
Hi ha qui parla de vins naturals com d’una tendència del mercat; d’altres ho fan per criticar-ne la terminologia. “Si n’hi ha de naturals, la resta què són, artificials?”. Sigui per una cosa o per una altra, els vins fets sense additius químics, tenen des de principis de novembre un nou Olimp al barri de Gràcia de Barcelona (C/ Verdi, 50). Salvatge és un projecte de quatre amics a qui uneix, entre d’altres coses, la passió per aquest tipus d’elaboracions. Kike Vila ve del món del màrketing i la comunicació i és el soci responsable de la promoció i difusió del local.
– Per què un projecte com la “Salvatge”?
– Et diria que per la passió i convicció pel món dels vins naturals de les persones que hi ha al darrera. D’una banda, l’Albert i en Pere d’Export MoonWine">, una distribuïdora internacional de vins de viticultura biodinàmica i vins naturals; i de l’altra, en Rubén Parera, de Finca Parera, ben conegut per la seva tasca amb els vins naturals a Sant Llorenç d’Hortons.
– Com ideeu el bar?
– Tot va començar en un viatge a la fira de vins naturals “Raw” de Nova York, on es van imaginar un local de referència i “popular” de vins naturals que fomentés aquesta tipologia de vins a Barcelona; un espai que aportés alguna diferenciació i sumés a l’oferta d’altres locals ja existents a la ciutat com L’ànima del vi, El Brutal o La Volàtil. Tenien molt clar que ho volien fer-ho al barri de Gràcia, i aquí estem. En aquell moment, ens vam sumar a l’aventura els socis del Rubén en la distribuïdora HumanVins, Ludo i Josep Ramon, i jo mateix, un publicitari apassionat pel món del vi des de fa uns quants anys.
– Per què us decidiu pel vi a doll?
– Com comentava, buscàvem una diferenciació i ens va semblar que podia ser-ho muntar una taverna de vi popular, accessible tant a professionals del sector com a persones que gaudeixen amb una copa de vi. La manera d’expressar aquesta idea va ser a través del vi a doll elaborat per “vinyerons salvatges” que treballen d’una manera tradicional, autèntica i honesta. Actualment tenim 10 aixetes amb vi blanc, negre, orange"> i un vermut natural elaborat exclusivament per a nosaltres. Volem donar l’oportunitat i ser altaveu de tots els vinyerons ">catalans, espanyols i de tot l’àmbit internacional que vulguin fer arribar els seus productes a la gent perquè sentin l’emoció de fer-ho; i que puguin, alhora, entendre i valorar tot el treball que hi ha darrera de la seva elaboració.
– Trieu un hipopòtam com a imatge del local. Què us inspira?
– El nom de Salvatge apel·la a aquesta manera de treballar dels vinyerons, com es feia abans, de la manera tradicional amb els recursos que t’ofereix la naturalesa, amb la força de les mans i amb la passió i il·lusió que mou a aquestes dones i homes. Salvatge és un estil de viure la vida, no solament de fer vi, i això és el que volem transmetre en la nostra taverna de vins. Us semblarà curiós però la imatge de l’hipopòtam sorgeix de la primera vegada que entrem al local i ens trobem amb un hipopòtam de fusta de 200kg! I, és clar, ho adoptem com la nostra icona de marca.
!--akiadsense-->
– I a part dels vins, també hi teniu oferta gastronòmica.
Nosaltres diem que es ve a prendre uns vins i surts sopat. Oferim vins a doll i ampolles exclusives, sobretot de Catalunya, però també tenim algunes ampolles d’altres regions de l’Estat espanyol i internacionals. També oferim ancestrals; i per picar, tenim formatges, embotits, conserves, hummus, esqueixades, empedrats i algun plat calent com un pollastre o mandonguilles. Amb aquesta idea d’accessibilitat i popularitat, obrim cada dia a partir de les 19h. I els caps de setmana també a l’hora del vermut, a partir de les 12h. En un futur immediat començarem a organitzar en el local trobades amb vinyerons, pop-up gastronòmiques i altres esdeveniments per potenciar les fires de vins naturals que es realitzen a Barcelona com Vella Terra i la que organitzen els productors de vins naturals.
– Com us veieu en uns mesos?
– El nostre objectiu és acostar el vi natural i traslladar la manera de fer que hi ha darrere. Ens agradaria que la gent que vingui al nostre local, ja sigui un sommelier, un amant del vi o persones que simplement vulgui venir a xerrar i prendre’s un vi, gaudeixin amb el nostre concepte i puguin portar-se una bona impressió dels vins naturals. Volem ser ambaixadors i referents d’aquesta tipologia de vins perquè realment creiem i ens sentim molt identificats amb les persones que estan darrere de cada vi.