VadeVi
Josep Marrugat: “El quilo de raïm se segueix pagant per sota els 40 cèntims”
  • CA

“No s’està fent cas ni a l’estudi de costos mitjans de producció de raïm que va presentar la Generalitat”, lamenta Josep Marrugat, d’Unió de Pagesos. “En aquell document es parlava d’un punt de partida de 40 cèntims i el que veiem aquesta campanya és que de mitjana s’està pagant al voltant dels 38 cèntims“, afegeix. I continua: “El que es paga per sobre d’aquesta xifra és purament testimonial i sovint té a veure amb bonificacions”.

Marrugat parla amb desànim. “No ens en sortirem”, dirà a Vadevi. “S’ha de fer alguna cosa perquè sigui rendible poder treballar la terra”. I tot plegat sumat a un altre problema que enguany té a veure amb la reducció considerable de la producció. “Estem parlant d’una disminució de raïm que pot oscil·lar entre el 30 i el 40%, i en alguns casos, s’arribarà a collir la meitat de la producció d’un any ‘normal'”, apunta. En aquest sentit, el sindicat es plantejarà demanar un ajut d’Estat per aquestes explotacions.

Precisament aquesta setmana el sindicat ha denunciat de nou la situació des de Falset, apuntant que “no hi ha raons de mercat que justifiquin els baixos preus que els cellers estan pagant pel raïm i pel vi en aquesta campanya”.

Compartien també que “tot i la tendència a l’alça respecte al preu de 0,29 €/kg del 2020 i de 0,31 €/kg del 2021, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el preu en origen actual encara està per sota dels costos de producció. Els preus haurien d’estar, com a mínim, a 0,50 €/kg perquè la pagesia pogués cobrar per sobre dels costos”.

Un 30% més dels costos de producció

El sindicat també apunta, sumat a la baixa producció, l’increment significatiu en els costos de producció d’un 30% de mitjana, sobretot pel que fa al gasoil per a la maquinària agrícola (superior al 70%), els fertilitzants (del 50%) i els productes fitosanitaris.

Unió de Pagesos ha demanat, en aquest sentit, a tots els operadors del sector a Catalunya que treballin per diferenciar el seu producte i que es tinguin en compte els increments dels costos de producció, així com la davallada de la producció, i que apostin per la singularitat de la seva producció. “Cal que es responsabilitzin de la seva contribució per l’estabilitat de tot el sector vitivinícola, amb el foment dels contractes plurianuals, amb preus coneguts, incentivar a mitjà i a llarg termini, i que permetin així la innovació i l’actualització de les explotacions vitícoles”, diran.

A més a més, recorden “l’obligació de formalitzar contractes per escrit de compra-venda de raïm amb l’establiment de qualitats, preus i condicions concretes, i l’obligació dels cellers de pagar el raïm als viticultors a 30 dies segons l’actual Llei de morositat, independentment de la data de qualificació del vi per a una Denominació d’Origen que en faci el celler”. Unió de Pagesos, diu que continuarà denunciant durant aquesta verema els possibles abusos en l’àmbit de la Llei de la Cadena Alimentària.

D’altra banda, també exigeix al Departament que compleixi amb les seves competències pel que fa als contractes, ja que molts, diran, s’han signat per sota de costos de producció. En aquest sentit, Unió de Pagesos estudiarà, i entén que també ho hauria de fer l’Administració, portar algunes empreses vitivinícoles davant de Competència davant de la possibilitat que es produeixin conductes tàcites.

Més notícies
La VII Taula del Cava s'ha reunit aquest 14 de juliol a Vilafranca del Penedès | Agricultura
Produir un quilo de raïm per fer cava té un cost mitjà de 40 cèntims
Comparteix
La Generalitat presenta el primer estudi de costos mitjans de producció de raïm que ja s'aplicarà per la campanya 2022
Les instal·lacions de Freixenet es troben a Sant Sadurní d'Anoia | cedida
Freixenet es compromet a pagar a partir de 40 cèntims el quilo de raïm
Comparteix
Incrementarà en un 33% l'import que va pagar durant la campanya de l'any passat
Unió de Pagesos reclama que es compri el raïm a partir de 0,60 euros el quilo
Comparteix
El sindicat estima que només amb aquest preu es pot assegurar el futur de les explotacions agràries en un any en que la producció de la verema s'ha vist molt reduïda per la plaga del míldiu

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a setembre 04, 2022 | 09:00
    ton c. setembre 04, 2022 | 09:00
    potser que ja va sent hora de que us agrupeu amb cooperatives a l´estil dels de la llet i marqueu vosaltres el preu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa