes d’un 20% son dignes de ser degustats i a sobra es molt probable que una part d’aquests siguin correctes per pura casualitat .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa