VadeVi
Una guerra comercial deixa milers de tones de raïm podrint-se a les vinyes
  • CA

La pujada dels aranzels a la importació de vi que va decretar la Xina l’any 2020 ha fet que el mercat d’aquest producte el país, que havia estat un dels més importants per a Austràlia, hagi caigut un 97%, segons informa ‘The Drinks Business’. Això, de retruc, ha fet que milers de tones de raïm s’estiguin podrint a les vinyes a causa d’un excedent que els productors no troben cap manera de col·locar.

Milers de tones de raïm, milions de litres de vi

Els cellers i agricultors citats pel mitja parlen de quantitats enormes perdudes, que s’ha deixat que caiguin i es facin malbé perquè, en les condicions actuals, no tenen cap valor. Russell Lynch, de Cardross, a l’estat de Victoria, afirma que ha deixat podrir 140 tones de Syrah, i Anthony Murphy, de Trentham Estate, explica que a la regió de Nova Gal·les del Sud es diu que es podrien haver hagut de llençar unes 15.000 tones de raïm i milions de litres de vi que està emmagatzemat però no té sortida.

Les vinyes australianes, com aquestes a Adelaida, tenen molts problemes per trobar sortida al seu raïm a causa dels aranzels xinesos | badjonni / Flickr
Les vinyes australianes, com aquestes a Adelaida, tenen molts problemes per trobar sortida al seu raïm a causa dels aranzels xinesos | badjonni / Flickr

Millora a la resta del món, catàstrofe a la Xina

Segons el mateix mitjà, les exportacions totals de vi australià van caure un 26% entre març de 2021 i el mateix mes de 2022 malgrat que, fora de la Xina, les dades indiquen un creixement del 7% en el valor total de l’exportació, arribant a la xifra més alta des de 2010. El que consideren un “embarg efectiu” de la Xina als vins australians, doncs, ha causat un gran excés d’estoc i, tot i que la collita 2022 és d’una qualitat molt més alta de l’esperada, estan deixant-la perdre simplement perquè no en poden fer res.

Esquivant l’embarg

Alguns cellers, afirma el mitjà, han trobat maneres de superar el problema aranzelari de la Xina mitjançant diverses estratègies, com canviar la procedència d’algunes de les seves marques a altres països. Això, és clar, està salvant els cellers que compren el raïm als pagesos però, en el cas dels agricultors australians, els està deixant en una situació encara més precària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa