VadeVi
El jutge imputa cinc empreses pel ‘cas Reserva de la Tierra’
  • CA

El jutge Diego Álvarez de Juan, titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, ha acordat donar la condició d’investigades a cinc empreses pel ‘cas Reserva de la Tierra’, que va sortir a la llum el passat mes d’octubre: Reserva de la Tierra SL, Viña Tridado SL, Corporación Vinícola Soltierra SL, Golf Global Wines SL i Batevins SL.

El jutge, a més, també ha citat com a imputades sis persones (F.F.G.R., administrador únic de Reserva de la Tierra, Viña Triado i Corporación Vinícola Solitierra; C.V.G., responsable d’operacions de Reserva de la Tierra des de 2003; N.V.M, apoderada de les societats Reserva de la Tierra, Viña Tridado i Golf Global Wines; G.B.P. i E.A.G.R, tots dos apoderats de Reserva de la Tierra, Viña Tridado i Golf Global Wines; i J.V.A., administrador solidari de Viña Tridado fins el 2019) que s’hauran de presentar a declarar els propers dies 21 i 22 de setembre.

Les diligències prèvies es van iniciar per presumptes delictes contra la propietat industrial, d’estafa i publicitat enganyosa a partir de la denúncia inicial presentada per les DOQ Priorat, DO Montsant i DO Terra Alta, tres de les denominacions d’origen afectades per aquest presumpte frau.

De fet, segons el document de la instrucció, un cop es va iniciar la investigació, van ordenar ‘paralitzar’ la distribució i venda al públic dels següents vins embotellats sota l’empara d’aquestes tres DO:

  • HEREDAD MESTRAL 2017 (DOQ Priorat)
  • VEGA ESCAL 2016 (DOQ Priorat)
  • HEREDAD CENTUM 2017 (DO Montsant)
  • VESPRAL GRAN RESERVA 2014 (DO Terra Alta)
  • VESPRAL RESERVA 2016 (DO Terra Alta)
  • VESPRAL CRIANZA 2016 (DO Terra Alta)
  • ARMONICO SELECCIÓN 2017 (DO Terra Alta)
  • ARMONICO GRAN SELECCIÓN 2016 (DO Terra Alta)
  • VESPRAL VENDIMIA SELECCIONADA 2018 (DO Terra Alta)
  • HEREDAD MESTRAL 2017 CIERVO (DO Q Priorat)
  • VEGA ESCAL 2017 (DO Q Priorat)
  • VINYA CARLES 2017 (DO Q Priorat)
  • VESPRAL RESERVA 2017 (DO Terra Alta)
  • VESPRAL CRIANZA 2017 (DO Terra Alta)
  • VESPRAL CRIANZA 2018 (DO Terra Alta)
  • ARMONICO SELECCIÓN 2018 (DO Terra Alta)
  • ARMONICO GRAN SELECCIÓN 2017 (DO Terra Alta)
  • CLOS ROJA 2017 (DOQ Priorat)

Modus operandi i una impremta de Múrcia

La instrucció determina que les empreses de GRT haurien dut a terme diverses accions per a donar una “aparença de legalitat a diverses activitats“. D’una banda, “Viña Tridado hauria registrat diverses marques pròpies als diversos consells reguladors de vins amb la corresponent DO i hauria sol·licitat autorització de les etiquetes i contra etiquetes”; i afegeixen: “En el cas de la DOQ i DO Montsant, el vi no es podria embotellar a Viña Triado perquè tots els vins sota la seva empara s’han d’embotellar dins el territori d’origen; i en aquest cas, compren vins embotellats a les empreses De Muller i Celler Masroig. Pel que fa a la DO Terra Alta, DO Tarragona i DO Catalunya, fan qualificar partides de vins presentant els documents d’adquisició als cellers de les DO”.

El text continua: “De forma totalment aliena als Consells Reguladors encarreguen a l’empresa Adhesivos Orcajada SA, de Múrcia, que imprimeixi adhesius que imitin amb precisió el disseny dels distintius de garantia originals”.

A més a més, diran, “per tal que els seus vins sempre portin numeracions assignades, es repeteixen diverses vegades les numeracions de les sèries assignades, en alguna ocasió, fins a 30 cops”. En el marc de la investigació, diuen, també s’han localitzat casos de vins etiquetats com si fossin d’una DO, però amb marques que no s’haurien notificat als consells reguladors. Es tracta, i així ho detalla la instrucció, dels següents vins:

  • De la DO Terra Alta: “Escal Roja”, “Heredad Cheroga”, “Bota Real Gran Reserva”, “Valentía Simba Lion Crianza”, “Heredad Valentía”, “Barón de Gerard”, “Vega del Origon”, “Bota Real Crianza”, “Bota Real Reserva”, “Bota Real Gran Reserva”, “Vilamar Reserva” i “Vilamar Gran Reserva”.
  • De la DO Catalunya: “Nerea Crianza” i “Nerea Reserva”.

Un escàndol de milions d’ampolles anuals

Els passats 8 i 11 d’octubre, els Mossos d’Esquadra van intervenir 750.000 ampolles de vi i 3,2 milions de distintius de garantia falsificats de les DOs Terra Alta i Montsant i de la DOQ Priorat. En un primer moment, la policia ja va informar que se sospitava que Reserva de la Tierra, com a distribuïdora, hauria donat sortida a entre 8 i 10 milions d’ampolles de vi fraudulentes cada any des de 2017. La investigació va començar arran d’una denúncia conjunta presentada, l’estiu passat, pels Consells Reguladors de les dues DOs i la DOQ.

Instal·lacions de Reserva de la Tierra a les Borges del Camp | E.V.

Més vi falsificat que la producció real de les DOs

La denominació més afectada en volum total, segons les diligències prèvies, és la DO Terra Alta, amb més de 10 milions d’ampolles fraudulentes anuals, un volum que supera el del vi qualificat de tota la DO. En segon lloc hi ha la DO Tarragona, que és la més afectada proporcionalment. Tot i que el volum de vi fraudulent és més petit, d’entre 2,6 i 3,6 milions, suposa gairebé el triple de la seva producció real.

En el cas de la DOQ Priorat, el vi fraudulent equival a un 43,8% de la seva producció i, en el de la DO Catalunya, a un 2,33%. El jutge dóna una “connotació especial” al cas de la DO Montsant ja que, tot i que les xifres són “bastant més petites”, de milers d’ampolles, la seva distribució es va fer a establiments més petits i a la zona geogràfica de la mateixa DO.

Instal·lacions de Reserva de la Tierra, amb façana renovada | E.V.

Quatre grans cadenes de supermercats afectades

El jutge, en aquest sentit, també ha dedicat alguns apartats especials a les grans empreses de venda al detall que van comprar, sense saber-ho, aquests vins falsificats, que es distribuïen per tota la Unió Europea i també a diverses parts del món. Es tracta de Mercadona, Lidl, Charter-Consum i Aldi.

“La majoria dels vins”, afirma el jutge, s’han distribuït a Lidl, Mercadona i Aldi, amb xifres que arriben als milions d’ampolles anuals. En concret, a tots els supermercats Lidl i Mercadona de Catalunya visitats pels Mossos d’Esquadra es van trobar ampolles amb el distintiu de garantia falsificat i cap ni una amb l’original. Es tracta de 15 establiments Mercadona i 10 establiments Lidl.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa