La DO Pla de Bages i L’Escola de Viticultura de la Catalunya Central (ESVICC) van presentar, durant l’acte de la graduació de la primera promoció d’alumnes d’aquesta darrera institució, una col·laboració que permetrà oferir cinc beques d’estudis sobre la vinya i el territori del Bages, reconeixent projectes vitivinícoles emergents a la zona.

Un cop tancada la convocatòria, i valorades totes les propostes rebudes, opten al fons cinc persones responsables de 3 projectes situats a a Sant Salvador de Guardiola, Fonollosa i Artés, i que menen vinyes de Mandó, Picapoll, Pansera, Sumoll i Macabeu en aproximadament 2,5 hectàrees de terreny. Tots els participants han exposat la voluntat d’aprendre aspectes com ara la vinificació, l’elaboració de vins o l’anàlisi sensorial com a recursos per millorar a les seves terres. Amb aquestes beques, es finançaran el 50% de fins a set cursos, per tal dampliar i millorar la cultura vitivinícola del Pla de Bages.

L’oferta formativa de l’ESVICC

A dia d’avui, les formacions ofertes per l’ESVICC en matèria de vinya i vi són el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en elaboració d’oli d’oliva i vins i, com a novetat d’aquest nou curs 2023-2024, el Cicle Formatiu de Grau Superior en Vitivinicultura. A més, també hi ha la possibilitat de cursar els mòduls d’aquests cicles per separat: vinificacions, viticultura, estabilització, criança i envasament, anàlisi enològica, tast i cultura vitivinícola, comercialització i logística, legislació, gestió de la qualitat i gestió ambiental, processos bioquímics…

Les barraques de pedra seca tindran el seu protagonisme a la festa de la verema del Bages
Construccions amb pedra seca enmig del que abans eren vinyes s’han convertit en un tret distintiu del Pla de Bages i en objecte de recuperació cultural a la comarca

Els cursos monogràfics

Aquest passat dissabte va tenir lloc el monogràfic dedicat a l’entrada del raïm al celler i fermentació. La sessió matinal impartida per l’enòleg i vocal tècnic de la DO Pla de Bages Miquel Palau es va fer al celler Abadal. La trentena de participants van ser bàsicament persones del Bages i de les comarques centrals. 

Aquesta proposta de cursos monogràfics es va originar per l’interès creixent de persones no-professionals cap al cultiu de la vinya a la Catalunya Central. Aquest cicle té com a objectiu apropar-los els coneixements més bàsics de la vinya en 5 matinals de dissabte distribuïdes al llarg de l’any: poda d’hivern, poda en verd, malalties de la vinya, control de maduració, entrada a celler i elaboració.

Un projecte de futur

Amb l’èxit d’interessats en aquesta primera edició, es planteja continuar oferint aquesta formació el curs vinent. Les inscripcions a les diferents càpsules formatives estan disponibles a les pàgines web d‘esvicc i dopladebages.

Més notícies
Notícia: El ‘WSET’ incorpora formació específica sobre el vi català
Comparteix
L'INCAVI signa un acord amb el projecte formatiu en vins amb seu a Londres i presència arreu del continent
Notícia: Artés incorpora des d’aquest setembre una formació en vitivinicultura
Comparteix
Els sommeliers Ferran Centelles i Sílvia Culell guiaran la jornada d'inauguració a la sala gòtica del Convent de Santa Clara
Notícia: Cobrar mentre t’especialitzes en enoturisme a través de la formació DUAL
Comparteix
L'Escola d'Enoturisme de Catalunya impulsa el curs de Professionalitat de Serveis de Restauració amb especialitat enoturística i d'organització d'esdeveniments de la mà del SOC
Notícia: L’Escola Agrària de Gandesa recupera el cicle superior de formació en vins
Comparteix
Fan una aposta per "l'excel·lència formativa" i la creació d'ocupació de qualitat al territori

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa