VadeVi
Perelada guia un viatge immersiu a través de cent anys d’art, vi i història

La tramuntana, en veu de l’actor Pere Arquillué, feia de mestra de cerimònies d’una experiència multisensorial que ha servit per inaugurar la festa del centenari del celler empordanès Perelada. Tot plegat, en un entorn d’excepció, l’Ideal Centre d’Arts Digitals de Barcelona, que va esdevenir el punt de trobada de diversos centenars de persones, convidades a compartir una vetllada carregada d’emoció en què es va poder viure un tast immersiu únic, guiat per l’enòleg Delfí Sanahuja, i que va permetre combinar la degustació d’alguns dels productes estrella de la casa -amb novetats que tot just incorporen ara al mercat-, amb projeccions de la vinya, el celler i el relat d’una història de cent anys que s’ha estat gestant al llarg de tres generacions.

Javier, Isabel i Miguel Suqué, a l’Ideal Centre d’Arts Digitals de Barcelona | Foto: Perelada

“A la festa només hi falten els meus pares, ho haurien gaudit molt”, deia amb enyorança Javier Suqué, president i copropietari de Perelada. I ho compartia amb l’emoció de qui veu consolidar un somni, un llegat que en cada nova generació ha anat incorporant solidesa, però sempre mantenint l’art i el vi com els eixos centrals del projecte. De fet, aquest viatge immersiu es va dividir en cinc actes, que van permetre tastar cinc vins mentre es visitava virtualment el claustre gòtic del segle XIV del Convent del Carme, la seva immensa biblioteca que conserva més de cent mil exemplars, entre els quals un miler d’edicions diferents d’El Quixot; els jardins que acullen el renomenat festival i que s’organitza anualment coincidint amb els mesos d’estiu, i també albirar algunes de les finques de vinya que miren al mar des del territori empordanès.

Precisament parlant de l’Empordà, apuntaven la importància de donar valor a un territori amb llarg recorregut històric quant a vi, però el qual “encara no té la notorietat que deuria“, lamentava Suqué. I en això Perelada hi té la banya posada per contribuir a “posar-la al lloc que mereix”. Reforçava el missatge amb aquestes paraules: “Celebrem 100 anys amb la mirada posada en el futur i amb l’ambició de consolidar-nos com un destí d’oci i cultura realment únic a Europa i de seguir enfortint la marca Empordà”.

El tast va estar guiat per l’enòleg Delfí Sanahuja | Foto: Perelada

L’experiència immersiva, oberta al públic tot el cap de setmana

Aquest trosset de l’Empordà, amb l’anomenada ‘Perelada 100 – Els sentits de la història’, estarà instal·lat a Barcelona tot aquest cap de setmana del 6 i 7 de maig. Un recorregut virtual pel castell del segle XIV, les col·leccions d’art i els llibres, les postals de vinya i una part expositiva amb peces d’art valuoses traslladades des de la biblioteca i el museu del castell, i aquest tast de vins immersiu.

A la part expositiva, es mostren des d’un capitell i un cap de Sant Pere esculpits el segle XII pel Mestre Cabestany; pintures religioses del segle XV de Hans Memling i Petrus Christus II; dos llibres de finals del XV (La cosmografia de Ptolomeo, imprès el 1482) i Crònica de Nuremberg (de 1493); peces de la col·lecció de vidre del segle XV; o els vestits que lluïen la Reina i Rigoletto a l’òpera The Fairy Queen de Henry Purcell, representada al festival l’any 2022.

‘Perelada 100 – Els sentits de la història’ és una creació d’ IDEAL Barcelona i la productora Layers of Reality.

Els vins de Perelada, a la mostra de l’IDEAL | Foto: Perelada

Cent anys de relat

La història de Perelada es va començar a escriure l’any 1923 quan la família Mateu, dedicada aleshores al comerç del ferro i fundadora de la Hispano-Suiza es va instal·lar al Castell de Perelada. Damià Mateu i el seu fill Miguel pretenien ubicar-li les seves col·leccions d’art, que amb els anys han estat sempre acompanyant l’evolució d’aquest projecte juntament amb el vi i altres manifestacions vinculades a la música, l’oci i la gastronomia. De fet, en les últimes dècades del segle XX, creixia al voltant de Perelada una oferta d’oci i cultura única que inclou, més enllà del castell i el celler, el Festival de Peralada; un hotel 5*, un casino, un Golf i quatre restaurants de primer nivell, un d’ells amb *Michelin.

Pel que fa als vins, la seva ambició ha estat la de posicionar com mereix un territori de llarga tradició vitivinícola com l’Empordà, i des de sempre, s’han volgut posicionar com a productors de vi de qualitat i exportar l’Empordà al món. En aquest sentit, i malgrat que van començar a elaborar ara fa just 100 anys, seria a partir dels 60 del segle passat que van començar a comprar vinya pròpia i a partir dels 90 que farien un salt important en la seva aposta per embotellar productes de qualitat. Ara, aquesta quimera encara es fa més palesa amb la recent inauguració del nou celler, molt pensat per millorar la producció i també per obrir-se i reforçar la branca de l’enoturisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa