VadeVi
Brussel·les podria obligar a canviar el nom d’algunes varietats de raïm

Les autoritats de la Unió Europea podrien, si volguessin o si algú ho demanés, obligar els productors de vi a canviar el nom que posen a les varietats de raïm amb què treballen. Segons un article publicat a Wine Searcher, una decisió sobre el Vermentino italià podria tenir repercussions a les regions vinícoles d’arreu del món, tant a dins com a fora del continent.

El mitjà recorda com la UE ha regulat coses tan petites com la forma que han de tenir els plàtans i els cogombres i que, ara, prohibeix als francesos comercialitzar vi amb el nom de ‘Vermentino’, que considera exclusiu dels cellers italians. Vermentino, però, no és el nom d’un indret, com podria ser el de la Xampanya, sinó que és el d’una varietat.

El vermentino ha esdevingut 'el raïm de la discòrdia' pel darrer moviment dels productors italians | Magnetto (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
El vermentino ha esdevingut ‘el raïm de la discòrdia’ pel darrer moviment dels productors italians | Magnetto (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Un precedent que podria afectar cabernets, pinots, garnatxes…

Segons aquest dictamen, doncs, els Cabernets Sauvignons i els Pinot Noirs només podrien ser francesos, per exemple, mentre que les discussions sobre l’origen de les garnatxes podrien assolir proporcions inimaginables. Per sort, com que l’Ull de Llebre rep aquest nom, tan diferent del ‘Tempranillo’ castellà, potser s’estalviaria una altra batalla semblant.

La decisió de la UE, que va donar la raó als productors italians, no prohibeix fer servir aquesta varietat fora del país, només el seu nom. Així doncs, per exemple, el Vermentino, que és més plantat a França que no pas a Itàlia, podria continuar formant part dels cupatges dels vins d’allà, inclosos alguns rosats de la Provença. El que no podria, però, és anomenar-se així, sinó que potser hauria de fer servir la denominació que rep sovint en aquella regió, Rolle.

Ampolles de Prošek | Wikimedia Commons
El Prošek de Croàcia ja va patir les ires dels productors italians | Wikimedia Commons

Una nova victòria d’Itàlia a la UE

Aquesta no és, però, la primera vegada que els productors italians fan un moviment així. De fet, l’article els felicita per “haver assolit la mestria de la burocràcia de la Unió Europea”, recordant casos com el del Vin Santo de Santorini (Grècia) o el del Prosecco de Croàcia. Després d’aquesta nova decisió de Brussel·les, però, qualsevol país o regió podria registrar com a propi el nom d’una varietat i que els qui la conreen a fora, faci el temps que faci, haurien de buscar un altre nom.

Per sort, de moment, ni els sirians ni els iranians han fet cap intent per apropiar-se del nom del Syrah.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: almogàver a setembre 29, 2022 | 07:32
    almogàver setembre 29, 2022 | 07:32
    A ll'Empordà, de les garnatxes sempre se n'han dit lledoners, blanc negre, rosat, i pelut. per tant , tornarem als origens

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa