VadeVi
L’Incavi, al costat dels pagesos del cava, tot i no tenir-ne competències
  • CA

!–akiadsense–>

L’Institut Català de la Vinya i el Vi dona suport a les reivindicacions dels viticultors i denuncia la dràstica rebaixa en el preu del raïm que les grans empreses estan oferint.

Tot i que l’Incavi no té cap competència sobre la DO Cava tenint en compte que és una denominació que depèn del Ministeri d’Agricultura, ha emès un comunicat de suport en el que, entre d’altres, qualifica de “mala notícia” aquesta rebaixa de preus i considera que “va en sentit sentit contrari al pla estratègic que s’està impulsant des de la Denominació d’Origen Cava, que té per objectiu millorar el valor del producte i tota la seva cadena”.

Des de l’Incavi denuncien a més que “les grans empreses del cava intentin resoldre els seus problemes de rendibilitat a base de pagar menys preu pel raïm als viticultors. S’està produint un desequilibri entre l’oferta i la demanda en el sector del cava: hi ha excés de vi en estoc i a més, es preveu una collita similar a la mitjana dels darrers anys”

En el mateix comunicat, asseguren que “el Ministeri d’Agricultura hauria d’haver fet cas a les recomanacions del Consell Regulador del Cava i limitar la inscripció de noves hectàrees de vinya. Això ha provocat un increment de l’oferta de raïm i vi base cava en altres zones productores no històriques”. I recorden que des del Departament d’Agricultura com des de l’Incavi s’han posicionat sempre al costat de la DO Cava en aquesta reivindicació.

Finalment es mostren oberts a facilitar que s’estableixin nous ponts de diàeg entre els viticultors, la DO Cava, les gran empreses elaboradors i el mateix Ministeri perquè entenen que “cal continuar en la línia de prestigiar i promocionar els vins i caves que s’elaboren a Catalunya, fet que contribueix a obtenir millors preus i millors resultats per a tota la cadena de valor, també per al viticultor”.

En aquests sentit, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha anunciat a través de Twitter que es prepara una cimera amb la participació dels diferents actors per tal de reconduir la situació. Fonts properes al departament d’agricultura han expllicat a Vadevi que la voluntat és asseure a una mateixa taula els pagesos, el Consell Regulador del Cava però també i com a mínim, les dues grans empreses compradores Freixenet i Codorníu. Entenen que si el ministeri no fa la seva feina en aquest sentit, cal que el departament la faci tot i no tenir competències.

Finalment el comunicat recorda que cal “una major participació del viticultor en el valor afegit del producte, ja sigui elaborant directament vi embotellat, com a través de les cooperatives o bé amb contractes més estables i equilibrats entre el productor i l’elaborador”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa