VadeVi
El Fòrum Gastronòmic ‘re-pensa’ el vi en una taula rodona
  • CA
Fòrum Gastronòmic

!--akiadsense-->

Els petits productors, la mínima intervenció i l’afectació del vi natural en el mercat ha estat la tesi que ha centrat la taula rodona, Re-pensar el vi, que s’ha fet en el marc del Fòrum Gastronòmic a Barcelona.

Liderada per la sommelier i fotoperiodista Clara Isamat, els participants han deixat clar que tot i que la resta de vins existeixen, no els interessen. A més de Isamat, hi han participat la sommelier del Bar Brutal de Barcelona, Núria Renom, la sommelier del restaurant Ca Na Toneta de Caimari (Mallorca), Evelyn de las Alas i el xef del restaurant Gresca de Barcelona, Rafa Peña. Un acte que també ha tingut un marcat to reivindicatiu feminista.

Els ponents han fet èmfasi en que la importància d’un vi no està en les seves característiques tècniques sinó en les històries que hi ha al darrera. Que cal trencar paradigmes i que ja no acomplexa posar en valor altres maneres de beure el vi, com la sangria o el ‘calimocho’. Que ja no fa por servir vins a doll o en porró i que al client se l’ha de tractar de tu a tu, amb proximitat.

Cadascun dels membres de la taula ha aportat un vi per tal de reforçar el seu relat. Clara Isamat ha triat una cervesa, la Marianer de Bodegas Cueva by Mariano de Requena (País Valencià) elaborada en part amb els excedents de most ecològic del celler.

Núria Renom, per la seva banda, ha denunciat que en un dels grans països de producció de vi, com és Catalunya, sigui un dels grans consumidors de cervesa. Que el consum de vi a Espanya, de 20 litres per persona i any, està molt per sota del de França, de 45 litres per persona i any i que part d’aquest consum es deu als turistes. Ha reivindicat que el vi serveix per unir persones i es va queixar de la poca importància que se li donen als vins escumosos al nostre país, doncs segons ella, són els vins menys consumits darrera dels vins dolços.

El vi triat per la Núria Renom és un escumós que elabora ella mateixa, La Maca Beu. Amb un cupatge format per un 90% de macabeu i un 10% de moscatell, refermenta en l’ampolla amb most de moscatell. Sense sulfits afegits.

Evelyn de las Alas, llicenciada en Belles Arts i sommelier titulada des de fa un any, és la sommelier del restaurant Ca Na Toneta, un restaurant on remarca que només hi treballen dones i que això li aporta una energia femenina que ha fet que ella es reconciliés amb l’hostaleria, després de la seva experiència a Barcelona. Ha destacat el moment meravellós que està passant a Mallorca gràcies a l’obertura de l’illa cap als vins naturals. Per ella, el client paga perquè se li ofereixi una experiència i cal preguntar als clients què els agrada, per tal de poder-los recomanar el millor vi, tot i que cal deixar que els clients s’empoderin. La seva manera de vendre vi és a través de vendre paisatge. Vins de petits discursos.

De las Alas, ha portat dos vins, el primer, el Malva del celler Selva Vins, un Vi de la Terra de Mallorca elaborat amb malvasia recuperada d’unes vinyes semi abandonades del qual en fan una producció de 533 ampolles. El segon, un vi elaborat amb la varietat mallorquina recuperada escursac, que elabora el celler Galmés i Ribot a la localitat de Santa Margalida a Mallorca.

El xef Rafa Peña en el seu torn d’intervenció explica que a ell li agrada molt viatjar i viatjar lluny, de 600 km de casa cap amunt. I per tant això és reflecteix en l’oferta de vins del seu restaurant. Sota el seu punt de vista, el client no cal que entengui de vins, sinó que el què ha de fer és gaudir-lo. Peña denuncia la política de comunicació d’alguns grans cellers, que creen projectes amb imatges que transmeten al client un posicionament de petit projecte que no es correspon amb la realitat. A Rafa Peña li agraden els vins personals, amb ànima, i per això li agrada cercar aquesta mena de projectes pel restaurant. Com que sovint es corresponen amb petites produccions, ell defensa que les cartes de vins dels restaurants no poden ser estàtiques, que cal anar-les canviant constantment. Per la seva banda, des de que va obrir el restaurant, al 2006, constata que el consum de vi entre els seus clients ha anat creixent.

El vi proposat pel Rafa Peña ha estat el Chénas Lieu-dit en Papolet del Domaine de la Familie Dutraive de la denominació Chénas a la regió del Beuajolais. Diu que l’ha triat per il·lustrar un exemple de reconversió d’un celler, que en un moment donat es van adonar que tenien el sòl malmès i a partir d’aleshores van canviar el seu estil de viticultura per recuperar-lo.

La taula va finalitzar amb un al·legat feminista del món del vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa