La ciutat de Barcelona vol ser referent en el sector vitivinícola. Grans territoris del país s’han fet un nom pels seus vins que traspassen fronteres. Ara bé, la capital catalana no era insígnia d’aquest moviment fins que el 2010 la fundació L’Olivera va adquirir la llegendària Masia Can Calopa per elaborar el seu vi, el primer -i únic- de Barcelona. Quinze anys després i amb un vi negre al mercat, la fundació llança el seu primer vi blanc. Aquesta és la història de la línia de vins Vinyes de Barcelona, elaborada a les vinyes de Collserola, les úniques que hi ha a la ciutat. El vi monovarietal de Xarel·lo ja es pot comprar a botigues i vinoteques de Catalunya, i la seva creació ha estat possible gràcies a una iniciativa de micromecenatge que va començar el 2021.
“És la nostra manera de reivindicar Barcelona com a capital del vi català”, explica a Vadevi Pau Moragas, responsable de producció de L’Olivera. Dins de la fundació hi ha diferents projectes, però tots van relacionats amb la recuperació de l’activitat vitivinícola. Can Calopa és sense dubte un dels més emblemàtics i, segons Moragas, té “un gran pes simbòlic“, ja que s’ha convertit en l’única finca en el terme municipal de Barcelona que ha aconseguit cultivar vinyes i elaborar vins amb varietats autòctones. La realitat de Collserola de fa segles era ben diferent de l’actual i les vinyes van ser un dels sostens de l’economia agrària de l’època. No obstant això, la fil·loxera va arrasar amb totes les plantacions i va obligar moltes famílies a deixar el que un dia havia estat el motor de la seva economia. La compra de Can Calopa va aconseguir que L’Olivera tornés a treballar a obtenir vins de la capital catalana, una idea que el 2010 semblava impensable. Tot i això, la investigació d’enòlegs i experts, així com la dura feina dels treballadors de la masia han aconseguit llançar al mercat aquests dos grans vins: el primer negre i aquest segon, blanc.
Vinyes de Barcelona és un monovarietal de Xarel·lo. Tal com explica la fundació en la seva fitxa tècnica, s’ha elaborat a partir d’una viticultura de secà ecològica. Entre les tècniques que més destaquen hi ha la verema manual, d’on s’han pogut extreure entre 10 i 12 quilograms de fruita seleccionada especialment de la vinya. A més, aquest vi és fruit de dues elaboracions diferents. D’una banda, el 70% del most fermenta en dipòsit i fa dos tipus de criances: una part (80%) fa la criança en gerres de gres i la resta (20%) en damajoanes. D’altra banda, la resta del most, un 30%, fermenta i fa la criança en bota. Gràcies a aquestes dues elaboracions s’aconsegueix aquest color groc pàl·lid amb reflexos daurats, net i brillant. Al nas té un toc subtil i elegant on sobresurten les notes de brioixeria sobre un fons de fruita blanca i cítrics, i també aromes dolcenques de mel. Al paladar, en canvi, retornen els records de fruita blanca i notes làctiques en un vi ample i greixós en boca. “És un vi que convida a ser maridat amb plats de baixa intensitat, com el marisc de closca (musclos al vapor) o el sushi”, assegura la fundació en un comunicat, on afegeix que un bon acompanyant poden ser “uns canelons de verdures o unes sardines amb all i julivert”.

Un vi blanc d’acord amb les exigències del sector
L’elecció de fer un vi blanc no ha estat a l’atzar, segon comenta a aquest diari el responsable de producció de L’Olivera. D’aquesta manera, hi ha diverses raons que han portat la fundació a decidir-se per llançar al mercat aquest producte amb aquesta varietat. Una de les primeres és que “el vi blanc reflecteix la finca de Can Calopa”, comenta Moragas. El Xarel·lo és una varietat històrica del territori i com a tal té molta força en els vins blancs. La finca barcelonina de L’Olivera és un espai idíl·lic pel cultiu d’aquesta varietat històrica de Collserola i, per tant, aconseguir fer un vi amb aquestes qualitats és fruit del terreny en el qual està cultivat. És per això, que a l’hora d’escollir quin vi elaborar, L’Olivera amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Agraris i la seva recerca, es van decantar per aquest blanc en concret.
La climatologia de Collserola també és una gran raó per la qual el vi blanc era la decisió indicada. El clima de la muntanya té una clara influència mediterrània, amb hiverns suaus, estius calorosos, oscil·lació tèrmica moderada i precipitacions estacionals escasses i fortament irregulars. Amb aquestes condicions i la crisi de la sequera provocada pel canvi climàtica sembla gairebé evident que les úniques varietats que hi poden fer un vi de qualitat són les tradicionals. A part, la finca de Can Calopa té una orientació nord-est que la converteix en una masia frescal on les maduracions són lentes i pausades: “Era el vi que més sentit tenia en tots els aspectes”, remarca Moragas.
Una iniciativa de la gent i per a la gent
Una de les claus de l’èxit d’aquesta proposta de vi és la implicació de gran part de la societat, així com el sector. El responsable de producció de L’Olivera explica que en el projecte hi han participat “diverses personalitats de món vitivinícola”. Gràcies a la seva ajuda s’ha pogut crear aquest vi blanc que ara llancen al mercat. Tot i això, Moragas reconeix que l’ajuda principal ha vingut de la gent anònima, ja que sense els recursos que han rebut a través de la plataforma de crowdfundingno s’hauria aconseguit dur a terme: “La vinya d’on hem tret aquest vi és possible gràcies a la gent que hi ha cregut”, conclou Moragas.