A mitjans de novembre de l’any 2014 es presentava públicament un nou projecte que sota el nom d’I2Vi pretenia potenciar la recerca, investigació i innovació en el sector vitivinícola de Catalunya.
Al darrera del projecte hi eren dues entitats públiques de Catalunya. D’una banda, l’Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries, l‘IRTA, i de l’altre, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI. I totes dues van agafar el compromís d’aportar professionals dels seus respectius equips per constituir un grup de treball que els permetés avançar conjuntament en temes que milloressin el sector a través del coneixement, la investigació i la recerca.
Han passat vuit anys d’aquells orígens durant els quals s’han desenvolupat i posat en marxa diversos projectes que han permès afiançar aquella aliança, i sobretot, millorar la competitivitat del país en aquest àmbit.

De l’i2Vi a l’i4Vi
L’últim dia d’agost d’aquest estiu, el Castell de Falset va ser testimoni d’un acte en el qual s’anuncià l’ampliació d’aquest projecte. A partir d’ara, seran quatre les institucions científiques i de recerca del país que treballaran plegades per impulsar la recerca i millorar la competitivitat del sector del vi català: l’i4Vi suma la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC) als originaris INCAVI i IRTA.
I en aquest sentit, si bé fins a dia d’avui s’ha pogut presentar i desenvolupar projectes, formacions, activitats de transferència de coneixement, etc., a partir d’ara l’objectiu és reforçar l’equip de treball i destinar el talent dels seus professionals a definir projectes que puguin aportar en positiu al vi català, alhora que buscar bons finançaments que els puguin fer realitat.
Entre les línies de treball, i així es van detallar durant la presentació, hi haurà estudis sobre ceps resistents, agricultura de precisió, reducció de l’ús del coure, biodiversitat i vinya, llevats i nous sistemes de vinificació, vinculats a l’agricultura regenerativa o a l’adaptació de la vinya a les condicions climàtiques del present i futur que permetin generar coneixement d’avantguarda i innovació.

“Adaptar-nos a través del coneixement”
Xoán Elorduy, Cap del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI comparteix amb Vadevi la satisfacció de poder sumar nou talent a aquest projecte. “L’i4Vi vol ser una finestra oberta per al sector en termes d’R+D“, comenta, “una eina que volem que sigui útil i sobretot eficient pels cellers, elaboradors, viticultors, entitats…”.
I perquè això sigui possible, explica, “escoltem el sector, que ens fa arribar demandes específiques, les posem en comú amb l’equip de treball i intentem veure com hi podem fer front, buscar el finançament, etc”. “El fet d’anar junts, diu, ens dona més múscul perquè cada entitat té professionals molt especialitzats i amb llarga experiència que poden aportar molt de valor a cada projecte presentat”.
Ara, acompanyant les tasques habituals del dia a dia, el proper pas de l’i4Vi serà constituir un equip de direcció i coordinació, en el qual hi participarà una persona de cada entitat implicada. Serà, i així ho comparteix el cap dels serveis de viticultura, personal que ha està actualment en actiu, no demandarà contractar ningú més. En tot cas, sí que a nivell estructural no estan tancats a generar noves aliances. “Si tot va bé, per què no obrir-nos a altres centres de recerca del món?”, es pregunta.
I és que de fet, afegirà, tot és benvingut per “adaptar-se al que vingui a través del coneixement“, diu Xoán Elordiuy. “Avançant cap un concepte de sostenibilitat, d’ecologia, de maneig del sòl… Tot el que ens permeti d’aquí a 50 anys continuar fent vi on i com es fa ara”, conclou.