VadeVi
Reclamen més acció a l’Estat per controlar les poblacions de senglars
  • CA

Unió de Pagesos i Unió d’Unions van reclamar, aquest dilluns al matí, que el govern espanyol emprengués més actuacions i posés més recursos per prevenir la transmisió de la Pesta Porcina Africana (PPA) a través de la població de porcs senglars, que continua creixent. El sindicat va exposar la seva petició en una reunió mantinguda amb la subdirecció general de Sanitat i Higiene Animal i Traçabilitat del ministeri espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

Acció i informació

A la trobada, Unió de Pagesos va demanar que s’extremi el control de la fauna salvatge, instant l’administració espanyola a posar els recursos econòmics i humans necessaris. A més, també va remarcar com d’important és informar els ramaders, les cases integradores, els caçadors i el públic en general de la necessitat de controlar la fauna salvatge davant l’expansió de la PPA pel continent europeu. En aquest sentit, també es va reclamar més vigilància en el moviment d’animals i aliments des dels països positius per la malaltia, per evitar més transmissió.

Un risc per a l’agricultura i la ramaderia

El sindicat adverteix que és necessari controlar la població de senglars per reduir el risc de transmissió de malalties. En aquest sentit, alerta que les dades del Programa de Seguiment del Porc Senglar de la Generalitat apunten que la densitat mitjana d’aquests animals al país s’ha duplicat durant els darrers 20 anys, passant de 3,45 senglars per quilòmetre quadrat a 6,85 senglars per quilòmetre quadrat quan la densitat òptima hauria de ser d’entre 2 i 3 senglars per quilòmetre quadrat.

Destrosses causades pels senglars a Testuan | Quim Colomer
Destrosses causades pels senglars a Testuan | Quim Colomer

La sobrepoblació de senglars és un problema perquè transmet diverses malalties al bestiar i perquè causa danys i minves als conreus. Els senglars, a més, i la fauna salvatge en general, han esdevingut un problema de seguretat a la via pública, amb el número d’accidents per irrupció d’un animal a la via multiplicat gairebé per tres en els darrers sis anys.

La PPA, una malaltia en expansió

Pel que fa a la PPA, va arribar a l’est de la Unió Europea a finals de 2014, provinent de Rússia, i des d’aleshores s’ha escampat per fins a 15 països europeus. A més, també està força estesa a la Xina. En la majoria dels casos, segons Unió de Pagesos, la difusió de la malaltia es deu als porcs senglars tot i que, de manera excepcional, també ha fet alguns salts importants degut a l’acció humana.

En cas que aparegués un PPA, a més, Unió de Pagesos també va reiterar la seva petició al ministeri que aconsegueixi un acord de regionalització com el que té França amb la Xina i que preveu que, en cas que es detecti, es limitarien les exportacions a la zona que tingués casos de PPA però no a tot l’estat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a juny 30, 2022 | 07:42
    Independentista juny 30, 2022 | 07:42
    Em sembla molt bé. Podeu començar pel Parlament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa