VadeVi
Més solucions per evitar que senglars i conills facin malbé les vinyes

Aquest dijous s’ha reunit a Vilafranca del Penedès la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya amb un ordre del dia centrat a debatre i proposar solucions pel que fa als danys causats per espècies cinegètiques.

Tancaments perimetrals de les finques, reforços per a barreres ja existents, tancats elèctrics, dispositius dissuasius olfactius o la gestió de la vegetació són algunes de les mesures que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha exposat per fer front als danys que les espècies cinegètiques originen a la vinya.

Informes territorialitzats

El Departament ha ofert assessorament per a l’aplicació de mesures preventives existents amb la finalitat d’assegurar la seva efectivitat sobre cada espècie concreta (senglar, cabirol o conill). També ha plantejat una enquesta molt específica a cada Denominació d’Origen que permetrà aprofundir en la problemàtica de danys en cada territori i en el coneixement i efectivitat d’alguna mesura preventiva. A partir d’aquests resultats territorialitzats, es podria posar en marxa alguna prova pilot específica per a danys a la vinya.

A la trobada hi ha assistit per part del Departament el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, i la directora de l’INCAVI, Alba Balcells. La reunió ha comptat amb la participació de representants de les Denominacions d’Origen, d’organitzacions agràries, agents locals, caçadors i experts en gestió de fauna.

Danys concentrats entre Barcelona i Tarragona

La trobada també ha servit per presentar una diagnosi de la situació actual dels danys a les DO basada en l’anàlisi dels expedients d’autorització excepcional per caçar espècies cinegètiques que causen els danys. El Departament de la Generalitat va tramitar l’any 2022 un total de 2.156 expedients de danys a l’agricultura, infraestructures, fauna i flora, control sanitari i ramaderia. D’aquests, el 8% (175) estaven relacionats amb danys a la vinya que, segons apunten, es concentren, principalment, entre les demarcacions de Barcelona i la de Tarragona, un 77% del total de Catalunya.

En relació amb les espècies responsables dels danys, el 90% d’expedients per danys a vinya han estat causats per porc senglar (65%), cabirol (15%) i conill (10%). Altres espècies com ara tudó, colom roquer, garsa i estornell presenten percentatges molts inferiors.

Una Taula específica de la vinya

Aquesta Taula de Cogestió s’emmarca en el Pla de xoc per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024 d’Acció Climàtica, un pla que pretén reduir en tres anys les poblacions de senglar i altres animals salvatges i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya. Aquest Pla pretén assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels ecosistemes del territori i les activitats humanes, i cerca a més a més treballar en la prevenció i la protecció de conreus amb una major dotació de recursos i promoure actuacions cinegètiques segures. L’INCAVI col·labora i treballa amb el Departament d’Acció Climàtica per aprofundir en el contacte amb el sector vitivinícola i garantir així una comunicació i efectivitat de les accions encaminades a apaivagar els efectes dels senglars i altres espècies animals que puguin perjudicar o malmetre la vinya i els conreus.

La Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya és una de les mesures anunciades en l’operatiu de l’INCAVI i les Denominacions d’Origen el passat mes de abril. Des de llavors, s’ha coordinat amb les DO i altres agents del sector i agents locals la identificació de parcel·les amb una possible major afectació a través d’un sistema de recollida de dades per zonificar i avaluar la intensitat dels danys

Més notícies
Les vinyes d’Espelt Viticultors pateixen les incursions dels senglars | Espelt Viticultors

Una “tempesta perfecta” dispara els atacs de senglars a les vinyes

La superpoblació, la sequera i la falta de menjar al bosc els empeny cap als camps, on han causat destrosses greus
:  - Mobile

S’activa el pla de xoc per controlar les poblacions de senglar a la vinya

En el marc del quart operatiu de l’INCAVI i les DO s’ha coordinat la posada en marxa d’aquest Pla del Departament per protegir les vinyes i la seva producció dels danys provocats per aquests mamífers
:  - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep M Albet i Noya a febrer 23, 2023 | 23:55
    Josep M Albet i Noya febrer 23, 2023 | 23:55
    Com es que els organismes oficials només saben donar voltes i voltes , fer reunions , dissenyar plans pilot , fer estudis, nomenar comissions i divagar per no prendre cap decisió o si mes no prendre-les quasi sempre massa tard ? L’excusa final per no fer res , sempre es “no tenim presupost” i “la gent que tenim ha de fer altres feines “ ( burocràtiques i inútils quasi sempre ) Buff , quins dirigents tant penosos .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa