Els clàssics fan obres d’alta qualitat, resistents a la prova del temps; potser no solen ser les més venudes però si són les que deixen més petjada i de les quals es pot aprendre i rebre inspiració. Per esdevenir clàssic s’ha de tenir una certa edat i molta experiència, alhora ha de saber fer connexions, incorporar influències mentre els dóna un nou tomb, una altra orientació. Un clàssic inspira i influeix a altres seguidors de la mateixa professió.

Joan R Bada en una de les vinyes que porta a la Terra Alta | J.P.

A finals del mes de maig de 2021, Joan Ramon Bada va deixar Vins del Tros, projecte del qual en fou un dels socis fundadors l’any 2009 i sense abandonar els assessoraments enològics i les col·laboracions en diferents cellers de la Terra Alta, el Matarranya i el Baix Aragó, ha iniciat un projecte propi d’elaboració de vins basat en la recuperació d’algunes vinyes antigues i en la selecció de petites parts de parcel·les de vinyes singulars.

Aquest nou projecte li permet expressar les inquietuds enològiques acumulades al llarg d’anys de treball i investigació i els coneixements adquirits sobre els sòls i les varietats tradicionals de la Terra Alta. Explica que li interessen particularment els sòls de pedra calcària, nomenada pedra de calà, molt esmicolable i suau, i el panal, compost de sorra fina i llims blanquinosos, així com les varietats tradicionals de la comarca, la garnatxa blanca, la garnatxa negra i el morenillo.

Actualment el projecte Joan Bada Vins de vinyes úniques ha tret al mercat tres vins de l’anyada 2021, dos blancs i un negre, i un quart que està envellint en damajoanes. A més a més, ha recuperat una vinya que, segurament, es podrà veremar en condicions l’any 2023.  

Joan R. Bada a la vinya Les Serretes | J.P.

Els vins acabats del projecte

Tots els vins s’embotellen en lluna minvant i dia flor i es presenten en ecobotella de 385 gr i tap de suro de Cassà de la Selva. Són productes aptes per vegans.

Terra Eixuta, 2021

És un vi amb DO Terra Alta embotellat a la Cooperativa de La Pobla de Massaluca nascut de vinyes conduïdes en vas sobre sòl calcari i panal arenós. El cultiu, tradicional amb orientació orgànica, i verema manual per garantir l’excel·lent qualitat del raïm.

En surt la producció d’unes 4.600 ampolles d’un cupatge del 60% de macabeu i 40% de garnatxa blanca a la qual, després d’una petita maceració amb les pells, s’inicia la fermentació en tina de formigó de La Cooperativa de Massaluca. Aquest vi pot presentar sediments naturals fruit d’una mínima intervenció i surt al mercat amb una graduació de 13% vol.

Damajoanes de Los Torns | JR. Bada

Los Torns

Neix d’una vinya de garnatxa blanca situada en el terme municipal de la Pobla de Massaluca en el paratge nomenat Los Torns, ubicada a una altitud de 280-289 m  i a uns 2.000 m de la Cooperativa de la Pobla de Massaluca. Plantada l’any 2012, ocupa una superfície de 0,87 hectàrees i està conduïda en vas amb reg de suport. La superfície de vinya que es destina al vi Los Torns és de 0,27 ha i el viticultor que ho porta és l’Antoni Ferré.

El sòl és calcari, de panal arenós, s’agafa la zona més pobra, menys productiva, sempre terra blanca. Amb un cultiu tradicional amb orientació orgànica, llaurat i sense coberta vegetal. També en fan verema manual.

El vi, sense DO, és un monovarietal de garnatxa blanca del qual se’n fa una producció d’unes 2.200 ampolles. La fermentació es fa en dipòsits petits d’acer inoxidable i l’envelliment la meitat en damajoanes de vidre de 54 litres sota vel i l’altra meitat en dipòsit d’inoxidable amb les mares. Té una graduació de 13,5% vol.

Àmfores de Lo Molló | cedida

Lo Molló

Aquesta és una vinya de garnatxa negra situada en el terme municipal de la Pobla de Massaluca en el paratge nomenat Lo Molló de de Trogena, a una altitud de 345 m  i a uns 1.700 m de la sortida del poble de la Pobla de Massaluca en direcció al riu Matarranya. Es va plantar entre 1987 i 1992, té 0,87 ha de superfície per poder embotellar un miler d’ampolles de vi. La zona on es verema el raïm per aquest vi és la zona més pobra, està conduïda en vas amb reg de suport. 

El sòl és calcari. Pedra de calà, un terreny que fa els vins més expressius, més minerals. Els ceps van ser plantats a pic i pala, amb un marc de plantació de 1,20×2,10 m. Cultiu tradicional amb orientació orgànica, llaurat sense coberta vegetal. Fan verema manual.

El vi, també sense DO, és de garnatxa negra en un 98% i de garnatxa blanca en un 2%,  amb una producció d’un miler d’ampolles. La fermentació es fa en dipòsits d’acer inoxidable i l’envelliment en ceràmica, una àmfora de 450 l i un ou de 450 l, tractades interiorment amb resina de pi alimentària.

Aquest vi pot presentar sediments naturals fruit d’una mínima intervenció. La graduació és de 14,5% vol.

El revers vellutat d’una fulla de morenillo | JP

El vi en elaboració del projecte

Les Serretes és una vinya de morenillo situada a prop de quatre quilòmetres de Gandesa i a 300 m de la Creu de la Saboga, a tocar de la carretera antiga que uneix la capital amb Batea. Situada a la zona de Les Serres, està conduïda en vas i per a fer el vi s’agafen les 0,4 ha que hi ha de la varietat. 

La vinya està a una alçada de 430 m i és propietat de la família Isern Delgado, del Celler Vins Essència de Lluna. Fan verema manual en caixes de 12-15 kg; fermenten en dipòsits d’acer inoxidable i l’envelliment es fa en damajoanes de vidre de 54 l, en principi un període de 18 a 24 mesos, però la durada final la determinarà l’evolució del vi. 

Els germans Bada a Pla de Pey | J.P.

La vinya recuperada

Pla de Pey és una vinya situada a 600 m de l’entrada al poble de Vilalba dels Arcs venint de Gandesa, plantada l’any 1941, conduïda en vas, d’una superfície d’1,32 ha, de garnatxa blanca amb algun cep escadusser de macabeu, a una alçada de 465 m i menada pels germans Rafel i Joan Bada, sent de propietat de les seves cosines Esther i Anna. 

Després d’un temps de no veremar la vinya, a partir del desembre del 2021 es van replantar les 800 faltes que hi havia amb un clon de garnatxa blanca de la Terra Alta i es va tornar a cuidar, esperant-ne a partir d’ara una producció d’uns 2.200 kg de raïm i unes 1.900 ampolles de 0,75 litres.

Replantant Pla de Pey | cedida

El sòl és calcari, amb la llosa de pedra molt soma a uns 20 o 30 cm de fondària, és frescal, la terra aguanta molt la humitat. Està a la zona de los Plans, on a la guerra civil es va situar l’artilleria franquista; conserva parets de pedra seca em ambdós laterals de la vinya, que es vol anar recuperant poc a poc. Ara, se’n vol fer un vi que, de moment, encara s’està gestant dins el cap d’en Joan Ramon Bada.

El sommelier Gerard Marín | J.P.

Notes de tast d’en Gerard Marín

TERRA EIXUTA

De color groc pàl·lid acerat i molt net; en nas molt agradable i delicat, primera impressió fruitera, maracuià, evoluciona en copa cap a notes mes cítriques i d’herbes seques, amb algun record floral, flor de taronger. És sec, viu i alegre, amb bon pas per boca i molt bon equilibri d’acidesa i fruita. Untuós, amb records cítric i lleugerament salins. Amb un final llarg i llaminer.

És un vi perfecte per gaudir d’un bon marisc o sushi, però també amb formatge de cabra, foie mi-cuit, carn blanca amb salsa o amb una macedònia.

LO MOLLÓ

De color cirera violaci de capa mitja; amb aromes fruiteres i làctiques en nas, melmelada de pruna, regalèssia vermella, llaminadura amb gust de iogurt de maduixa. Té notes licoroses, tinta de bolígraf i especiades, pebre negre, balsàmics i toc de mel. D’entrada lleugerament astringent que es fa vellutada al pas per boca. Caràcter fruiter i especiat amb records minerals. Te un acabat llarg i un agradable record final de xocolata negre i pruna seca.

És una garnatxa que busca potenciar la fruita de la varietat, el terreny on es planta i la complexitat aconseguida en processos amb pocs contrastos de temperatura.

Es un vi ideal per explicar i tastar les característiques de aquesta varietat amb una elaboració molt respectuosa i el producte perfecte per demostrar que per que un vi sigui bo no cal que passi per bóta.

LOS TORNS

De color groc palla amb reminiscències daurades; en nas és intens i marcat per la fruita, albercoc, préssec de vinya i codonyat, (aromes que no esperava trobar en una garnatxa). Notes florals, flor de saüc i algun record mineral, sorra de platja. En boca es llaminer, amable i molt cremós. Ampli i sec, confirma les notes fruiteres que te en nas. Amb una acidesa extremadament rodona, que permet gaudir del seu servei a uns graus més de temperatura de l’habitual.

Es un vi molt rodó i singular, que no deixa indiferent i convida a tastar-lo copa darrera copa; una de les garnatxes que mes m’han agradat i de les que he trobat mes interessant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Carles a juliol 14, 2022 | 11:02
    Joan Carles juliol 14, 2022 | 11:02
    vagi be senyor¡¡¡¡

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa