APAG Extremadura Asaja i la Comunitat de Llauradors d’Almendralejo han arribat a un acord amb productors de Requena (País Valencià) per presentar candidatura conjunta dels productors de cava de fora de Catalunya per a les eleccions de renovació del Consell Regulador de la Denominació d’Origen, que tindran lloc el proper dia sis de juliol.

A través d’una nota de premsa, els productors extremenys expliquen que l’objectiu d’aquesta candidatura és “defensar els interessos d’Extremadura i la Comunitat (sic) Valenciana” i donar-los “més pes” en un Consell Regulador que, tradicionalment, ha estat dirigit “des d’una candidatura única de Vilafranca (sic) del Penedès”.

En oposició a això, els cavistes extremenys consideren que és “important” que la DO tingui “totes les visions i realitats dels productors de Cava”, independentment del “punt de la geografia nacional (sic)” d’on siguin.

A la mateixa nota, es valora el fet que els productors de fora de Catalunya hagin decidit formar una candidatura conjunta. Consideren aquest pas “molt important” per a Extremadura ja que, afirmen, dóna suport a la iniciativa de reunir “altres sensibilitats” existents a l’interior de la DO Cava, un segell que compta amb més de 6.000 productors i 38.000 hectàrees de vinyes, de les quals 1.400 (3,9%) són a Extremadura i 4.000 (10,5%) al País Valencià. L’àrea de la DO, de fet, s’estén per municipis: 63 a Barcelona, 52 a Tarragona, 12 a Lleida, 5 a girona, 18 a la Rioja, 2 a Saragossa, 3 a Àlaba, 2 a Navarra, Requena (València) i Almendralejo (Badajoz).

El Cava celebra eleccions el proper 6 de juliol | DO Cava

Primer cop que van junts a les eleccions

Si a les eleccions de 2018 es van presentar per separat, ara, amb aquesta candidatura conjunta, els dos darrers volen aconseguir entrar al Consell Regulador per primera vegada. De les tres categories de les eleccions, es presenten només a la de productors individuals, que decidirà tres llocs. Pel que fa a la de cooperatives, amb dos llocs més, el seu candidat no figurava al cens i, per tant, va ser exclòs.

Les dues regions productores esmentades lluiten per augmentar les hectàrees de conreu que tenen permeses. De fet, fa poc Extremadura va sumar-ne 39 després de guanyar una sentència contra el Reial Decret que establia les restriccions de cultiu, un resultat que els productors consideren positiu però “insuficient” per respondre “al potencial productor de la regió”. Aquesta pressió, però, sempre ha topat amb l’oposició del Consell Regulador, que creu que les ampliacions afectarien la qualitat del producte.

Una qüestió de mobilització

El contrincant de la candidatura extremenyovalenciana serà la candidatura catalana Viticultors del Cava, formada per Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès que, fins ara, sempre s’han imposat. No obstant això, i que Catalunya té 2.200 productors i els caves no-catalans en tenen 700, la seva mobilització és molt més alta i hi poden haver sorpreses.

Un cop fetes les eleccions i resoltes les al·legacions, si s’escau, el 29 de juliol es constituirà el plenari que cessarà els membres antics del Consell Regulador, es proclamaran els nous i es votarà el president que, si no passa res, serà Javier Pagès, que ja ocupa el càrrec actualment i que sembla l’únic candidat de consens.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa