VadeVi
L’art vesteix Vinya La Scala i les instal·lacions de Jean Leon
  • CA

El celler Jean Leon ja havia donat a conèixer l’obra que protagonitzava la darrera etiqueta -anyada 2015- del Vinya La Scala: Els ceps i la nit del pintor, escultor i gravador barceloní Josep Guinovart (1927-2007) que combina “els colors del Penedès” amb ceps, que representen clarament un paisatge de vinya. “L’obra encaixa a la perfecció amb el vi i estem contents que hagi esdevingut l’etiqueta d’aquest vi meravellós”, dirà una emocionada Mireia Torres en el marc d’una presentació que el celler ha acollit aquest dimarts per destapar la nova anyada.

Precisament, més enllà de compartir les particularitats de l’anyada 2015, també s’ha presentat una exposició del mateix Guinovart que des d’aquest desembre omple les parets de les instal·lacions de Jean Leon a Torrelavit. “Ser vinya” és un recull de vuit peces que l’artista va fer inspirades amb el vi, donant protagonisme a aquest producte i als paisatges que el veuen néixer. “El vi sempre m’ha estat una cançó molt propera”, deia l’artista, i així ho recordava Maria Guinovart, filla i presidenta de la Fundació Espai Guinovart d’Agramunt. “Ho deia perquè n’era aficionat i gran coneixedor però també perquè el considerava ferment de vida, juntament amb la terra, la vinya i el cep, que el reconnectaven amb les arrels de la seva vila adoptiva, Agramunt.

“Guinovart es va enamorar dels paisatges del Penedès, i el primer contacte amb aquest territori va canviar fins i tot la seva paleta cromàtica, ja que a partir d’aleshores va donar més color a les seves obres”, afegia Maria Guinovart. De fet, al llarg de la seva vida va crear més de 30 obres de temàtica vitivinícola, que va exposar el 2007 al museu Vinseum de Vilafranca del Penedès en la que va ser una de les exposicions més importants de la seva trajectòria artística i vital, i l’última que va fer en vida.

La presidenta de la Fundació precisava que ‘Els ceps i la nit’, que evoca una vinya vella en tot el seu esplendor embolcallada dels blaus profunds d’una nit de lluna plena, “és una de les peces més emblemàtiques de l’obra de Guinovart, amb els seus blaus i ocres tan característics i els relleus que aquí són ceps; captura la poesia d’aquest paisatge que tant el va atrapar”.

Jean Leon La Scala, amb el quadre de Guinovart que ha inspirat l’etiqueta | Jean Leon

El cert és que aquesta és la segona vegada que una obra de Josep Guinovart vesteix un Jean Leon Vinya La Scala. La primera va ser a l’anyada 1996, amb l’obra De la terra a la llum. Recordem que des de l’anyada 1979, cada etiqueta s’il·lustra amb una obra d’art, i entre els artistes que n’han plasmat la seva obra destaquen, a part de Guinovart, Waltraud Maczassek, Josep Maria Subirachs, Josep Martí Bofarull, Modest Cuixart, Javier Mariscal, Josep Moscardó i Gloria Muñoz.

Vinya La Scala 2015 ja es troba al mercat, i l’exposició es podrà visitar al celler de Jean Leon fins al proper 15 de febrer. Per cert, que coincidint amb aquesta presentació de novetats, no hi va faltar un petit record i homenatge a qui fou enòleg del celler, Jaume Rovira, mort fa tot just una setmana a l’edat de 78 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa