VadeVi
Sorpresa i expectació pel futur del projecte DO Clàssic Penedès
  • CA

Fa uns dies ho avançàvem en aquesta capçalera, i en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona es va fer dues ponències per fer-ne la presentació en societat. Els elaboradors de Clàssic Penedès van posar sobre la taula l’interès d’esdevenir nova denominació d’origen que doni cabuda als vins escumosos que actualment surten al mercat sota l’empara de la DO Penedès.

El president dels Clàssics, Agustí Torelló, compartia amb Vadevi que el procés ja s’havia iniciat i que estaven treballant per posar en marxa a un projecte que feia temps que s’estava gestant. Durant els dies de fira gastronòmica a la capital gironina, afegien que esperen que sigui una realitat en un període de tres anys.

La notícia ha sorprès el sector dels vins i escumosos catalans, i així ho confirmen diverses fonts a Vadevi. Cert que es coneixia l’interès per fer realitat el projecte, però n’hi ha qui apunta que han conegut l’anunci del llançament a través dels mitjans de comunicació.

Sigui com sigui, entrant al detall dels diversos actors implicats, hi ha d’entrada la resposta de l’Administració, a qui els Clàssic ja s’havien dirigit per presentar oficialment la iniciativa. Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural i l’Incavi, per boca de la portaveu de l’entitat pública del vi, confirmen a Vadevi que “amb la voluntat sempre d’escoltar al sector, ens hem reunit amb un grup d’elaboradors que han plantejat aquesta possibilitat. Ara mateix està en estudi per si té recorregut legal”.

Xavi Nadal (esquerra) i Ton Mata, durant la presentació de dades 2021 de Corpinnat | E.V.

Aquesta vessant legal també té pendents els elaboradors de Corpinnat, qui asseguren a aquest diari que estaven al corrent del projecte, però els va sorprendre que ara se’n fes tota aquesta difusió. “Estem a l’espera de coneixe’n el reglament i el recorregut que pugui tenir tot plegat”. I encara diran més: “Si i se’ns ofereix possibilitat de parlar-ne, ho farem com sempre amb sinceritat i insistint en què la prioritat està en el territori i en la qualitat del producte”.

I és que de fet, i així s’ha fet saber en diverses ocasions, entre els Clàssic i els elaboradors de la marca col·lectiva hi ha hagut diversos apropaments per trobar encaixos i defensar conjuntament el territori i els vins escumosos del Penedès. I malgrat, dirà Corpinnat, “en quant al posicionament respecte al territori i la qualitat podem estar més a prop dels Clàssic que del Cava, encara hi ha esculls amb els quals no hem arribat a un acord”, diran.

Per a Corpinnat hi ha dues línies vermelles, dos requisits pels quals no estan disposats a renunciar: d’una banda, que el 100% de la vinificació es faci a la propietat; i de l’altra, que no només impliqui els vins escumosos, sinó tots els vins que elabora la raó social.

Malgrat tot, fonts de Corpinnat continuen dient que mantenen les portes obertes a continuar negociant en benefici del territori i el vi escumós de qualitat que neix al Penedès. “La nostra voluntat sempre ha estat la de sumar pel sector, pel territori; per nosaltres, tenir una denominació d’origen de vins escumosos del Penedès amb requisits estrictes seria la millor notícia, perquè tindríem molta força i podríem reivindicar millor els nostres productes de qualitat”, conclouran.

Copes de cava | DO Cava

Des del sector del cava, el president d’AECAVA Damià Deas considera “un contrasentit crear noves denominacions d’origen en un territori tant atomitzat“.

“Som un únic territori, seguim el mateix mètode d’elaboració i utilitzem les mateixes varietats de raïm, i tot plegat fa que es genera una confusió cada cop més gran pel consumidor”, afegeix, “i qui compra els vins escumosos ja n’està una mica fart de tot plegat”.

I a més a més, apunta que “la DO Cava ha fet els deures, ha fet un nou pla estratègic on ens hem sumat per zonificar el cava que es fa a Catalunya; hem significat també els “elaboradors integrals” i n’identifiquem de forma molt rigorosa anyades i varietats, amb una traçabilitat molt estricta”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa