VadeVi
Obert el calendari electoral per renovar els consells reguladors de les DO

Enguany és any electoral, també en el cas de les denominacions d’origen catalanes a qui toca viure el procés de renovació o reposició de les vocalies que configuren les seves comissions rectores. Aquest divendres 17 de març en donava el tret de sortida oficial la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de l’ordre ACC/45/2023, de 15 de març, en la qual es determinen els passos a seguir i el calendari des d’ara fins al dia de les votacions, en cas que així ho demani el procés, passant per l’aprovació de les candidatures i la proclamació definitiva de les candidatures i presidències.

El calendari i tràmits destacats

El procés electoral determinarà, com dèiem, les vocalies de les 11 DO de Catalunya. I malgrat que el procés és exactament igual per a totes elles, el calendari pot patir alguna variació segons l’afectació dels festius que no coincideixen en un territori o altre. Sigui com sigui, el punt de partida coincideix en aquest 17 de març amb la publicació de l’ordre al DOGC, i el següent pas serà la proclamació de les candidatures que està previst veure’s entre els dies 22 de maig i 5 de juny.

En aquest punt, es plantegen dos possibles escenaris. Que el nombre de candidats i vocals siguin coincidents i, per tant, no calgui procedir a votacions; o que hi hagi més d’una candidatura i es requereixi passar per les urnes. En el primer cas, el camí portaria a la constitució de noves comissions rectores i elecció dels presidents la setmana del 12 de juny.

En el segon escenari plantejat, és a dir, en què hi hagi pugna de candidatures, les eleccions tindran lloc la setmana del 26 de juny. I allí tots els membres de cada denominació d’origen haurà d’exercir el seu dret a vot i triar la candidatura amb la qual estigui més acord.

Per últim, passat un procés o altre, la constitució definitiva de les noves comissions rectores i l’elecció de les presidències serà efectiva a partir del mes de juliol de 2023.

Normativa i funcionalitat

Xavier Agell, cap del Servei de Secretaria de l’INCAVI, repassa amb Vadevi la configuració d’un consell regulador de denominació d’origen. D’entrada, remarca que una dada important és que la comissió rectora sempre estarà formada pel mateix nombre de viticultors i elaboradors, siguin persones físiques o jurídiques. I també apunta que totes les DO tindran 10 vocals, a excepció de la DO Penedès i DO Terra Alta, que en tenen 12.

Aquestes vocalies seran, per tant, sempre paritàries entre viticultors i elaboradors, com dèiem, sumant 5+5 en la major part dels casos o 6+6 en les dues excepcions ara mencionades a partir dels censos als quals es pot adscriure cada membre de l’entitat en funció de la seva dedicació professional:

  1. Cens A: Viticultors adscrits a cooperatives
  2. Cens B: Viticultors no adscrits a cooperatives
  3. Cens C: Cellers inscrits al registre de no embotelladors
  4. Cens D: Cellers embotelladors.

Pel que fa a les candidatures, poden presentar-ne les federacions representatives del món agrari cooperatiu, les organitzacions professionals agràries i les organitzacions empresarials o aquelles que, no proposades per les anteriors organitzacions, aportin l’aval del 5% dels electors inscrits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa