VadeVi
Els pagesos del cava tiren la tovallola per aquesta collita
  • CA
un moment de la cimera entre cavistes i pagesos del cava a l'incavi
Un moment de la cimera entre cavistes i pagesos del cava a l’incavi | M.R.F.

!--akiadsense-->

La crisi del preu del raïm pel cava s’ha encetat perquè els celler elaboradors han decidit comprar menys raïm aquest any i a més a més a un preu molt baix: 30 cèntims el quilo, el mateix que es va oferir l’any 1998. La mediació de la conselleria d’Agricultura que ha aconseguit seure a una mateixa taula a pagesos i elaboradors ha aconseguit compromisos per properes veremes però la d’aquest any es quedarà com estava.

“Sabem que això no és el que volen sentir els nostres companys viticultors, però que cadascú examini la seva consciència i que assumeixi la seva part de culpa que ens ha portat a aquesta situació d’excendent de la campanya 2019. No és agrada la situació però assumim que aquest és un punt d’inflexió que ha de servir perquè no es torni a repetir mai més” assegurava Isabel Vidal portaveu de les tres associacions agràries que han denunciat el malestar del sector pel que consideren uns preus abusius a la baixa en la compra del raïm.

Així i tot, i encara que sigui simbòlica, la vaga del dia 5 de setembre es manté. Els viticultors estan cridats a no collir i a no lliurar raïm als cellers compradors. “Rebem molts imputs dels nostres companys pagesos. N’hi ha que no voldrien collir i n’hi ha d’altres que voldrien però no s’ho poden permetre. No tenim caixa de resistència. Per tant amb un exercici de responsabilitat hem de deixar que la gent culli i emplaçar-nos a partir de l’any que ve. No ho arreglarem ara. No arreglarem amb una verema un problema que arrosseguem des de fa molt anys, que es veia a venir i que ningú ha posat les eines necessàriesper evitar-la” explicava Vidal.

Des d’Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès entenen que s’ha fet un primer pas i la trobada a l’Incavi ha servit per moure fitxa.

Del mateix parer, fins i tot més optimistes, són els cellers elaboradors. Els compradors de raïm també eren presents a la cimera que s’ha fet aquest dijous. Hi eren els dos grans, Freixenet i Cordorniu, i també Vins Josep Piñol (elaborador de vi base), Vallformosa, Pere Ventura i Jaume Serra. Una trobada inaudita en la que Pere Ventura, ha exercit de portaveu: “La reunió no era fàcil pero tenia certa urgència per veure com es desenvoluparia aquesta campanya. És una collita desquilibrada entre l’oferta i la demanda i això estressa el preu. Ens afecta als elaboradors, però principalment als productors. El més positiu d’aquesta trobada és que tots tenim clar, potser per primera vegada, que tots junts evitarem que això no torni a passar”.

La consellera d'Agricultura, Terea Jordà i el director de l'Incavi, Salvador Puig han presedit la reunió entre pagesoso productors i cavistes elaboradors
La consellera d’Agricultura, Terea Jordà i el director de l’Incavi, Salvador Puig han presedit la reunió entre pagesoso productors i cavistes elaboradors | M.R.F.

!--akiadsense-->

Recordem que la DO Cava és una denominació suprautonòmica que depèn directament del ministeri d’Agricultura i sobre la qual el Departament d’Agricultura i l’Incavi no hi tenen cap competència. Tenint en compte que el 95% del cava es fa a Catalunya, Teresa Jordà, personalment, ha decidit fer de mediadora a instància dels pagesos i per això s’ha convocat aquesta trobada aquest dijous.

Per Jordà aquesta no era una reunió de “regateig i de veure si es pujaven uns cèntims o no per aquesta verema. Es tractava i així ho hem fet, de posar les bases per aconseguir un compromís de tot el sector per fer front a una crisi que el cava arrossega des de fa molts anys”.

“Estem molt satisfets perquè hem fet un primer pas per aconseguir uns preus dignes pel pagès, que és el que volem, que hi surti guanyant, però també l’elaborador, perquè al final sense uns i sense els altres el Penedès es desfigura i el país també”, afegia.

Els mateixos actors que s’han trobat en aquesta cimera s’emplacen a tornar a asseure’s després de la verema per valorar quines són les passes que s’haurien de seguir per fer que crisis com aquestes no es reprodueixin. La consellera s’ha compromès a traslladar al ministeri el malestar del sector del cava i a donar suport al consell regulador, màxim organ de decisió de la Denominació d’Origen Cava per tal que tirin endavant totes les mesures anunciades per redreçar-se. No només de la crisi d’aquesta campanya, sinó de la crisi estructural que pateix el cava, malmès per elements diversos i que han portat a un desprestigi de la marca.

La crisi de la verema del cava 2019 sembla tancada doncs, a l’espera de la jornada de vaga que es farà el dia 5. Una protesta que segons els elaboradors tindrà una incidència minsa si es manté tal com està prevista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa