Prendre una copa de vi al dia podria ser la causa de 4.600 càncers de mama anuals a tota la Unió Europea. Així de taxativa es mostra la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) en el seu darrer informe anual “Les xifres del càncer a Espanya 2023”, on l’organització també fa èmfasi en el fet que el consum d’alcohol, encara que sigui en quantitats molt petites, pot ser un perill.
La presidenta de SEOM, doctora Enriqueta Felip, apunta que “que no existeix un nivell segur de consum d’alcohol, ja que s’incrementa el risc de càncer fins i tot en consums baixos“. I aquí és on introdueix la dada: “S’estima que fins a 4.600 casos de càncer de mama anuals a Europa es deuen a consum d’alcohol d’1 copa de vi al dia, xifres que incrementen significativament a major consum d’alcohol”. A més a més, dirà, “es produeix un efecte sinergètic amb l’hàbit del tabac que, en combinar-se, es multiplica per 30 el risc de desenvolupar carcinomes orals, d’orofaringe o d’esòfag”.
Els diagnòstics de càncer s’estabilitzaran
Segons les previsions expressades per la SEOM en aquest informe, durant els pròxims 12 mesos es diagnosticaran aproximadament 280.000 casos de càncer, una xifra molt semblant a la del 2022 i que suposa una estabilització que els autors de l’informe atribueixen a dues causes principals: en primer lloc, que moltes persones que haurien pogut ser diagnosticades de càncer ja han mort durant els darrers tres anys a causa de la pandèmia de Covid-19, especialment persones grans; i, en segon lloc, a què el consum de tabac s’està reduint entre els homes. Aquests són, precisament, els principals afectats pels nous diagnòstics de càncer durant 2023, segons l’informe, ja que dels 280.000 en seran 160.000.

Els càncers més habituals durant els propers 12 mesos
L’informe de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica també fa una previsió sobre quins creuen que seran els càncers que més es diagnosticaran durant els pròxims 12 mesos. Segons el document, seran els de còlon i recte, el de mama, el de pulmó i el de pròstata. No obstant això, la dada positiva és que durant els darrers anys la supervivència a aquestes malalties ha anat creixent progressivament.
Així, el dia d’avui nou de cada deu homes sobreviuen al càncer de pròstata i de tiroides i nou de cada deu dones ho fan als de tiroides, pell i mama. A l’altra banda hi tenim els càncers de pàncrees, pulmó, fetge i esòfag, que són a la cua de la supervivència tant en homes com en dones.