VadeVi
La ‘Guía de Vinos’ confirma el Purgatori com a millor vi català
  • CA

Purgatori, de Família Torres (DO Costers del Segre) continua acumulant premis i reconeixements. Després que la seva anyada 2017 es convertís en la guanyadora dels Premis Vinari 2021 com a millor vi de Catalunya, la ‘Guía de Vinos’ de ‘La Vanguardia’ ha distingit la de 2018 com a millor vi negre del país, destacant “el gran potencial” de la finca L’Aranyó, creada per l’abadia de Montserrat a finals del segle XVIII perquè els frares fessin penitència i purguessin els seus pecats, d’on prové el nom del vi.

Tot i que la ‘Guía de Vinos‘ analitzat vins de tot l’estat espanyol, diversos cellers i vins catalans han estat molt ben puntuats i premiats en diverses categories per un jurat expert format per Ferran Centelles, Meritxell Falgueras, María José Huertas, Alicia Estrada, Zoltan Nagy i Lluís Tolosa. De fet, els premis a millors vins, millors professionals del sector i millors projectes d’enoturisme són algunes de les novetats d’enguany, i el nostre país ha estat molt reconegut.

Les millors imatges de la Nit de l’Enologia al Castell de Perelada

El millor projecte d’enoturisme, per exemple, ha estat per a Perelada (DO Empordà), que enguany inaugura el seu nou celler orientat tant a la qualitat com a la sostenibilitat. De fet, és el primer d’Europa que rep el certificat LEED Gold, el més prestigiós del món reconeixent l’esforç en reduir l’impacte ambiental i energètic. A més d’activitats enoturístiques, ofereix un wine bar gastronòmic, botiga de vins, auditori, sales de reunions i organització d’esdeveniments, a més de visites al castell de Perelada, al museu del vi, quatre restaurants i el seu hotel de cinc estrelles.

Pel que fa al lideratge enològic, Joan Soler, president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, ha estat reconegut com a “ànima de la nova etapa” de la Denominació d’Origen. Segons el jurat, “reuneix el coneixement tècnic, la mirada al passat per orientar el futur i el carisma per reunir i sumar totes les energies” de la regió per impulsar-la cap al creixement i nous èxits. La DO, de fet, ha recollit diversos premis d’enguany. En l’apartat de joves promeses, Entrebosc, de la família Forn, ha estat considerat “un dels projectes més recents i interessants” gràcies als seus vins “ambiciosos”, monovarietals “de gran qualitat, ecològics i de producció molt limitada”.

Entrebosc

D’entre els cellers de la DO, Abadal ha aconseguit dos premis. El primer és el de millor identitat vitivinícola per a Abadal Arboset 2017, de qui el jurat diu que “simbolitza com cap la recuperació de varietats històriques i la recuperació de les elaboracions tradicionals”, cosa que li dóna “un gran valor enològic, cultural, històric i patrimonial”. El segon és a la creativitat enològica per Dolç de Foc Flama, elaborat en col·laboració amb el sommelier David Seijas. Una “innovadora reinterpretació del vi bullit”, una tradició del Pla de Bages que ha estat adaptada a la seva tradició de vins rancis d’entre 40 i 70 anys, un vi dolç “únic, perquè mai s’havia elaborat res semblant”.

La DO Penedès, és clar, també ha estat molt premiada. En aquest cas, la ‘Guía de Vinos’ ha reconegut MontRubí com a millor proposta enograstronòmica, pel “petit paradís” que està creant Alejo Peris a L’Avellà amb “encant, intel·ligència i bon gust”. Carlos Esteva, de Can Ràfols dels Caus, ha estat premiat per la seva trajectòria professional, que va començar el 1979 quan va marxar a viure a la finca del seu avi, al massís del Garraf, rehabilitant la masia i recuperant una finca de 455 hectàrees amb “noves varietats, nous mètode de cultiu i sòlids criteris de qualitat”. La seva cura per l’entorn, destaquen, el va dur a comprar una finca veïna el 2002 per evitar la instal·lació d’una pedrera per produir ciment que “hauria suposat un desastre paisatgístic irreversible”.

Masia rehabilitada de MontRubí on tenen el restaurant | E.V.

La DO també s’ha endut el premi a millor celler familiar, en aquest cas per a Parés Baltà, que ha aconseguit “integrar tots els membres de la família en el gran projecte familiar (sic)”, dels pares als néts, personificant valors com “la confiança, la integritat, la humilitat, l’honestedat i l’honradesa”.

La DO Cava, per la seva banda, també s’ha endut dos premis. Un d’ells és el de millor vi escumós per a Kripta Gran Reserva 2013, d’Agustí Torelló Mata. Un cava que qualifiquen “d’històric i emblemàtic” i que té un recorregut que es remunta a 1978. En destaquen “l’elegant ampolla en forma d’àmfora romana” i la seva etiqueta, dissenyada per Rafael Bartolozzi. Un presentació que, quatre dècades després, “encara no ha estat superada en elegància i originalitat”. L’altre cava premiat és Visol, el primer Brut Nature elaborat a Catalunya i “potser al món”, el 1948. Un cava “pioner”, com diu el nom mateix del guardó, que va obrir el camí als caves sense sucres afegit.

Lagravera

En altres categories, la ‘Guía de Vinos’ també ha destacat La Pell Brisat 2018 de Lagravera, premi vinyes velles úniques pel vi de la finca El Vinyet, plantada per la família Orpella el 1889, una de les més antigues de Catalunya. Conté més d’una vintena de varietats ancestrals, catorze de les quals són les blanques emprades per elaborar aquest vi, entre els quals n’hi ha algunes en perill d’extinció. És un vi brisat, “amb llarg contacte amb les pells després de la fermentació en tines fetes amb argila de la mateixa finca”.

El premi al patrimoni vitivinícola ha estat per a Mas Molla La Pineda 2020, un vi de pagès de Calonge (Baix Empordà) cultivat a les terres que la família treballa des de 1338. Entre les seves vinyes hi ha “varietats locals úniques, algunes gairebé desaparegudes”, un cas que, diuen, la Universitat de La Rioja qualifica d’“únic al món”, amb 11 genotips originals i 13 no identificats, en comparació amb els tres genotips nous trobats en trenta anys a 65.000 Ha a La Rioja.

La ‘Guía de Vinos’ de ‘La Vanguardia’ sortirà a la venda aquest dissabte 12 i diumenge 13 amb el diari a un preu de 9,95€ i també es podrà comprar per internet a la botiga online del mateix diari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa