Són mesures preventives perquè encara tenen esperança que plogui i es pugui revertir la sequera extrema que assola el camp català i la producció de producte vínic. Així i tot, la Denominació d’Origen Cava ha posat sobre la taula una sèrie de “mesures excepcionals” que volen afrontar la davallada de producció de raïm i, en conseqüència, el dèficit de producte embotellat al mercat. Tot plegat, segons ha confirmat l’entitat a Vadevi, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat del producte i d’un sector amenaçat per la climatologia i la falta de pluges.

Tres mesures: rendiments, extracció i raïms fora del registre vinícola de la DO
Així, s’està considerant tres nous escenaris a partir de la campanya 2024 que, segons confirma l’entitat, només s’adoptaran per a la producció dels Caves de Guarda.
D’una banda, les regions que tenen un rendiment més alt de vinya i que així ho puguin acreditar davant el Consell Regulador, podran destinar a un fons climàtic uns rendiments de fins a quinze mil quilos per hectàrea. D’aquesta manera, el rendiment addicional es podrà destinar a fer cava, sempre amb l’autorització del CR.
Com a segona mesura, es podrà destinar a fons climàtic un rendiment d’extracció de fins al 74% –un percentatge superior al 67% que estableixen els plecs de condicions actuals. En aquest cas, però, demana autorització i control de la traçabilitat i qualitat fixat pel Consell Regulador.
Per últim, i de cara a la verema 2024, es permetrà utilitzar raïm de parcel·les que no estiguin inscrites al registre d’explotació vitícola de la Denominació d’Origen Cava, però que es trobin en finques ubicades en el territori de la DO. Estem parlant d’un màxim -i en cap cas podrà ser superior- del 15% de la producció de cada celler elaborador de vi base. De nou, amb autorització del Consell Regulador i aprovat que el producte encaixi amb els “estàndards qualitatius” que estipula l’entitat. Aquesta mesura, puntualitzen, tindrà una vigència d’un any.

Totes les mesures, insisteixen, tenen per objectiu “salvaguardar la qualitat” del producte i s’aplicaran a partir d’unes “estrictes mesures de control de qualitat” de la mateixa DO, que “seguirà garantint la traçabilitat del cava des de la vinya fins a la copa”. En tres anys, afegeixen, es valorarà si s’allibera aquesta reserva, la qual es controlarà un parell de cops a l’any, com és habitual en el sistema de funcionament de la Denominació d’Origen.