L’Associació Vinícola Catalana ha celebrat aquest mes de juliol la seva assemblea anual al recentment inaugurat celler de Perelada. L’acte va reunir diversos associats de la patronal del vi català, així com diverses autoritats encapçalades pel conseller d’Economia i Empresa Roger Torrent.
La trobada va voler insistir en la necessària aposta que han de seguir fent els cellers per la qualitat dels seus vins per tal de conquerir nous mercats i assumir nous lideratges basats en l’exemplaritat i cultures d’alt valor. També insistiren en la importància de seguir invertint en formació, recerca i innovació, i sobretot, en la transformació digital dels cellers.
El Conseller, durant la xerrada de clausura, va incidir la importància de promocionar la diversitat, identitat i personalitat del conjunt dels cellers i vins catalans que aposten per l’enoturisme i la internacionalització, ja que “vivim un moment de canvis del món productiu, i el sector vinícola no n’és aliè”, apuntava.

Catalunya, referent a Europa
El sector del vi, compartia el president de l’AVC Valentí Roqueta, recolza el pla estratègic enogastronòmic de la Generalitat de Catalunya, que remarca la missió de Catalunya d’esdevenir un referent del turisme a Europa; un fet que beneficiarà el sector primari i el consum de productes de proximitat, i incorporarà estratègies de millora del paisatge i descongestionar l’àrea de Barcelona, repartint els turistes per tot el territori i durant tot l’any, tal i com, preveu el projecte de la Catalan Wine House.
A més a més, va aprofitar per demanar la col·laboració de l’administració pública per a incrementar els ajuts i simplificar els tràmits administratius. “Els vins catalans estan vivint uns bons moments“, diria. I tot plegat, basat en xifres com el de les exportacions que han experimentat un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum respecte el 2020 per primera vegada en els darrers dos anys.
Si s’atén a les últimes dades disponibles de gener i febrer de 2022, apuntava l’AVC, s’ha enregistrat un augmentat de les exportacions tant en valor com en volum en més d’un 6,5% respecte a les dades del mateix període de 2021. Amb un 4,81% respecte al volum total de les exportacions agroalimentàries, el vitivinícola es manté com el cinquè sector agroalimentari del país amb un valor de 619,99 milions d’euros.
Roqueta insistia en el fet que “cada dia, la patronal esdevé més important com a punt de trobada per compartir criteris i traçar el camí perquè les nostres empreses puguin esdevenir cada dia més fortes en una Catalunya vitivinícola potent”. El president encoratjava als empresaris a seguir en aquesta línia: “Hem d’estar orgullosos de desenvolupar la nostra activitat dins el sector vinícola, que fa aportacions molt positives a la nostra societat, cuidant el paisatge, impulsant la gastronomia el turisme de qualitat i proporcionant identitat a la nostra terra”.
La patronal representa el 80% dels cellers catalans
L’Associació Vinícola Catalana representa actualment al 80% dels cellers de Catalunya i el seu objectiu principal és la defensa dels interessos generals del sector i impulsar les potencialitats que el vi català ofereix, tant al nostre país com als mercats internacionals. El grup dels elaboradors i/o embotelladors de vins tranquils és el més important que representa la patronal, ja que suposa el 52% de la comercialització total de vi català acollit a les Denominacions d’Origen Protegides catalanes.