VadeVi
Cavistes extremenys i valencians obren batalla per incrementar la producció
  • CA
Verema de raïm per cava

!--akiadsense-->

Torna el desencontre entre els productors extremenys i valencians de cava i el Consell Regulador del Cava per la limitació en noves plantacions, com ja va passar fa un any. Tant el Govern d’Extremadura com el Valencià han manifestat al Ministeri d’Agricultura (MAPA) el seu desacord amb les autoritzacions de noves plantacions de vinya a nivell nacional. Rebutgen restringir a 0’1 hectàrees la superfície disponible per a autoritzacions de nova plantació en les zones geogràfiques delimitades per la DO Cava, atès que no es comparteixen els informes justificatius presentats. S’oposen també a les restriccions a les autoritzacions de conversió de drets de plantació en les zones delimitades per aquesta denominació d’origen. També s’objecta el límit màxim de 337,06 hectàrees per a les autoritzacions de replantació que destinin la seva producció a l’elaboració de vins emparats per la DO Cava.

Recentment ‘El Confidencial’ ha publicat: “a Almendralejo (Badajoz) els agricultors parlen directament “d’humiliació”. Diuen que per culpa d’una política proteccionista dels cellers de cava catalans, el seu futur està en perill i amb això el teixit exconòmic de tota la ciutat, que ha convertit el cava en el seu senyal d’identitat”. Afegeixen també que “els pagesos i elaboradors tenim capacitat per multiplicar hectàrees de vinya per cava perquè la demanda és enorme, però ens trobem amb que el Consell Rebulador del Cava ha decidit que aquí no creix ningú. A Catalunya estan saturats i fa anys que no creixen en vendes a nivell nacional i ens ho fan pagar a nosaltres que podríem triplicar la producció. Ens veuen com una amenaça quan ens haurien de veure com una oportunitat” protesta Juan Antonio Álvares, gerent de la Comunidad de Labradores de Almendralejo.

Pel que fa al govern valencià la Conselleria d’Agriculturam en un comunicat, qüestiona l’oportunitat de restringir a 0’1 hectàrees la superfície disponible per a autoritzacions de nova plantació en les zones geogràfiques delimitades per aquesta denominació, “atés que no es comparteixen els informes justificatius presentats per la DO Cava”. Per la mateixa raó, “es planteja l’oposició a la restriccions a les autoritzacions de conversió de drets de plantació en les zones delimitades per aquesta denominació d’origen”.

De la seva banda des de l’organització agrària JARC, sol·liciten que el ministeri sigui encara més restrictiu i que el creixement sigui zero: ni noves plantacions ni replantacions de vinya. Els arguments són els mateixos que esgrimieix el Consell Regulador que és la manera de garantir un equilibri entre l’oferta i la demanda i que es pugui mantenir la qualitat i aconseguir uns preus justos i estables pels viticultors.

L’any 2016 la superfície de la DO Cava era de 33.903 hectàrees. Ja llavors s’advertia del risc d’augmentar les hectàrees, especialment per la replantació i reconversió de drets de plantació de vinya. La superfície de vinya registrada a setembre de 2017 era de 36.110 mentre que el mes de setembre de 2018, la superfície s’ha situat en 37.858 hectàrees, el que consideren un creixement sense precedents en la història d’aquesta Denominació d’Origen.

Aquest creixement de l’11’66% en dos anys, afirmen que contrasta amb la dinàmica de les vendes del cava, que ha passat dels 244,1 milions expedits l’any 2015 als 252,5 milions registrats l’any 2017. Des de JARC creuen que el desequilibri entre el creixement en superfície i el volum de vendes justifica la seva demanda.

Recordem que és la UE qui determina per a cada un dels Estats membres quina és la superfícies que s’autoritzarà en general. Qui pren la decisió, per a cada una de les denominacions d’origen és el Ministeri d’Agricultura, però els Consells Reguladors de les DOs, poden sol·licitar una restricció en les noves autoritzacions amb el vist i plau del Govern Espanyol.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: TSSO  a desembre 28, 2018 | 12:59
    TSSO desembre 28, 2018 | 12:59
    Això passa per burros, per haver deixat fer cava a fora i ara en volen més i més . Doncs que creïn una denominació nova. A Itàlia hi ha prosseco i spumante cadascun d'ells a la seva. Els catalans no n'aprendrem mai. Alerta que aquests que es queixen deuen ser els proveïdors de Codorniu, Freixenet i Torres que fan cava a la resta d'Espanya amb les marques que han anat comprant i embolica que fa fort!
  2. Icona del comentari de: Siii a desembre 29, 2018 | 17:06
    Siii desembre 29, 2018 | 17:06
    Dixeu-los treballar i treieu-los les ajudes que surten dels pagesos catalans!
  3. Icona del comentari de: JordiP a desembre 29, 2018 | 18:04
    JordiP desembre 29, 2018 | 18:04
    Doncs apa, endavant amb la denominació "cava" feta amb qualsevol varietat de raïm i qualsevol most procedent de qualsevol indret de la península. Ah! I el gas, afegit de la bombona, obviament. Aneu a competir amb el prosecco i els spumantis italians, soques. El cava acabarà més barat que l'aigua, perquè amb vins de segona no es pot competir amb qualitat si no es regalant-lo. Aquí, els cavistes bons acabaran consolidant la nova denominació i competiran amb els xampanys bons de tot el món.
  4. Icona del comentari de: 4x4 a desembre 29, 2018 | 18:10
    4x4 desembre 29, 2018 | 18:10
    A los grandes del cava!! Cuando se les veto' poner el nombre de la region de la champagne No supieron blindar como el ¡¡CAVA !! denominacion de origen poe creerse unicos
  5. Icona del comentari de: ////*********************////// a desembre 29, 2018 | 18:33
    ////*********************////// desembre 29, 2018 | 18:33
    La republica no existe ....Klaravalls !!!
  6. Icona del comentari de: Doncs a desembre 29, 2018 | 19:25
    Doncs desembre 29, 2018 | 19:25
    Que els extremenys comprin freixenet que aquí no el volem.
  7. Icona del comentari de: S'emporten el bon nom del cava i a sobre se'n riuen i foten boicot  a desembre 29, 2018 | 20:10
    S'emporten el bon nom del cava i a sobre se'n riuen i foten boicot desembre 29, 2018 | 20:10
    Quina errada més grossa permetre que tota turquiespanya li pugui dir Cava, oi que el catalans no podem fer formatge manxec? O torró de Xixona? O...
  8. Icona del comentari de: Benny a desembre 30, 2018 | 05:19
    Benny desembre 30, 2018 | 05:19
    Doncs que li posin un altre nom i no vulguin anar a cavall del prestigi del cava català. Que ens odien profundament però necessiten sempre viure del nostre esforç.
  9. Icona del comentari de: Benny a desembre 30, 2018 | 05:19
    Benny desembre 30, 2018 | 05:19
    Doncs que li posin un altre nom i no vulguin anar a cavall del prestigi del cava català. Que ens odien profundament però necessiten sempre viure del nostre esforç.
  10. Icona del comentari de: Jaume a desembre 30, 2018 | 06:57
    Jaume desembre 30, 2018 | 06:57
    Doncs feu la vostre denominació d'origen i no utilitzeu cava , que solament es va ampliar per tot l'estat per fotre , o es que el xampany es per tot França .
  11. Icona del comentari de: Pepet a desembre 30, 2018 | 10:22
    Pepet desembre 30, 2018 | 10:22
    Això té solució. Que abandonin la D.O. Cava i que facin servir Pixats de burra...
  12. Icona del comentari de: 4x4 a desembre 30, 2018 | 12:00
    4x4 desembre 30, 2018 | 12:00
    Burros, los grandes productores de vino espumoso en catalunya. Un dia se llamaba ¡champan¡ y Francia , lo veto por denominacion de origen de la champangne. Y no supieron blindar el CAVA propio de Catalunya . Alla lo tendrian que llamar.??? quizas bodega

Respon a Jaume Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa