VadeVi
Un miler de manifestants, 650 tractors i nou concentracions simultànies
  • CA

El sindicat Unió de Pagesos ha fet un primer balanç amb xifres a la convocatòria de mobilitzacions que ha tingut lloc aquest dijous 3 de març. La crida ha reunit un miler de manifestants i més de 650 tractors a les mobilitzacions fins a 9 punts de concentració a les seus del Departament relacionades amb els serveis a l’Agricultura.

Per territoris, a Lleida s’hi aplegaven prop d’un centenar de manifestants; A Tarragona, s’hi han aplegat 250 tractors vinguts de Reus, Valls i El Morell i que s’han trobat davant els serveis territorials. A la seu del Departament a Tortosa, hi han arribat més d’un centenar de tractors i furgonetes. A Girona, 5 columnes de tractors vingudes dels pobles de la Selva i el Gironès, Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l’Estany i Garrotxa han reunit fins a 70 tractors i 150 persones davant els serveis territorials del Departament.

A l’Àrea Metropolitana, un centenar de tractors s’han concentrat a quarts d’onze davant la seu del Departament i de l’INCAVI; a Vilassar de Mar, quadres comarcals d’Unió de Pagesos s’han aplegat a l’oficina del Departament del Mercat de la Flor i la Planta; i a Vic, una vintena de tractors amb mig centenar de persones s’han concentrat davant la seu del Departament. A les comarques de Muntanya, el sindicat ha reunit una trentena de tractors i furgonetes a Ripoll i 25 tractors a la Seu d’Urgell.

Podeu consultar aquí galeria d’imatges de les concentracions al territori.

Josep Marrugat, UP | cedida

“Volem tenir futur a Catalunya”, clama UP

Més enllà de les xifres, Josep Marrugat, responsable de la vinya i el vi del sindicat, comenta a Vadevi que fan una valoració molt positiva de la participació i també de l’impacte que esperen tenir amb aquesta i les properes convocatòries. “Hem tingut força concurrència i un bon suport de part de persones que s’han solidaritzat amb nosaltres; i això és només el principi”, afegirà fent menció a les properes trobades previstes per aquest mes. “Hem d’aconseguir que alguna cosa es mogui, perquè volem continuar tenint un futur a Catalunya“.

Precisament aquesta mobilització d’avui és la primera d’una campanya de mobilitzacions que han programat sota el lema la #LaPagesiaDiuProu, que continuarà el 26 de març davant de centres de la gran distribució per reclamar uns preus justos a Catalunya. D’altra banda, aquesta mobilització tindrà una traducció estatal el 15 de març davant del Ministeri d’Agricultura a Madrid.

El sindicat alerta que en els darrers 20 anys Catalunya ha perdut un 40% de la pagesia professional, segons dades de la Seguretat Social, i cada vegada menys joves s’hi incorporen. La principal causa d’això, expliquen, són la caiguda dels preus en origen, molts dels quals a preus de fa justament 20 anys, “gràcies a permetre abusos i pràctiques deslleials dins de la cadena alimentària”. El darrer any, a més a més, els costos de producció han pujat, diran, un 77% l’electricitat i més d’un 30% tant els fertilitzants com els carburants; cosa que posa en joc també la rendibilitat del sector agrari.

El manifest
El manifest “La pagesia diu prou” ha estat llegit davant de la seu de l’INCAVI, a Vilafranca del Penedès | Unió de Pagesos

Unió de Pagesos demana als governs de l’Estat i de la Generalitat polítiques concretes com per exemple legislació que faci possible un mercat amb preus justos, transparent i equitatiu per a la pagesia; la modificació de la normativa fiscal, social i econòmica per pal·liar el fort encariment dels costos de producció; la modificació del Pla Estratègic de la PAC a l’Estat espanyol; la defensa de la preferència comunitària davant les importacions de països tercers; una nova llei de caça i la compensació íntegra pels danys de la fauna salvatge; la preservació de l’espai agrari amb la redacció del pla territorial sectorial agrari; la defensa de la ramaderia i el consum de carn com a valor nutritiu més de la Dieta Mediterrània; la simplificació burocràtica i combatre la bretxa digital; i una legislació per equiparar els serveis públics del món rural als de l’urbà.

En aquest sentit, i des de la direcció de l’INCAVI, Alba Balcells apunta a Vadevi que estan treballant amb el Departament per complir amb el compromís de publicar un estudi de costos mitjans de producció de raïm que es presentarà abans de la propera verema. “Amb aquesta eina, diu Balcells, es dotarà de més transparència i equitat a la cadena de valor en el marc de la nova Llei de la Cadena Alimentària”. Segons l’entitat pública de la vinya i el vi, també s’intensificaran els controls i se seguirà dotant d’instruments i mesures transformadores com l’impuls de l’ús de most concentrat rectificat (MCR) en escumosos amb una nova convocatòria, mesura que potencia la sostenibilitat i l’economia circular,  l’aposta per la promoció, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa