VadeVi
L’INCAVI s’alinea amb La Rioja en matèria d’investigació i recerca 
  • CA

La trobada tenia per objectiu establir i enfortir les aliances entre totes dues institucions en matèria d’investigació i recerca en el camp de la resiliència als efectes del canvi climàtic i la recuperació de varietats, conservació i caracterització. I ha permès compartir informació entre dues entitats que hi destinen recursos: l’INCAVI i l’Instituto de Ciencias de la Vid y el Vino de La Rioja. A la reunió hi ha participat, d’una banda, la directora general i el cap de servei de viticultura i enologia de l’INCAVI Alba Balcells i Xoan Elorduy i, de l’altra, José Miguel Martínez Zapater, director de l’ICVV, i Eduardo Fonseca Pedrero, vicerector d’Investigació i Internacionalització de la Universitat riojana.

Balcells compartia, passada la reunió, que “establir relacions amb instituts de recerca en l’àmbit internacional és una de les línies clau de l’aliança i4vi i del nostre Pla Estratègic, #Horitzó2025 amb el que volem millorar la capacitat de recerca de l’INCAVI i la seva coordinació amb la resta d’agents del sector”.

Foto: INCAVI

Xarxa peninsular per interaccionar i compartir dades

En la visita també s’han donat a conèixer algunes de les col·laboracions que s’ha previst per aquest 2023. D’una banda, la creació d’una xarxa peninsular on tots els grups de recerca interaccionin i comparteixin dades i resultats referents a varietats recuperades amb la voluntat de millorar la coordinació de les activitats de recerca de grups que fan investigació en camps diferents: des de la producció vitícola, la fisiologia, la genètica, al desenvolupament de recursos genètics més adaptats. La finalitat, expliquen, és maximitzar i accelerar l’impacte econòmic i social de l’activitat investigadora dels altres centres.

La segona línia de treball conjunt és la xarxa de parcel·les experimentals de varietats àmpliament conreades a la península que porta per títol “Viñedos Resilientes. Adaptación de variedades, clones y portainjertos a los efectos del cambio climático”. La tercera línia on col·laboren l’INCAVI i ICVV és en el camp de l’enologia i pretén donar valor varietats de vinya tradicionals i minoritàries presents a diverses zones vitivinícoles espanyoles i d’interès per a viticultors, productors i consells reguladors mitjançant l’optimització de processos d’elaboració nous que s’adaptin i millorin l’expressió de cadascun d’aquests.

ICVV, creat pel Govern de La Rioja, l’Agència Estatal CSIC i la Universitat de La Rioja (UR), investiga per a identificar com un objectiu estratègic mantenir i augmentar la qualitat i la diversitat dels vins, en un context climàtic global que inclou no només el clima climàtic, sinó també nous models de producció i nous mercats i competidors en una economia cada dia més globalitzada.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a febrer 01, 2023 | 20:13
    Anònim febrer 01, 2023 | 20:13
    M'importa una merda el que facin a la Rioja

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa