VadeVi
Els productors catalans s’encaminen decididament cap a la sostenibilitat
  • CA

Divendres passat, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat va anunciar la posada en marxa d’un procés de treball conjunt amb empreses agroalimentàries, associacions empresarials i centres de recerca. La seva meta és elaborar una guia d’autoavaluació del compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides per part de les empreses del sector.

L’Agenda 2030 és transversal i, per tant, la guia incorporarà indicadors sobre tots els ODS, amb temes tan variats com la pobresa, la producció i el consum responsables, la seguretat alimentària, la sostenibilitat ambiental, el treball digne, la igualtat de gènere o l’apoderament de dones i nenes. A través d’aquesta guia, es vol aconsguir que el país tingui un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal. Quan la guia estigui acabada, inclourà indicadors per avaluar el grau d’assoliment dels ODS al sector, a més de propostes d’actuacions de millora que totes les empreses podran consultar.

La consellera Jordà en el moment de presentar el projecte de Llei Vitivinícola de Catalunya al Parlament

El món vitivinícola, és clar, és una part importantíssima d’aquest procés, que forma part del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026. De fet no només això sinó que, des de fa anys, és una de les puntes de llança de la sostenibilitat de les pràctiques agrícoles, de la transició energètica cap a l’ús de fons renovables i, en general, de la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle per diversos mitjans. Les empreses vitivinícoles del país, tan grans com petites, estan fent grans esforços per ajudar a construir un futur millor i també per adaptar-se a les condicions en què caldrà treballar en el futur. Un exemple en són els guanyadors dels Premis Vinari al Millor Projecte Ecològic, com és el cas del darrer guardonat, Caves Vilarnau, que ha treballat de valent per fer-se més sostenible, especialment en la part que toca al consum i l’origen de l’energia.

Més enllà, però, hi ha el cas paradigmàtic de Família Torres que, des de fa gairebé quinze anys, ha implementat mesures per reduir l’impacte de la seva activitat i també per mitigar els efectes del canvi climàtic. Seguint l’empenta del seu president, Miquel Torres Riera, no només la companyia sinó també les empreses amb qui treballa i també altres cellers han iniciat el camí de la descarbonització, amb resultats prometedors i proves pioneres que demostren el seu enorme interès.

Torres Jackson
Representants de Jackson Family Wines i Família Torres reunits a Pacs del Penedès

A més de les accions directes al celler, com la recuperació de varietats ancestrals o la instal·lació de plaques solars, entre moltes altres, cal destacar especialment els Premis Torres&Earth, que distingeixen aquells entre els seus proveïdors que han fet més per reduir la seva empremta de carboni. A més, Família Torres és fundadora, juntament amb Jackson Family Wines (Califòrnia) d’International Wineries for Climate Action, que uneix cellers de tot el món per compartir experiències i bones pràctiques per avançar junts cap al futur. Una de els darreres incorporacions ha estat, precisament, el celler terraltenc Herència Altés, que també ha fet esforços considerables per descarbonitzar la seva activitat i fer-la més respectuosa amb l’entorn i amb el planeta.

Un altre celler històric del país, Freixenet, va ser notícia fa ben poques setmanes per una prova pilot per mirar de fer més sostenible un negoci que implica el transport de milions d’ampolles a distàncies molt grans. Per mirar de reduir les emissions i la despesa energètica generades per fer arribar els seus escumosos per tota Europa, l’empresa va enviar més d’11.000 ampolles de cava de Sant Sadurní d’Anoia a Alemanya amb tren, una operació de què estan molt satisfets i que obre la porta a substituïr els grans enviaments en camions pel transport ferroviari. Tot i que des de Freixenet admeten que hi ha uns quants impediments logístics, en la seva darrera conversa amb ‘Vadevi’ es van mostrar esperançats que els petits inconvenients detectats es puguin resoldre i començar a impulsar aquest transport, molt més sostenible.

Freixenet ha fet una prova de transport de cava amb tren de Catalunya a Alemanya | Freixenet
Freixenet ha fet una prova de transport de cava amb tren de Catalunya a Alemanya | Freixenet

Sense sortir de Sant Sadurní d’Anoia, Raventós Codorniu també és una altra de les grans empreses catalanes del sector que està treballant per fer seus els Objectius de Desenvolupament Sostenible. De l’impuls de l’agricultura ecològica i evitar emprar fungicides, pesticides i adobs químics fins a un ús cada vegada més gran d’energia d’origen renovable (actualment un 50%), el celler treballa per ser, el 2025, l’empresa global sostenible amb major creixement. Així ho va afirmar el seu CEO, Sergio Fuster, a la darrera presentació de les xifres anuals de la companyia i també dels seus objectius a curt termini que passen, entre d’altres, per impulsar la transició a l’agricultura ecològica. Algunes de les seves marques, com Parxet i Raimat, ja ho han aconseguit, però esperen que ben aviat Codorniu, la marca principal, també assoleixi aquesta fita.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, però, no són només cosa dels cellers més grans. Els quinze cellers penedesencs que venen els seus productes sota el segell Clàssic Penedès, per exemple, també estan treballant en aquest mateix sentit. La collita 2021, de fet, va ser la primera 100% ecològica d’aquestes companyies que, a més, han alineat els seus objectius amb els ODS, oferint productes que no només són sostenibles i respectuosos amb el medi ambient sinó que, i això també és molt important, han estat pagats a preus dignes als productors de raïm, assenyalant la importància de la feina dels viticultors durant tot l’any per aconseguir productes de qualitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa