VadeVi
Javier Pagés: “Sense unitat és impossible fer alguna cosa”
  • CA
Javier Pagès va presentar davant la JARC les noves propostes de la DO Cava
Javier Pagès va presentar davant la JARC les noves propostes de la DO Cava | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

El cava, i la crisi dels preus de la passada verema, han protagonitzat aquest dimecres la setena edició de la biennal Jornada de la Vinya i el Vi del sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), a la qual s’han convidat fins i tot productors de cava de Requena (a la comarca valenciana de la Plana d’Utiel). La convocatòria, que ha obert la cap sectorial de la Vinya i el Vi del sindicat, Isabel Vidal, ha deixat petita la Masia Mas Llagostera de La Bisbal del Penedès.

El principal interès de la jornada s’ha centrat en la presentació del nou pla estratègic i de la nova segmentació i zonificació de la DO Cava a càrrec del president del seu Consell Regulador, Javier Pagés, qui ha destacat que “sense unitat és impossible fer alguna cosa”. També ha volgut donar una visió optimista sobre el sector, destacant la voluntat de buscar el bé comú i “crear desig pel cava”. El president del Consell Regulador del Cava afirma que “el cava no té un problema de qualitat, però necessita un relat superior lligant qualitat també a vinya”, sense deixar de remarcar que el que realment cal aconseguir és que el consumidor percebi aquesta qualitat. També ha reconegut que els baixos preus pagats aquesta passada verema als viticultors han suposat “un pas enrere”.

La VII Jornada de la Vinya i el Vi de JARC estava plena de gom a gom
La VII Jornada de la Vinya i el Vi de JARC estava plena de gom a gom | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Pagés, a més d’explicar que s’han concentrat esforços a millorar la promoció i la comunicació i també al control (s’ha passat de 12 a 70 verificadors), ha explicat que en el segment alt dels caves serà obligatori identificar l’origen. En la nova segmentació es vol diferenciar entre els caves joves i els de més valor afegit (a partir de Reserva). Cadascun d’aquests dos grups tindria un nou nom propi, que encara no s’ha decidit. Es pretén endurir les normes dels productes de més alta gamma, però no es relaxaran les normes dels caves estàndard, els de 9 mesos.

També sembla que podria prosperar la iniciativa d’obligar a collir a mà tots aquells raïms destinats als caves Gran Reserva (com ja es fa amb els caves de Paratge Qualificat), i limitar-los a un rendiment màxim de 10.000 quilos per hectàrea. Els caves Reserva poden passar de 15 a 18 mesos mínims de criança, i es podrà identificar a les etiquetes els elaboradors que premsin i vinifiquin al 100% els raïms per diferenciar-se dels qui només compren vi base i fan segona fermentació en ampolla. Per poder singularitzar-se com a elaboradors que premsen i vinifiquen a la propietat no podran comprar ni un sol litre de vi base cava. Els caves de més alta gamma, que suposen uns 30 milions dels 244 milions d’ampolles del sector, només podran tenir una inscripció única (no a diverses denominacions), i ser fruit de vinyes ecològiques i d’una edat mitja de 10 anys.

La DO Cava permetrà singularitzar a les etiquetes els caves catalans, la qual cosa no està autoritzada actualment, i diferenciar-los dels de Requena, Almendralejo i la Vall de l’Ebre (Rioja i Aragó). Cada zona productora podrà escollir el nom que més li plagui, i la indicació a les etiquetes serà voluntària. Pels caves catalans s’han proposat noms que no acaben d’agradar a bona part del sector, com el de Comtats de Barcelona. També s’obre la porta a incorporar cinc subzones a Catalunya: les del Penedès, Conca de Barberà, Costers del Segre, Tarragona i Alella. Només els caves de qualitat superior podran gaudir de subzona. El procés per a modificar el plec de condicions de la DO Cava ja encara la recta final, i els canvis podrien aprovar-se en un ple del Consell Regulador a finals de novembre o principis de desembre. Ara bé, no s’estrenaran fins a partir de la verema del 2020.

Què hi diu l’Incavi i JARC?

Per la seva banda, el director general de l’Incavi de la Generalitat, Salvador Puig, s’ha mostrat convençut que avui no s’hauria permès cometre el “pecat original” del cava, referint-se al mapa actual amb 159 municipis de set comunitats autònomes espanyoles. Puig, que ha reiterat el suport del Departament d’Agricultura de la Generalitat al pla estratègic que impulsa el Consell Regulador de la DO Cava, ha estat clar afirmant que “la nostra posició és que cal fer un esforç per arreglar allò que tenim abans de fer coses noves”. El director general de l’Incavi destaca que el sector és “dinàmic i innovador”, i afegeix que el lideratge al cava l’ha d’exercir el Consell Regulador. Això sí, Salvador Puig no amaga que calen més vendes i menys raïms.

Isabel Vidal és la cap sectorial de la vinya i el vi de les JARC
Isabel Vidal és la cap sectorial de la vinya i el vi de les JARC | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Per a Jaume Domènech, representant de JARC a una de les vocalies del Consell Regulador del Cava, diu que “ens hem de sentir nostra la DO”, afegint que “no l’estimem tot el que l’hauríem d’estimar”. Domènech també ha fet una crida a la unitat tot dient que “si la defensem tots a una segur que la tirarem endavant”. El terraltí Xavier Vela Bru, president de JARC, ha tancat l’acte dient que el sector també ha de fer autocrítica, i que el seu sindicat estarà atent per denunciar aquells cellers que “no ho facin bé”.

Nou Decret de Dejeccions Ramaderes, una nova plaga i el Ministeri exposant la nova OCM

La Jornada de la Vinya i el Vi, on no hi han faltat vins i caves del Penedès i de la DO Catalunya, s’ha obert amb una intervenció en la qual el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat ha presentat el nou Decret de Dejeccions Ramaderes i la seva afectació en els viticultors. També s’ha alertat sobre una nova plaga emergent a les vinyes, que ja afecta zones com ara Raimat o Girona. Es tracta dels cotonets, uns insectes homòpters que s’alimenten de les parts aèries de les plantes extraient-ne la saba. Segons Abel Zaragoza, cap de projectes de Química Massó, es volen combatre amb controls bioracionals i no pas amb els químics tradicionals.

Per la seva part, Maria Dolores Sierra Díaz, la cap de l’Area SG Frutas y Hortalizas y Vitivinicultura del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, ha exposat la nova OCM vitivinícola explicant que la posició espanyola serà la del manteniment del pressupost actual i la de demanar una governança comuna. Segons Maria Dolores Sierra, la nova PAC té com a objectius generals impulsar el sector amb respecte pel medi ambient i accions contra el canvi climàtic, i també reforçar el medi rural. També es pretén “preservar el funcionament del mercat únic davant elements que dificultin el comerç”. La cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC ha demanat a la representant ministerial que s’eixampli el període per a replantar vinyes arrencades, i així contribuir a equilibrar l’oferta i la demanda.

A la jornada d’aquest sindicat agrari hi han assistit membres de Corpinnat i, entre d’altres, també el president de la patronal Institut del Cava, Damià Deàs, o el president de la Delegació de l’Alt Penedès de la Cambra de Barcelona, el també cavista Ramon Giró Gramona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa