VadeVi
i4Vi, l’aliança estratègica en recerca per fer més competitiu el vi català

A mitjans de novembre de l’any 2014 es presentava públicament un nou projecte que sota el nom d’I2Vi pretenia potenciar la recerca, investigació i innovació en el sector vitivinícola de Catalunya.

Al darrera del projecte hi eren dues entitats públiques de Catalunya. D’una banda, l’Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries, l‘IRTA, i de l’altre, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI. I totes dues van agafar el compromís d’aportar professionals dels seus respectius equips per constituir un grup de treball que els permetés avançar conjuntament en temes que milloressin el sector a través del coneixement, la investigació i la recerca.

Han passat vuit anys d’aquells orígens durant els quals s’han desenvolupat i posat en marxa diversos projectes que han permès afiançar aquella aliança, i sobretot, millorar la competitivitat del país en aquest àmbit.

i4Vi serà una aliança de referència en la recerca i la formació al sector del vi davant dels reptes presents i futurs | Departament d'Acció Climàtica
i4Vi serà una aliança de referència en la recerca i la formació al sector del vi davant dels reptes presents i futurs | Departament d’Acció Climàtica

De l’i2Vi a l’i4Vi

L’últim dia d’agost d’aquest estiu, el Castell de Falset va ser testimoni d’un acte en el qual s’anuncià l’ampliació d’aquest projecte. A partir d’ara, seran quatre les institucions científiques i de recerca del país que treballaran plegades per impulsar la recerca i millorar la competitivitat del sector del vi català: l’i4Vi suma la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC) als originaris INCAVI i IRTA.

I en aquest sentit, si bé fins a dia d’avui s’ha pogut presentar i desenvolupar projectes, formacions, activitats de transferència de coneixement, etc., a partir d’ara l’objectiu és reforçar l’equip de treball i destinar el talent dels seus professionals a definir projectes que puguin aportar en positiu al vi català, alhora que buscar bons finançaments que els puguin fer realitat.

Entre les línies de treball, i així es van detallar durant la presentació, hi haurà estudis sobre ceps resistents, agricultura de precisió, reducció de l’ús del coure, biodiversitat i vinya, llevats i nous sistemes de vinificació, vinculats a l’agricultura regenerativa o a l’adaptació de la vinya a les condicions climàtiques del present i futur que permetin generar coneixement d’avantguarda i innovació.

El laboratori de l'Incavi
El laboratori de l’Incavi | Foto: INCAVI

“Adaptar-nos a través del coneixement”

Xoán Elorduy, Cap del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI comparteix amb Vadevi la satisfacció de poder sumar nou talent a aquest projecte. “L’i4Vi vol ser una finestra oberta per al sector en termes d’R+D“, comenta, “una eina que volem que sigui útil i sobretot eficient pels cellers, elaboradors, viticultors, entitats…”.

I perquè això sigui possible, explica, “escoltem el sector, que ens fa arribar demandes específiques, les posem en comú amb l’equip de treball i intentem veure com hi podem fer front, buscar el finançament, etc”. “El fet d’anar junts, diu, ens dona més múscul perquè cada entitat té professionals molt especialitzats i amb llarga experiència que poden aportar molt de valor a cada projecte presentat”.

Ara, acompanyant les tasques habituals del dia a dia, el proper pas de l’i4Vi serà constituir un equip de direcció i coordinació, en el qual hi participarà una persona de cada entitat implicada. Serà, i així ho comparteix el cap dels serveis de viticultura, personal que ha està actualment en actiu, no demandarà contractar ningú més. En tot cas, sí que a nivell estructural no estan tancats a generar noves aliances. “Si tot va bé, per què no obrir-nos a altres centres de recerca del món?”, es pregunta.

I és que de fet, afegirà, tot és benvingut per “adaptar-se al que vingui a través del coneixement“, diu Xoán Elordiuy. “Avançant cap un concepte de sostenibilitat, d’ecologia, de maneig del sòl… Tot el que ens permeti d’aquí a 50 anys continuar fent vi on i com es fa ara”, conclou.

Més notícies
L'i4Vi és una aliança en la recerca i formació al sector del vi per fer front als reptes presents i futurs | Foto: Departament d'Acció Climàtica

Neix i4Vi, una aliança per impulsar la recerca al sector del vi català

El Departament d'Acció Climàtica, l'INCAVI, l'IRTA, l'URV i el VITEC han presentat el seu acord de col·laboració
:  - Mobile
La vinya ecològica de Torre del Veguer

150.000 euros per fomentar la recerca en producció ecològica

El termini per presentar sol·licituds finalitza el 27 de gener | L'import de l'ajut no pot ser superior a 17.000 euros per projecte
:  - Mobile
La Consellera Teresa Jordà i Alba Balcells han presentat el nou Pla Estratègic de l'INCAVI

El pla estratègic de l’INCAVI repensa l’entitat i detalla 23 nous projectes

Algunes accions previstes ja s'han posat en marxa aquest 2022 | L'entitat de la vinya i el vi de Catalunya s'ha marcat l'horitzó l'any 2025
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa