El vi és una part essencial de la cultura, la història i la tradició catalana. Beure vi és més antic que la Sagrada Família, l’Arc de Triomf de Barcelona o la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès. Aquesta última data del segle XIII i s’alça a la Plaça Jaume I a tocar d’un espai que tot i no ser tan antic, és la casa dels objectes més curiosos, vells i ben conservats que es tenen des de fa anys del sector vitivinícola. El VINSEUM és la joia de la corona de Vilafranca i es podria dir també de Catalunya. Lluny de ser un monument que aglutina centenars de turistes, és un espai didàctic, amb moltes activitats culturals i exposicions que posen el vi i la seva història en l’ordre del dia. Nombroses institucions l’han coronat el millor museu del vi d’Europa i en alguns casos del món. Les seves interminables sales, històries i objectes el converteixen en un dels espais més emblemàtics de la ciutat.
El VINSEUM té unes noves instal·lacions amb 3.000 metres quadrats d’exposició i més de 2.000 peces exposades. El museu posa al centre les col·leccions, perquè -tal com afirmen des de la institució- “les peces són el que ens fa diferents”. Aquest respecte pel patrimoni material s’acompanya d’un relat museogràfic modern i innovador que explica les cultures del vi a Catalunya amb una mirada transversal, emocional i participativa.
Un espai de trobada premiat
No és cap secret que el VINSEUM ha atret moltes mirades durant els anys. D’aquesta manera, diverses institucions han anat confirmant l’atractiu de les seves exposicions i han fet valdre les seves peces úniques a través de premis, guardons i felicitacions. Recentment, el museu del vi català ha estat reconegut amb el Premi al Millor Museu del Vi 2024 per Intervitis, un guardó internacional que confirma l’excel·lència d’aquest projecte museogràfic tant pel seu valor expositiu com per la seva capacitat de connectar amb el públic. És, sense dubte, una de les fites més importants per aquest espai de Vilafranca, ja que consolida la posició del museu entre els més destacats d’Europa. També Catalunya reconeix l’originalitat del museu. De fet, segons expliquen des de l’entitat estan pendents de només un tràmit administratiu de la Generalitat per ser considerats Museu d’Interès Nacional. Aquesta qualificació s’aconsegueix gràcies a la singularitat de la proposta museogràfica, el valor únic del patrimoni que preserva i difon, i la voluntat de promoure les cultures del vi en clau nacional. Paral·lelament, la Taverna del VINSEUM ha guanyat el premi al millor wine bar del concurs català CATAVI, ja que el reconeixen com un lloc de trobada i degustació. Obert fins a la nit, permet gaudir a copes dels vins de totes les DO catalanes, i dona veu i presència a tota la diversitat vinícola del territori. És un lloc per compartir, pensar, brindar i estimar encara més el vi català.

El VINSEUM no és només un museu: és també un espai viu i plural que acull activitats culturals constants, cicles de tastos, exposicions temporals i festivals com el Most (Festival Internacional de Cinema del Vi) o el VilaPensa (Festival del Pensament). A més, el seu centre de documentació especialitzat és referent en l’àmbit de la recerca vinícola. “Aquest museu és molt més que un aparador de la cultura del vi, hi aporta valor afegit”, asseguren des de l’entitat. La realitat és que entendre la història, la terra, la cultura i la gent que hi ha darrere una ampolla, ajuda a veure el vi com no només un líquid, sinó una experiència transformadora. En aquest sentit, el VINSEUM completa aquesta reflexió i permet als visitants analitzar, reflexionar i saber molt més sobre el sector vitivinícola català. Aquest museu de Vilafranca del Penedès esdevé el gran referent cultural del vi a Catalunya. Una reobertura que no només recupera un museu, sinó que celebra el vi com a cultura, identitat i futur.
Tres grans exposicions permanents
El VINSEUM presenta aquesta nova etapa amb tres exposicions permanents que demostren com el vi ha estat un dels sectors més potents de Catalunya al llarg dels segles. La primera, anomenada La plaça del vi, es troba a la planta baixa de l’edifici. És d’accés lliure i es considera l’espai de benvinguda del museu. La seva funció principal és fer d’introducció en l’actualitat del sector a Catalunya. Aquesta exposició és una declaració d’intencions: el vi català és viu, divers i modern. Es presenta com una gran àgora vinícola, un punt de trobada on els visitants poden descobrir:
- Un mapping interactiu sobre un mapa 3D de Catalunya que mostra la gran varietat de climes, sòls, paisatges i vins del país.
- Dotze pantalles interactives, projeccions 3D i una gran bota gegant amb audiovisuals immersius.
- L’emblemàtica premsa monumental de 1831 i el mural de Pau Boada (1960), autèntic símbol de la viticultura catalana.
Les arrelsés la segona exposició que presenta el VINSEUM i ho fa aquesta vegada des del soterrani. En aquest espai el visitant pot fer un viatge als orígens del museu, però també a la història de la comarca del Penedès, coneguda mundialment com un dels territoris vitivinícoles més antics de Catalunya. Aquesta exposició transporta als assistents a 16 milions d’anys enrere fins als inicis del territori penedesenc. És una immersió profunda en la història del museu i de la regió, a través de:
- 15 vitrines amb objectes de totes les èpoques que narren l’evolució històrica i cultural del Penedès.
- Pantalles tàctils per explorar digitalment les col·leccions del museu.
- Un audiovisual que convida a reflexionar sobre el paper dels museus avui.

L’última exposició permanent del VINSEUM s’anomena Les cultures del vi de Catalunya. Ubicat a les plantes 1, 2 i 3 del nou edifici aquest recorregut és considerat l’exposició principal i desplega quatre grans àmbits temàtics, cadascun amb peces, audiovisuals i relats diferenciats que busquen conèixer el vi amb una mirada holística i transversal. Està dividit en quatre àmbits diferents:
- Àmbit 1: On tot comença: Tracta el conreu de la vinya, des de les llavors més antigues trobades a Catalunya fins a les pràctiques agrícoles modernes. Inclou eines, estris, carros, i mostra la importància del treball pagès i especialment de les dones en el món rural.
- Àmbit 2: El celler: Explica la transformació del raïm en vi, amb especial atenció a l’elaboració, la ciència enològica, el cava i els oficis relacionats. Inclou una espectacular col·lecció de premses i recipiendària tradicional.
- Àmbit 3: Els viatges del vi: Un recorregut pel comerç històric del vi, des dels fenicis fins al món global. S’hi veu el paper del vi català en el comerç d’aiguardents i la mobilitat de les ampolles pel món.
- Àmbit 4: Esperit del vi: Explora la relació del vi amb l’art, la religió, la festa i la poesia. És l’àmbit més sensorial i estètic, amb una gran mostra de copes, porrons, etiquetes i obres d’artistes com Hugué, Plensa o Guinovart. Hi destaca una escultura del déu Bacus i un espai de reflexió amb pantalles interactives on diversos personatges responen preguntes sobre el consum de vi.
Catalunya és terra de vins i el VINSEUM busca convertir-se en l’encarregat d’explicar-ho a tot aquell que ho vulgui escoltar. A través de les exposicions, aquest museu fa una radiografia completa del present, passat i futur del món vitivinícola i repassa constantment tot allò que s’ha après i queda per aprendre del sector. El recorregut acaba a la sala de tast, on el visitant pot acompanyar l’experiència cultural amb una copa de vi català, una manera de tancar el cercle i reconèixer en els sabors del vi tot allò que s’ha pogut veure anteriorment a les exposicions.