Encara tenim molt present les impactants imatges de la desaparició del celler de la Conca de Barberà René Masdéu, provocat pel creixement del riu Francolí aquell 22 d’octubre de 2019. Tot plegat, va provocar enormes pèrdues materials i un impacte personal molt gran d’un projecte que ha anat renaixent poc a poc en els últims mesos. En aquell moment, una de les decisions que va prendre la propietat del projecte concarí fou la posada a la venda d’algunes de les ampolles recuperades i que van treure al mercat com el “vi de fang“.

Ara, malauradament, aquesta història s’ha repetit en un altre indret de la geografia europea. Segons informa l’agència AFP, les inundacions que va patir Alemanya fa uns quants dies van provocar greus danys materials, també en alguns cellers i instal·lacions de la regió vitivinícola d’Ahrs. I tal com van ver els catalans, alguns d’aquests cellers han decidit recuperar part de les pèrdues venent les ampolles que han pogut salvar de sota les runes, que també han aparegut totalment cobertes de fang.

La iniciativa solidària s’anomena Futwein, i ha sorgit a proposta de la restauradora alemanya Linda Kleber. “Per a la regió d’Ahr, les ampolles cobertes de fang, extretes dels cellers inundats, representen l’esperança d’un nou començament, comenta. “Em vaig dir a mi mateixa que no podíem llençar-ho tot”, recorda Kleber, mentre recuperava una per una les ampolles supervivents del seu restaurant destruït.

Els diners recaptats, que a dia d’avui superen de llarg els dos milions d’euros, “donen moltes esperances a tots els viticultors però també al sector de la restauració”, comentarà el viticultor Peter Kriechel, president de l’associació professional local. “Crec que es tracta d’una llarga marató” i “accions com Flutwein ens ajuden a tornar a començar”.

La Vall d’Ahr, reconeguda pels seus pinot noirs

Aquesta vall, situada entre la frontera belga i Koblenz, és especialment reconeguda pel pinot noir i la seva economia depèn en gran mesura del vi i l’enoturisme. El desastre natural que va provocar la mort a més de dues-centes persones, de les quals 87 eren alemanyes, va destruir entre el 5% i el 10% de les vinyes d’Ahr. Els danys també van ser considerables en cellers i maquinària agrícola.

El productor de 63 anys Paul Schuhmacher, un dels qui van patir les fortes afectacions del temporal, comenta que “no va ser una inundació normal, sinó un tsunami“. De fet, va perdre mitja hectàrea de finca i la planta baixa de casa seva, on hi havia el restaurant, estava coberta de fang. Tot i així, aquest veterà té la intenció de collir i produir una verema aquest any perquè “la viticultura ha de sobreviure, nosaltres som el motor d’aquesta regió”.

“La situació estava millorant després de mesos d’aturada forçada a causa del coronavirus, lamenta Jörg Kleber, xef de professió i parella de Linda Kleber. Però la Covid-19 “no va ser res” en comparació amb les forces que es van desencadenar en menys d’una hora la nit de la tragèdia”, afegirà.

Davant aquest desastre natural, el govern d’Angela Merkel va llançar una ajuda d’emergència inicial per fer front als projectes afectats més urgents. Aquesta ajuda es complementarà amb un programa de reconstrucció. No obstant això, prediu Paul Schuhmacher, la vall d’Ahr “no serà com abans, ja que moltes persones marxaran i no reconstruiran les seves cases”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa