Són diverses les veus del vi que han reaccionat a la recent publicació de l’informe de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) detallant “Les xifres del càncer a Espanya 2023″. Bé, no tant pel document en si, com per alguna de les dades que s’hi detallen i que apunten explícitament cap al producte vinícola. Tal com fa una estona recollíem en aquesta mateixa capçalera, l’informe determina que prendre una copa de vi al dia podria ser la causa de 4.600 càncers de mama anuals a tota la Unió Europea.
En aquest informe, la presidenta de SEOM, la doctora Enriqueta Felip, apunta que “no existeix un nivell segur de consum d’alcohol, ja que s’incrementa el risc de càncer fins i tot en consums baixos“. I sumat a relacionar el càncer de mama amb el consum de vi, apunta que “es produeix un efecte sinergètic amb l’hàbit del tabac que, en combinar-se, es multiplica per 30 el risc de desenvolupar carcinomes orals, d’orofaringe o d’esòfag”.
“El risc de patir càncer no es pot avaluar de manera aïllada”
Des de la Fundació per a la Investigació del vi i la nutrició, el FIVIN, comenten que el consum de vi “està associat sempre a la moderació, a una alimentació saludable com és la dieta mediterrània, tal com avalen les múltiples evidències científiques existents”. I agafant paraules del seu president, el Doctor Ramon Estruch, “l’abast de l’alcohol com a factor de risc de càncer depèn significativament de les quantitats d’alcohol consumit, el tipus de beguda, els patrons de consum i el context en què es consumeixen”, i conclou: “En aquest sentit, cal destacar que el càncer és una malaltia multifactorial i els investigadors incideixen que el risc de patir no pot ser avaluat de manera aïllada”.
“Es demonitza el vi i confon el consumidor”
Valentí Roqueta, president de l’Associació Vinícola Catalana (AVC), incideix en el fet que “fa molts anys tots els actors del sector vitivinícola ens hem sumat a la lluita contra el consum abusiu d’alcohol i al foment d’un consum moderat i responsable com l’única forma possible de gaudir del vi”. I lamenta el que s’ha publicat en aquest estudi: “notícies com la recentment publicada són injustes, ja que demonitzen el vi i confonen el consumidor”.
“No estem d’acord amb aquesta associació directa”
“No estem d’acord en l’associació directa del consum de vi amb elements precursors de malalties sense posar-lo en relació amb un consum no moderat”, dirà el secretari d’Alimentació Carmel Mòdol. De fet, recupera paraula per paraula la reflexió que va compartir ara fa un any coincidint amb la presentació de l’informe davant el Parlament Europeu en el qual es debatia incloure advertències en les etiquetes sobre els efectes nocius que pot tenir el vi sobre la salut. “El consum excessiu i sense moderació és problemàtic no només en el cas del vi sinó en molts altres productes”, comparteix. “La dieta mediterrània és una de les més saludables del món”, per això, deia, ha estat declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO”.
Mòdol envia l’atenció cap al treball a la vinya “una activitat econòmica que arrela les persones al territori” i que té “especial sensibilitat per la sostenibilitat”. “Es tracta d’una activitat amb una història mil·lenària a Catalunya […] i la vinculació del vi i la seva cultura amb l’alcohol, sense cap altre factor, resulta incorrecte i injustificable”, conclourà.