VadeVi
International Wineries for Climate Action vol aconseguir més socis a la BWW
  • CA

L’associació International Wineries for Climate Action (IWCA), que vol ser un moviment global que impulsi la descarbonització del sector del vi, espera acabar la Barcelona Wine Week amb nous socis i passar, abans que s’acabi 2022, de 30 a 50 socis. Un dels seus fundadors, el president de Família Torres, Miguel A. Torres, ha estat així de clar en l’acte que l’entitat ha celebrat en el marc d’aquesta fira aquest dimarts al matí, on ha estat acompanyat per responsables dels altres cellers de l’Estat que s’hi han adherit: Pedro Ruiz (Alma Carraovejas), Carlos Moro (Bodegas Familiares Matarromera) i Rafael De Haan (Herència Altés).

Margalida Ripoll, moderadora de la presencació d’IWCA | A.S.

Un projecte conjunt davant d’una amenaça gravíssima

El canvi climàtic, ha recordat la periodista de Margalida Ripoll, exdirectora de ‘Vadevi’ i actualment a la revista ‘Arrels’, és “l’amenaça més seriosa” pels viticultors i els productors de vi arreu del món. És per això que IWCA, fundada fa tres anys per Família Torres i Jackson Family Wines (Califòrnia), ha crescut tan ràpidament.

El mateix Miguel A. Torres ha recordat els inicis d’aquest projecte, amb una trobada entre els dos cellers, i ha expressat la seva satisfacció pel creixement ràpid d’IWCA: 19 socis nous des del setembre passat, una mostra dels que, espera, seran molts més “cellers que realment vulguin avançar” en la reducció del seu impacte climàtic, especialment en el conegut com “Abast 3”, és a dir, el dels proveïdors de serveis als cellers.

Pedro Ruiz (Alma Carraovejas), Carlos Moro (Bodegas Familiares Matarromera), Miguel A. Torres (Família Torres) i Rafael De Haan (Herència Altés) | IWCA

Sense lloc a interpretacions ni ‘greenwashing’

Des d’Herència Altés, Rafael De Haan ha explicat que, justament, és aquest aspecte el que va atreure “un celler petit” a IWCA, “una associació molt seriosa i amb objectius molt concrets”. El copropietari d’Herència Altés ha reconegut que “la sostenibilitat és un àmbit molt gran i que cal definir amb cap”, cosa que, ha valorat, IWCA ha fet molt bé. “El càlcul de la petjada de carboni no deixa lloc a interpretacions”, ha sentenciat De Haan, que també ha valorat el caràcter internacional de l’associació “per ser rellevant”, ja que, en camps com el canvi climàtic, els moviments “domèstics” tenen un abast petit.

El mateix copropietari d’Herència Altés també ha incidit, a partir d’una anècdota, en un element econòmic que no es pot oblidar: el públic. “El client rebutja el greenwashing i els vins sense sensibilitat ambiental”, ha explicat, i és per això que també és positiu que pugui comparar les accions de cada celler en aquest aspecte i valorar els qui s’esforcen més per reduir la seva petjada. Carlos Moro, fundador de Matarromera, ha coincidit en això: “no val el màrqueting, siguem seriosos, posem en calor les coses que es fan de debò”. Això és, ha declarat, el que va dur la seva empresa a adherir-se a IWCA.

Rafael De Haan (Herència Altés) explicant la seva experiència a IWCA sota la mirada de Miguel A. Torres | A.S.

“Honestedat, integritat, coherència i autenticitat”

Bodegas Familiares Matarromera és especialment rellevant en aquest sentit perquè, com ha recordat Moro, va aplicar des de la seva fundació tots els conceptes i valors que van iniciar el moviment cap a la sostenibilitat, començant per l‘ús d’energia i aigua. Més endavant, a més, el 2004 van construir el celler Emina, on es van unir totes les idees per culminar amb el primer projecte del món on un celler integrava tots els conceptes de desenvolupament sostenible coneguts fins al moment.

Pedro Ruiz, d’Alma Carraovejas, ha parlat en el mateix sentit, posant en valor no només la “motivació” sinó recordant alguns dels ‘mantres’ de la seva empresa. “Honestedat, integritat, coherència i autenticitat” són, ha dit, conceptes de què parlen molt. En el cas de la sostenibilitat, i preocupats pel canvi climàtic des de fa molts anys, això es tradueix en “aterrar el concepte” perquè no sigui “filosofia” i descobrir com frenar-lo i mitigar-ne els efectes. En això, la petjada de carboni és importantíssima, i per això, ha considerat, la feina de l’IWCA és tan rellevant. “El món no és una herència dels nostres pares”, ha conclòs, “sinó un préstec dels nostres fills”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa