La presidenta i directora tècnica del celler Torre del Veguer, Marta Estany, ha mort aquest mes d’agost després d’una llarga malaltia. Estany (Barcelona, 1956), s’havia format a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, era màster en enologia i des dels inicis del projecte vitivinícola, havia estat molt implicada en la definició i consolidació del celler de Sant Pere de Ribes, així com en l’aposta per la viticultura de muntanya a La Cerdanya. A Bolvir hi van plantar els primers ceps de riesling i pinot noir l’any 2008 i en l’actualitat, han continuat ampliant l’aposta amb la recuperació, fins i tot, d’algunes varietats pirinenques ancestrals.

Torre del Veguer, els orígens

La Torre del Veguer es troba dins el terme municipal de Sant Pere de Ribes, al Garraf. Es tracta d’un edifici d’estil eclèctic, edificat en la seva major part durant el segle XIX sobre la base d’un antiga casa medieval anterior a l’any 1359. En aquest entorn, s’hi ubica el projecte vitivinícola de la família Gay de Montellà-Estany des de finals del segle XX, que van fer l’aposta per la vinya i la vinificació dels seus fruits. Estany ha tingut sempre clar la importància de cuidar la terra per poder elaborar grans vins, d’aquí que centressin molts dels esforços del projecte en fer un treball en ecològic.

Sigui com sigui, respectant l’estructura medieval i la reforma de l’espai efectuada al segle XIX, l’any 1995 van incorporar noves i modernes instal·lacions per elaborar els vins seguint les tendències de mercat. I abans de tombar de segle que s’inicia aquesta etapa del celler en la qual fan una aposta important per les varietats locals del Garraf, com la xarel·lo i la malvasia, o la muscat i garnatxa.

La seva aproximació a la viticultura d’alçada, des de La Cerdanya

L’any 2008 van decidir ampliar el projecte cap al nord del país amb la plantació de les varietats riesling i pinot noir a la Cerdanya. El nou projecte naixia de la preocupació de la propietat per intentar combatre els efectes del canvi climàtic, tot buscant experimentar amb vinyes d’alçada.

Ara fa uns dies durant l’estiu d’aquest 2021, Torre del Veguer anunciava la voluntat de continuar ampliant aquest projecte, amb la plantació de 3.600 ceps de varietats blanques i negres a Bolvir i posant, així, les bases per doblar la producció actual en tres anys. Una de les novetats d’aquesta ampliació està en la plantació de varietats recuperades de la zona dels Pirineus (Vinyater o Pansera, les Pirineus -Torà de T. i Borda Neral- o l’Albillo Real), a les vinyes Remei i Pérez-Sala, en un projecte que s’ha fet en col·laboració amb l’INCAVI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa