VadeVi
La nova Llei Vitivinícola vol tenir el control sobre el catàleg de varietats
  • CA
Raïm negre

!--akiadsense-->

“Volem tenir un catàleg de varietats de Catalunya i no assabentar-nos pels diaris, com ha passat alguna vegada que el Ministeri d’Agricultura ha autoritzat noves varietat de raïm”. Així justifica el director de l’Incavi, Salvador Puig, una de les novetats que contempla la nova Llei Vitivinícola de Catalunya que el govern va aprovar a principis de juliol i que ha de seguir el procés parlamentari per la seva aprovació definitiva.

Per poder vinificar una varietat de raïm nova, normalment recuperada, s’ha de seguir un procés molt llarg. La competència és del Ministeri d’Agricultura i el viticultor que així ho consideri ha de fer la sol·licitud, agafar cinc ceps i portar-los a un centre d’investigació de Múrcia on es plantaran i se’ls hi farà un seguiment.

Passen anys, explica Puig, “més de 4 perquè el ministeri doni el vist i plau, perquè diverses anàlisis concloguin que aquella nova varietat té un interès vinícola i es permeti la seva comercialització”.

Un cop el govern espanyol l’inclou al catàleg, són els govern autonòmics el que demanen que entri al seu potencial vinícola, i després cada una de les denominacions d’origen ha de dir si l’interessa o no i si és així l’ha d’incloure al seu plec de condicions.

Salvador Puig
Salvador Puig | Jordi Play

!--akiadsense-->

El que pretén la nova Llei Vitivinícola és que aquest procés es faci en paral·lel. És a dir que quan un celler o viticultor vulgui que s’autoritzi una nova varietat ho faci a través del Ministeri, però també a través del Departament d’Agricultura i aconseguir d’aquesta manera un catàleg propi encara que la competència d’autoritzar-les o no continuï sent de Madrid.

Pel director de l’Incavi és important tenir aquest control per tenir-ho “més endreçat, però també per, sobretot quan afecta a varietats ancestrals, per recuperar la sinonímia pròpia i que el nom que s’atorgui a aquest nou raïm que es comercialitzarà s’adeqüi a la realitat lingüística de casa nostra i de cada zona. Fins ara no ha estat així i a vegades ens hem hagut de menjar el noms que no es corresponien amb la realitat”.

En general, la nova normativa, que encara ha de patir les modificacions pròpies de la tramitació parlamentària, vol recollir tota la legislació de l’administració que sigui per tal que qualsevol persona sàpiga quin és el marc d’actuació a Europa, l’Estat i a Catalunya en la seva matèria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa