Aquest dimecres 2 de juny hi ha hagut ple del Consell Regulador del Cava amb un ordre del dia que va permetre aprovar la limitació temporal, i per segon any consecutiu, de la producció: de cara a la propera verema s’ha autoritzat collir 11.000 quilògrams de raïm per hectàrea en tot l’àmbit de la Regió del Cava. La decisió s’ha adoptat per majoria dels dotze vocals que integren el ple del Consell Regulador. El seu president Javier Pagés, considera que “encara no s’han donat els requisits conjunturals necessaris per restituir els 12.000 quilògrams per hectàrea”.

L’objectiu de la mesura, segons el Pagés, és avançar en corregir la situació excedentària del sector causada per la Covid-19 i pel sobrant d’hectàrees en plantació de la DO. Així s’ha fet una nova crida a la unitat i a la responsabilitat de tots els agents del sector per aconseguir “autorregular el mercat”. La voluntat és la d’assentar les bases per a la recuperació dels preus que s’abonen pel raïm.

Pagès ha volgut fer una expressa defensa de tots els viticultors, i es mostra convençut que s’han de pagar “uns preus dignes per la producció” per tal d’assegurar la sostenibilitat del sector. Entenen, en aquest sentit, “que tota la cadena de valor de la Denominació d’Origen, i tots els poders públics, han d’actuar amb responsabilitat per tal de garantir un creixement ordenat i sostenible de la mateixa”.

Discrepàncies internes respecte als excedents

Els vocals viticultors no adscrits a cooperatives amb la candidatura Viticultors pel Cava, de la qual forma part Unió de Pagesos, van compartir cert malestar, ja que malgrat van estar d’acord amb la reducció del rendiment màxim productiu, discrepaven amb el fet que “la majoria de vocals viticultors i celleristes no compartissin la necessitat de reduir el rendiment de premsa (transformació del raïm en vi), o requerir un percentatge mínim de Most Concentrat Rectificat (MCR) de l’origen de la zona del cava per a l’elaboració. “Hi ha una necessitat que tots els agents del sector –viticultors, cellers elaboradors de vi base i cellers elaboradors de cava– siguin corresponsables dels excedents actualment a mans dels cellers, estimats en uns 85 milions de litres de vi base”, diuen al comunicat.

Viticultors pel Cava recorden que amb l’inici del nou sistema d’autoritzacions de plantació de vinya, el 2017, el Ministeri d’Agricultura no va tenir en compte inicialment els estudis i la recomanació del Consell Regulador de no permetre augmentar la superfície de vinya en l’àmbit de la DO, pel risc de generar excedents que no podrien ser absorbits pel mercat. Aquest fet ha provocat un volum estructural d’excedents que, amb els causats per la davallada de vendes per la covid-19, sumen, com dèiem, uns 85 milions de litres d’estocs. “Encara és aviat per saber si la collita del 2021 es reduirà per la sequera, i tampoc es pot assegurar si el bon ritme en les sortides de vi de les darreres setmanes a l’Estat espanyol poden millorar les perspectives –en resposta als arguments defensats per alguns vocals elaboradors-; per aquest motiu, Viticultors pel Cava resta a l’expectativa de si l’ajust de rendiment productiu repercutirà realment en el preu del raïm aquesta propera campanya.

Unió de Pagesos reclama solucions estructurals als excedents de la DO Cava, amb el reforç del pla de comercialització previst al pla estratègic. Els viticultors, expliquen, han vist augmentades les quotes de plantació que paguen a la DO els darrers anys, i el sindicat aposta per la qualitat que ha fet la denominació d’origen. Però també creu que el futur de la DO és nul sense els viticultors, i que cal que tots els compradors de raïm i de vi base cava estableixin contractes a mitjà i llarg termini amb els proveïdors i a preus adequats a la qualitat que es produeix i a l’esforç per orientar cada vegada més la producció vers la sostenibilitat.

Nou comentari

Comparteix