VadeVi
L’Administració pública fa pinya amb les DO davant el presumpte frau
  • CA

Continuen les reaccions davant les recents novetats del cas del presumpte frau de l’empresa Reserva de la Tierra. Si bé fins ara han estat les dues entitats implicades al cas, com són la Denominació d’Origen Catalunya i DO Tarragona, ara són les entitats públiques qui ha volgut dir-hi la seva.

Donant veu al Govern de la Generalitat de Catalunya, el secretari general d’Agricultura Carmel Mòdol ha comentat en declaracions a Vadevi que “si s’acaba demostrant, com indiquen els indicis, les pràctiques fraudulentes, la Generalitat condemnarà i exigirà les mesures de correcció oportunes”. “Com a administració pública hem de d’actuar contra les males pràctiques, és la nostra obligació”, apunta.

I continua: “El problema és també que es tracta d‘una investigació complexa perquè estem davant d’una empresa de grans dimensions que treballa amb volums elevats”, dirà el Secretari general, “però també era d’esperar que precisament per aquestes dimensions un frau així, si s’acaba demostrant, s’acabi destapant”

Sigui com sigui, Carmel Mòdol posa l’accent en dos pilars. D’una banda, els consumidors, “a qui no es pot enganyar perquè si fos el cas estaríem parlant d’una greu estafa contra ells”, i sortosament aquesta situació no ha afectat la salut pública, insistirà; i de l’altra, les denominacions d’origen que estan vetllant per treure al mercat productes de qualitat amb una clara defensa per l’origen i pels viticultors que hi col·laboren. “El problema és que sumat al greuge de tot plegat, això està tenint efectes contra la reputació de les pròpies denominacions d’origen”. “Crec que el consumidor no està sent especialment alarmista amb la situació, però sí que s’ha posat en entredit la bona feina que duen a terme les entitats del vi de Catalunya”.

El presumpte frau podria tenir l’origen -segons informacions publicades- a l’any 2017 i, de fet, el Secretari General ja confirma que en el moment en què van sorgir indicis i sospites de possibles pràctiques irregulars, el departament d’Agricultura hi havia fet diversos controls i inspeccions amb resultats que de moment no poden transcendir.

Ara per ara “no podem aportar nous detalls al que s’ha donat a conèixer per part de la investigació, i estem pendents de com avança el procés per poder actuar en conseqüència”, sentencia.

Directora de l’INCAVI, Alba Balcells

Per la seva banda, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI, s’ha sumat a la defensa de les denominacions d’origen i ha apuntat que davant els fets “estem concernits en acompanyar les DO afectades en aquest procés, i això és el que estem fent”. “Les DO, continuen, són les garants de l’origen i la qualitat del producte i des de l’INCAVI els donem tot el suport. Aquesta causa també és la causa de l’INCAVI“, afegiran des de l’entitat pública del vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa