VadeVi
L’informe que vincula el vi amb càncer arriba al ple del Parlament Europeu

Aquest dimarts 15 de febrer es presentarà davant el ple del Parlament Europeu l’informe que reclama posar una advertència sanitària en begudes alcohòliques, inclosos els vins, per avisar sobre els riscos associats al càncer. El mateix dia veurà la presentació de les possibles esmenes, i serà el dimecres dia 16 quan es procedirà a la votació que donarà un o altre recorregut al contingut de l’informe.

Ara per ara, segons fonts consultades per Vadevi, aquest document no seria vinculant, ja que no és ni un reglament ni una directiva, sinó només inclou algunes recomanacions. En aquest sentit, en funció del resultat de la votació, caldria que algun dels països membres n’iniciés algun procediment legislatiu que obligaria a modificar o revisar l’etiquetatge dels diversos productes afectats. Recordem que el text que se sotmetrà a votació demana incloure etiquetes d’advertència sanitària a les begudes alcohòliques i la indicació obligatòria de la llista d’ingredients i informació nutricional d’aquests productes.

Toni Cruces, de l’Associació Vinícola Catalana, comenta a Vadevi que no s’entén “que es penalitzi un producte per se, quan el que s’hauria de penalitzar ´és l’abús“. “Una ampolla de vi no només és etanol, és també cultura, paisatge, territori, la suma de milers de viticultors… Per això creiem i defensem que cal diferenciar el vi de la resta de begudes alcohòliques”, afegirà.

Cruces també comenta que si finalment el resultat de la votació és positiu, “defensem que el contingut a incloure en les etiquetes no sigui una advertència en negatiu, sinó un contingut informatiu que destaqui la importància d’un consum responsable“. “No volem medicalitzar el vi, perquè estem d’acord que cal lluitar contra els abusos, però tampoc en podem demonitzar el consum perquè sí. Hem de poder informar la gent que cal fer sempre un consum responsable d’aquests productes”, conclourà Cruces.

De fet, l’AVC és una de les entitats que ha dit la seva, però han estat múltiples les veus del sector del vi que s’han manifestat al respecte. Entre d’altres, i així n’informàvem en aquesta capçalera fa uns dies, la Federación Española del Vino, o des de la mateixa Organització Internacional del Vi, que en una delegació encapçalada pel seu president Pau Roca, va traslladar a l’Organització Mundial de la Salut la importància de defensar la legitimitat del producte, alhora que fer palès el fet que aquesta proposta no estigui basada “en dades científiques”.

L’informe de la comissió especial per la lluita contra el càncer del Parlament Europeu recorda que l’etanol de les begudes alcohòliques està classificat com a cancerigen per als humans pel Centre Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC). “A Europa s’estima que el 10% de tots els casos de càncer en homes i el 3% de tots els casos en dones són atribuïbles a l’alcohol”, remarca la comissió.

Amb tot, segons apunta l’ACN, l’executiu europeu no s’ha mostrat gaire favorable fins ara a equiparar el vi al tabac. “No etiquetarem el vi com a tòxic, és part del nostre estil de vida”, va dir l’any passat el vicepresident de la Comissió Europea per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa