La DO Pla de Bages i L’Escola de Viticultura de la Catalunya Central (ESVICC) van presentar, durant l’acte de la graduació de la primera promoció d’alumnes d’aquesta darrera institució, una col·laboració que permetrà oferir cinc beques d’estudis sobre la vinya i el territori del Bages, reconeixent projectes vitivinícoles emergents a la zona.
Un cop tancada la convocatòria, i valorades totes les propostes rebudes, opten al fons cinc persones responsables de 3 projectes situats a a Sant Salvador de Guardiola, Fonollosa i Artés, i que menen vinyes de Mandó, Picapoll, Pansera, Sumoll i Macabeu en aproximadament 2,5 hectàrees de terreny. Tots els participants han exposat la voluntat d’aprendre aspectes com ara la vinificació, l’elaboració de vins o l’anàlisi sensorial com a recursos per millorar a les seves terres. Amb aquestes beques, es finançaran el 50% de fins a set cursos, per tal dampliar i millorar la cultura vitivinícola del Pla de Bages.
L’oferta formativa de l’ESVICC
A dia d’avui, les formacions ofertes per l’ESVICC en matèria de vinya i vi són el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en elaboració d’oli d’oliva i vins i, com a novetat d’aquest nou curs 2023-2024, el Cicle Formatiu de Grau Superior en Vitivinicultura. A més, també hi ha la possibilitat de cursar els mòduls d’aquests cicles per separat: vinificacions, viticultura, estabilització, criança i envasament, anàlisi enològica, tast i cultura vitivinícola, comercialització i logística, legislació, gestió de la qualitat i gestió ambiental, processos bioquímics…

Els cursos monogràfics
Aquest passat dissabte va tenir lloc el monogràfic dedicat a l’entrada del raïm al celler i fermentació. La sessió matinal impartida per l’enòleg i vocal tècnic de la DO Pla de Bages Miquel Palau es va fer al celler Abadal. La trentena de participants van ser bàsicament persones del Bages i de les comarques centrals.
Aquesta proposta de cursos monogràfics es va originar per l’interès creixent de persones no-professionals cap al cultiu de la vinya a la Catalunya Central. Aquest cicle té com a objectiu apropar-los els coneixements més bàsics de la vinya en 5 matinals de dissabte distribuïdes al llarg de l’any: poda d’hivern, poda en verd, malalties de la vinya, control de maduració, entrada a celler i elaboració.
Un projecte de futur
Amb l’èxit d’interessats en aquesta primera edició, es planteja continuar oferint aquesta formació el curs vinent. Les inscripcions a les diferents càpsules formatives estan disponibles a les pàgines web d‘esvicc i dopladebages.