VadeVi
i4Vi, l’aliança estratègica en recerca per fer més competitiu el vi català
  • CA

A mitjans de novembre de l’any 2014 es presentava públicament un nou projecte que sota el nom d’I2Vi pretenia potenciar la recerca, investigació i innovació en el sector vitivinícola de Catalunya.

Al darrera del projecte hi eren dues entitats públiques de Catalunya. D’una banda, l’Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries, l‘IRTA, i de l’altre, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI. I totes dues van agafar el compromís d’aportar professionals dels seus respectius equips per constituir un grup de treball que els permetés avançar conjuntament en temes que milloressin el sector a través del coneixement, la investigació i la recerca.

Han passat vuit anys d’aquells orígens durant els quals s’han desenvolupat i posat en marxa diversos projectes que han permès afiançar aquella aliança, i sobretot, millorar la competitivitat del país en aquest àmbit.

i4Vi serà una aliança de referència en la recerca i la formació al sector del vi davant dels reptes presents i futurs | Departament d'Acció Climàtica
i4Vi serà una aliança de referència en la recerca i la formació al sector del vi davant dels reptes presents i futurs | Departament d’Acció Climàtica

De l’i2Vi a l’i4Vi

L’últim dia d’agost d’aquest estiu, el Castell de Falset va ser testimoni d’un acte en el qual s’anuncià l’ampliació d’aquest projecte. A partir d’ara, seran quatre les institucions científiques i de recerca del país que treballaran plegades per impulsar la recerca i millorar la competitivitat del sector del vi català: l’i4Vi suma la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC) als originaris INCAVI i IRTA.

I en aquest sentit, si bé fins a dia d’avui s’ha pogut presentar i desenvolupar projectes, formacions, activitats de transferència de coneixement, etc., a partir d’ara l’objectiu és reforçar l’equip de treball i destinar el talent dels seus professionals a definir projectes que puguin aportar en positiu al vi català, alhora que buscar bons finançaments que els puguin fer realitat.

Entre les línies de treball, i així es van detallar durant la presentació, hi haurà estudis sobre ceps resistents, agricultura de precisió, reducció de l’ús del coure, biodiversitat i vinya, llevats i nous sistemes de vinificació, vinculats a l’agricultura regenerativa o a l’adaptació de la vinya a les condicions climàtiques del present i futur que permetin generar coneixement d’avantguarda i innovació.

El laboratori de l'Incavi
El laboratori de l’Incavi | Foto: INCAVI

“Adaptar-nos a través del coneixement”

Xoán Elorduy, Cap del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI comparteix amb Vadevi la satisfacció de poder sumar nou talent a aquest projecte. “L’i4Vi vol ser una finestra oberta per al sector en termes d’R+D“, comenta, “una eina que volem que sigui útil i sobretot eficient pels cellers, elaboradors, viticultors, entitats…”.

I perquè això sigui possible, explica, “escoltem el sector, que ens fa arribar demandes específiques, les posem en comú amb l’equip de treball i intentem veure com hi podem fer front, buscar el finançament, etc”. “El fet d’anar junts, diu, ens dona més múscul perquè cada entitat té professionals molt especialitzats i amb llarga experiència que poden aportar molt de valor a cada projecte presentat”.

Ara, acompanyant les tasques habituals del dia a dia, el proper pas de l’i4Vi serà constituir un equip de direcció i coordinació, en el qual hi participarà una persona de cada entitat implicada. Serà, i així ho comparteix el cap dels serveis de viticultura, personal que ha està actualment en actiu, no demandarà contractar ningú més. En tot cas, sí que a nivell estructural no estan tancats a generar noves aliances. “Si tot va bé, per què no obrir-nos a altres centres de recerca del món?”, es pregunta.

I és que de fet, afegirà, tot és benvingut per “adaptar-se al que vingui a través del coneixement“, diu Xoán Elordiuy. “Avançant cap un concepte de sostenibilitat, d’ecologia, de maneig del sòl… Tot el que ens permeti d’aquí a 50 anys continuar fent vi on i com es fa ara”, conclou.

Més notícies
L'i4Vi és una aliança en la recerca i formació al sector del vi per fer front als reptes presents i futurs | Foto: Departament d'Acció Climàtica
Neix i4Vi, una aliança per impulsar la recerca al sector del vi català
Comparteix
El Departament d'Acció Climàtica, l'INCAVI, l'IRTA, l'URV i el VITEC han presentat el seu acord de col·laboració
La vinya ecològica de Torre del Veguer
150.000 euros per fomentar la recerca en producció ecològica
Comparteix
El termini per presentar sol·licituds finalitza el 27 de gener | L'import de l'ajut no pot ser superior a 17.000 euros per projecte
La Consellera Teresa Jordà i Alba Balcells han presentat el nou Pla Estratègic de l'INCAVI
El pla estratègic de l’INCAVI repensa l’entitat i detalla 23 nous projectes
Comparteix
Algunes accions previstes ja s'han posat en marxa aquest 2022 | L'entitat de la vinya i el vi de Catalunya s'ha marcat l'horitzó l'any 2025

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa