VadeVi
Mòdol assegura que els vins fraudulents es venien sobretot “fora de Catalunya”
  • CA

Han estat molts mesos i molts presumptes litres de vi fraudulent comercialitzat. Les diligències prèvies de la instrucció de Reus han anunciat la imputació de cinc empreses i demana a sis persones vinculades a aquestes societats que es presentin a declarar els propers dies 21 i 22 de setembre.

La causa ‘Reserva de la Tierra‘ fa temps que s’investiga, de fet, segons apunta a Vadevi el Secretari d’Alimentació de la Generalitat, Carmel Mòdol, la mateixa Administració estava conduint diverses auditories i investigacions perquè havien rebut “alertes preocupants” respecte a presumptes males pràctiques en l’ús de distintius falsificats. En aquest sentit, comenta, un cop va iniciar-se la investigació policial, la seva va quedar aturada, però tot i així van voler acompanyar el procés fins i tot personant-se com acusació particular a la causa.

Ara, els fets declarats pel jutge, estarien provant certes pràctiques “fora de l’ètica comercial i tot apunta que les empreses implicades podrien haver “incidit en actuacions que semblen orientades a la responsabilitat”. Tot i així, s’afanya a apuntar que tot plegat està pendent del judici, “i la resolució queda supeditada a la resolució judicial”.

Instal·lacions de Reserva de la Tierra a les Borges del Camp | E.V.

Mala reputació pel vi català, malgrat la bona feina de les DO

El secretari general té clar que aquest és un tema que està fent mal al sector vitivinícola català, entre moltes d’altres coses, per un tema reputacional. Insisteix que el producte que hi ha hagut al mercat no suposa cap problema per al consumidor, sinó que el presumpte frau té a veure amb els distintius d’origen i amb el tipus o temps de criança que haurien fet els productes.

“El sistema de les Denominacions d’Origen de Catalunya és molt segur“, dirà en defensa de les entitats del vi del país, el problema és que “aquestes empreses haurien comercialitzat la major part del vi -que ara s’investiga per presumptament fraudulent- fora de Catalunya, i això va fer més complicat detectar-ne el problema. El secretari parla del mercat europeu com a principal comprador d’aquests productes ara investigats.

Carmel Mòdol, Secretari d’Alimentació de la Generalitat, en una imatge recent | GENCAT

És cert que s’està parlant de “xifres molt altes” -diu referint-se als volums i valors presumptament fraudulents- però volem veure una part positiva de tot plegat“, continuarà el secretari. “Ha quedat demostrat que s’està fent un bon treball des de les DO en defensa del territori i dels seus productes”, i que existeix la voluntat de fer “feina de cooperació col·lectiva en interès del sector i del consumidor”, apuntarà.

“Que s’hagi produït aquesta situació i que s’hagi destapat, fa que tot plegat esdevingui molt difícil de reproduir“, dirà; i a més a més, “tindrà repercussions“. “Això és un presumpte frau i dependrà com el jutge en valori la repercussió per determinar-se la sanció o pena imposada”, conclou Carmel Mòdol.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anem de pet a la bruticia absoluta d'un govern de corruptes a juliol 26, 2022 | 11:48
    Anem de pet a la bruticia absoluta d'un govern de corruptes juliol 26, 2022 | 11:48
    Consellera d'Agricultura, quina estafada, i ERC amb els mangantes. Modol, i si plegues?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa