VadeVi
Ferran Centelles: ‘La ciència és important perquè els sommeliers deixem de dir tonteries’
  • CA
Brain & Wine

!--akiadsense-->

El Brain & Wine Fòrum és una iniciativa de Daniel Low de la Fundació INECO d’Argentina, Ferran Centelles del Bulli Foundation, de Bruno Mesz de la Universitat tres de Febrero d’Argentina i Qian Janice Wang i Charles Espece de la Universitat d’Oxford. I es tracta del primer fòrum internacional en el que es s’ha combinat la ciència i la percepció del vi. Amb el suport del grup Codorníu-Raventós.

Centelles ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents i ho ha fet en un to amè, assegurant que els sommeliers han pecat moltes vegades de ser com “tiradors de cartes del tarot. A mi em dona molta tranquil·litat la ciència. Penso que és molt important perquè els sommeliers deixem de dir tonteries”.

I recordava la primera iniciativa científica que va organitzar en la que va convidar a tot d’experts per analitzar la mineralitat del vi. Un dels adjectius més de moda actualment per descriure un vi. I una de les conclusions va ser que era un terme ambigu, poc definit, utilitzat amb massa generositat i tot sovint amb poc criteri.

Durant la seva intervenció el sommelier del Bulli Foundation posava un altre exemple i obria una ampolla de vi “ho faig perquè respiri” assegurava mentre reia. “Em tranquil·litza molt tenir la ciència a prop perquè em recordi que el vi no ‘respira’, interactua amb l’oxigen però no respira”.

La jornada ha comptat amb la presència d’experts internacionals que han posat sobre la taula experiències diverses, algunes d’elles que han compartit en forma d’experiment amb els més de 250 professionals que hi han assistit.

Brain & Wine

!--akiadsense-->

És el cas de la psicóloga experimental de la Universidad de Oxford, Qian Janice Wan, que afirma que l’olfacte i el gust no són els únics sentits importants sinó que l’oïda, la vista o el tacte també són determinants. I assegura que la música, interactua amb el vi i per tant en la percepció quan es tasta.

També és del mateix parer el professor Barry C. Smith que és director de l’Institut de Filosofia de la London’s School os Advanced Study. I s’ha especialitzat en la natura multisensorial i en l’experiència perceptiva. Ha estat ell que ha recordat que no és el mateix tastar un vi que beure’l però no obstant això afirma que un consumidor estàndard i un professional tenen la mateixa capacitat per tastar a consciència i que l’única diferència és la confiança en un mateix. Smith també remarca la influència extrema de tastar un vi sabent quin és i el valor de tastar a cegues.

En una línia semblant, el psicòleg experimental també de la Universitat, d’Oxford Charles Spence ha aportat dades sobre les investigacions fetes a l’entorn de la percepció del vi, “hi ha 10 vegades més investigacions sobre com es produeix i es presenta el vi als consumidors que altres begudes con el té o la cervesa”. I afirmava que “és per això que sabem més sobre el paper que juga tot el que ens envolta quan degustem el vi. La llum de l’habitació pot tenir un paper determinant, així com el maridatge que esxisteix entre alguna vins i diferents estils de música. Si coneixemen aqueste srealcions podem el producte més desitjable”, conclou.

El Brain & Wine ha estat l’oportunitat de comprovar en primer persona l’influx de la ciència en el gaudi que s’amaga a una copa de vi. Durant la jornada també s’han revisat les pràctiques que poden canviar en les competències del vi per fer-les més científiques. Els principals experts del sector han posat tots els seus sentits en aquesta trobada que neix amb la voluntat de convertir-se en un referent internacional.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Albert a març 13, 2018 | 12:19
    Albert març 13, 2018 | 12:19
    Aquests investigadors de la Universitat d'Oxford també van estudiar la percepció del vi tapat amb suro i van determinar que es percep un 15% millor que el vi tapat amb rosca: https://www.thedrinksbusiness.com/2017/09/wine-under-cork-perceived-as-15-better-than-screwcap/
  2. Icona del comentari de: lluis a març 13, 2018 | 14:12
    lluis març 13, 2018 | 14:12
    baja tanda de capsigranys¡¡¡¡

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa